Οριστικά στο Τόκιο το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης

Στο Τόκιο θα διεξαχθεί οριστικά το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής (7-16 Οκτωβρίου), έπειτα από απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG) στην ετήσια συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Χοσέ των ΗΠΑ.

Ο τόπος διεξαγωγής της διοργάνωσης, μέσω της οποίας θα δοθούν τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ήταν υπό σκέψη κατά το τελευταίο δίμηνο, λόγω του ατυχήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και της διεθνούς ανησυχίας που προκάλεσε η διαρροή ραδιενέργειας.

Τελικά το Συμβούλιο της FIG -στο οποίο υπάρχει και ελληνική εκπροσώπηση, μέσω της κυρίας Ελένης Μιχοπούλου– έκρινε ότι δεν συντρέχουν επαρκείς λόγοι ώστε να αφαιρεθεί η διοργάνωση από την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, μετά την επιβεβαίωση της τέλεσης του παγκόσμιου πρωταθλήματος ενόργανης στο Τόκιο, η FIG ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η απόφαση να διατηρηθεί το Τόκιο ως διοργανώτρια πόλη στηρίζεται σε μια εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης, την οποία διενέργησαν ειδικοί στο συγκεκριμένο αντικείμενο, καθώς και στα συμπεράσματά τους». Επίσης, η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής υπογράμμισε το γεγονός ότι καμία χώρα δεν έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία ώστε να εντάξει την Ιαπωνία στην κατηγορία των επικίνδυνων προορισμών.

Στις εργασίες του Συμβουλίου της FIG παρέστη πολυμελής ιαπωνική αντιπροσωπεία και μετά τη λήψη της ευνοϊκής απόφασης ο πρόεδρος της Ιαπωνικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Χιντενόρι Φουτάγκι, δήλωσε: «Πρόκειται για μια συγκινητική χειρονομία αλληλεγγύης και εμψύχωσης προς ολόκληρο τον ιαπωνικό λαό. Μια απόφαση αντάξια της διεθνούς οικογένειας της Γυμναστικής».

Παράλληλα, το Συμβούλιο της FIG αποφάσισε για τους τόπους διεξαγωγής των παγκόσμιων πρωταθλημάτων του 2015, που θα γίνουν στη Γλασκόβη της Σκοτίας (ενόργανη γυμναστική), στην Στουτγάρδη της Γερμανίας (ρυθμική γυμναστική) και στο Οντένσε της Δανίας (τραμπολίνο) και θα αποτελέσουν τα βασικά κριτήρια πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.