Ξεκίνημα στο παγκόσμιο κύπελλο ρυθμικής «Καλαμάτα 2011»

Σε επίκεντρο της διεθνούς ρυθμικής γυμναστικής μετατρέπεται για τις επόμενες ημέρες η Καλαμάτα, που από τις 15 έως τις 17 Απριλίου θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο κύπελλο «Καλαμάτα 2011», στο κλειστό γυμναστήριο «Τέντα». Η διοργάνωση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας πραγματοποιείται για 19η συνεχόμενη χρονιά και φέτος είναι αφιερωμένη στη μνήμη της πρωτοπόρου της ελληνικής ρυθμικής γυμναστικής, Ελένης Πολυχρονίδου.

Τόσο στο ανσάμπλ όσο και στο ατομικό, η αυλαία ανοίγει αύριο (Παρασκευή 15/04) με το πρώτο σκέλος του γενικού αγώνα, ο οποίος χρησιμεύει για να βγει η κατάταξη στο σύνθετο, ενώ παράλληλα αποτελεί προκριματικό για τα επιμέρους όργανα.

Στο ανσάμπλ, το παγκόσμιο κύπελλο της Καλαμάτας σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη φετινή εμφάνιση της ανανεωμένης Εθνικής ομάδας. Στην πρεμιέρα των αγώνων, οι Ελληνίδες αθλήτριες (Μαριάνθη Ζαφειρίου, Σταυρούλα Σαμαρά, Βασιλεία Ζάχου, Ελένη Δόικα, Αλεξία Κυριαζή) θα συμμετάσχουν στον Β’ όμιλο (19:35 – 20:05) και θα εκτελέσουν το πρόγραμμά τους στις 5 μπάλες, με μουσική υπόκρουση μια μίξη από τα τραγούδια «Γλυκά μου μάτια αγαπημένα» και «Στου φεγγαριού την αγκαλιά» του Θανάση Πολυκανδριώτη.

Το Σάββατο (16/04), με την Μαρία – Χριστίνα Παπαρίζου να παίρνει τη θέση της Αλεξίας Κυριαζή στο ταπί, η ελληνική ομάδα θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της στις 3 κορδέλες / 2 στεφάνια, υπό τους ήχους του ισπανικού κομματιού «Nada puede dormir» του Βιθέντε Αμίγο.

Στο ατομικό, όπου το πρόγραμμα της πρεμιέρας περιλαμβάνει το στεφάνι και την μπάλα, από ελληνικής πλευράς θα αγωνιστούν η Βαρβάρα Φίλιου και η Άρτεμη Γκαβέζου-Κάστρο. συμμετέχοντας στον Α’ όμιλο (14:20 – 16:15).

Το Σάββατο (16/04) οι αθλήτριες του ατομικού θα πάρουν μέρος στις κορύνες και την κορδέλα.

Στο παγκόσμιο κύπελλο της Καλαμάτας θα πάρουν μέρος συνολικά 119 αθλήτριες από 24 χώρες, αριθμοί αισθητά μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους περσινούς.

Στο ατομικό, ανάμεσα στις 39 αθλήτριες που θα αγωνιστούν στην «Τέντα» ξεχωρίζουν οι δύο Ρωσίδες: Η Ντάρια Κοντακόβα, η οποία πρωταγωνίστησε και πέρσι στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, λίγους μήνες πριν κατακτήσει πέντε μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας (χρυσό στο ομαδικό και το σχοινάκι, αργυρό στο σύνθετο ατομικό, το στεφάνι και την κορδέλα), καθώς και η Ντάρια Ντμιτρίεβα, νικήτρια τριών μεταλλίων τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Μόσχα.

Πρόσθετη λάμψη στη διοργάνωση θα δώσουν οι Λευκορωσίδες Λιούμποβ Τσαρκάσινα, Χάνα Ραμπτσάβα και η Αλίγια Γκαράγεβα από το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες επίσης ανέβηκαν στο βάθρο των νικητριών στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στα μεγάλα ονόματα περιλαμβάνονται, ακόμη, η Βουλγάρα Σίλβια Μίτεβα και η Ουκρανή Αλίνα Μαξιμένκο.

Εξίσου σημαντικές συμμετοχές υπάρχουν και στο ανσάμπλ, όπου θα εκπροσωπηθούν 14 χώρες (Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Αίγυπτος, Γαλλία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Καζακστάν, Πολωνία, Ρωσία, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν και Ελλάδα). Ανάμεσά τους βρίσκονται 5 από τις 7 κορυφαίες ομάδες του περσινού παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Το παγκόσμιο κύπελλο «Καλαμάτα 2011» πραγματοποιείται από την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Καλαμάτας και το Φιλογυμναστικό Όμιλο Καλαμάτας.