Ένα νέο κατόρθωμα κυνηγά ο Βλάσης Μάρας στο ευρωπαϊκό του Βερολίνου

Άλλη μια επιτυχία θα επιχειρήσει να προσθέσει στο ενεργητικό του ο Βλάσης Μάρας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής του Βερολίνου (6-10 Απριλίου), παρότι αυτή τη φορά η αποστολή του θα είναι σαφώς δυσκολότερη, εξαιτίας ενός πρόσφατου τραυματισμού στον αριστερό καρπό.

Ο πρωταθλητής του μονόζυγου, ο οποίος κλείνει σήμερα (Πέμπτη 31/3) τα 28 χρόνια του, έχει εκπληκτική παράδοση στο θεσμό, μετρώντας έξι μετάλλια σε επτά συμμετοχές σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών: Κατέκτησε χρυσά μετάλλια στο αγαπημένο του όργανο το 2002 στην Πάτρα, το 2004 στη Λιουμπλιάνα, το 2006 στο Βόλο, το 2009 στο Μιλάνο και το 2010 στο Μπέρμιγχαμ, καθώς και το αργυρό μετάλλιο το 2008 στη Λοζάνη. Η μοναδική περίπτωση που είχε μείνει εκτός βάθρου ήταν το 2005 στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας, όπου όμως είχε συμμετάσχει σε δύο τελικούς οργάνων (μονόζυγο και άλμα).

Ωστόσο, ο κάτοχος του ρεκόρ των πέντε ευρωπαϊκών τίτλων στο ίδιο όργανο θα χρειαστεί να κάνει μια υπέρβαση στη φετινή διοργάνωση, στην οποία θα πάει χωρίς να έχει δώσει ούτε έναν αγώνα προετοιμασίας μέσα στο 2011, λόγω του τραυματισμού στον αριστερό καρπό.

«Εδώ και λίγο καιρό έχω ξεκινήσει να προπονούμαι πιο δυνατά. Ακόμα έχω πόνους στο χέρι, αλλά όχι τόσο έντονους που να με κρατήσουν έξω από την προπόνηση. Φροντίζω να είμαι προσεκτικός», λέει ο Βλάσης Μάρας και συμπληρώνει: «Η πραγματική επιθυμία μου γι’ αυτή τη διοργάνωση, ήταν να παρουσιάσω το νέο πρόγραμμά μου, στο οποίο είχα αρχίσει να δουλεύω ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος του Οκτωβρίου. Λόγω του τραυματισμού μου, όμως, δεν πρόλαβα να το ετοιμάσω έγκαιρα, ώστε να το εκτελέσω στο Βερολίνο. Αυτόματα λοιπόν η σημασία αυτού του αγώνα μειώνεται για μένα».

Ενόψει της πρώτης φετινής του εμφάνισης, ο 28χρονος πρωταθλητής συνδυάζει τη φιλοδοξία με το ρεαλισμό. «Θα πάω να κάνω τον αγώνα μου και θα πιέσω όσο μπορώ για να φτάσω στην κορυφή. Αν έρθει κάτι καλό, θα είναι ευπρόσδεκτο. Από την στιγμή που τραυματίστηκα, όμως, ήξερα ότι αυτός ο αγώνας δεν πρόκειται να είναι έτσι όπως τον σχεδίαζα. Ό,τι και να γίνει στο Βερολίνο άλλωστε, το μεγάλο στοίχημα της χρονιάς είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα, εκεί όπου θα κριθεί η Ολυμπιακή πρόκριση», επισημαίνει και προσθέτει:

«Τα προηγούμενα χρόνια όλα μου πήγαιναν καλά στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα πράγματα θα είναι έτσι κάθε χρόνο. Αυτή τη φορά, που δεν μπόρεσα να ετοιμαστώ όπως ήθελα, σε πρώτη φάση θα είμαι ικανοποιημένος αν μπω στον τελικό. Αφού γίνει αυτό, θα μπορέσω να κοιτάξω ψηλότερα. Το πρόγραμμά μου, πάντως, είναι ανάμεσα στα τρία δυσκολότερα της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι μια σωστή εκτέλεση στον τελικό θα μου δώσει μετάλλιο».

Καταλήγοντας, ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη υποστηρίζει ότι το πρόβλημα θέρμανσης στο ΕΑΚ Αγίου Κοσμά επηρέασε στο θέμα του τραυματισμού του: «Πιστεύω ότι η βλάβη στο κλιματιστικό έπαιξε ρόλο. Στις προπονήσεις μου, έκανε αρκετό κρύο μέσα στο γυμναστήριο. Έφταιγα κι εγώ όμως, που πίεσα τον εαυτό μου περισσότερο από όσο έπρεπε, επειδή ήθελα να προλάβω να ετοιμάσω το καινούργιο μου πρόγραμμα ενόψει του ευρωπαϊκού. Δεν μετανιώνω πάντως γι’ αυτό που έγινε. Μπορεί να τραυματίστηκα, αλλά μέσα από την πιεστική προπόνηση πρόλαβα να ‘βγάλω’ την πιο δύσκολη άσκηση του νέου προγράμματος. Είναι μια άσκηση που θα κάνει το πρόγραμμά μου ένα από τα δυο – τρία πιο δυνατά στον κόσμο, βάσει αρχικής αξίας. Έτσι θα μπορέσω στο παγκόσμιο πρωτάθλημα να διεκδικήσω με αξιώσεις το μετάλλιο, που θα ισοδυναμεί με πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες».