Συλλυπητήρια της Ε.Γ.Ο. για τον θάνατο του Νικολάι Αντριάνοφ

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τη ρωσική ομοσπονδία γυμναστικής απέστειλε η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη της για το θάνατο του Νικολάι Αντριάνοφ. Ο θρύλος της ενόργανης γυμναστικής απεβίωσε τη Δευτέρα (21/03) σε ηλικία 58 ετών στη γενέτειρά του, Βλαντίμιρ, εξαιτίας σοβαρής νευρολογικής ασθένειας.

Ως αθλητής της Σοβιετικής Ένωσης, ο Αντριάνοφ είχε κατακτήσει 15 μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Τρία στο Μόναχο το 1972 (χρυσό στο έδαφος, αργυρό στο ομαδικό, χάλκινο στο άλμα), επτά στο Μόντρεαλ το 1976 (χρυσό στο σύνθετο ατομικό, το έδαφος, τους κρίκους και το άλμα, αργυρό στο ομαδικό και το δίζυγο, χάλκινο στον πλάγιο ίππο) και πέντε στη Μόσχα το 1980 (χρυσό στο ομαδικό και το άλμα, αργυρό στο σύνθετο ατομικό και το έδαφος, χάλκινο στο μονόζυγο).

Η συγκομιδή αυτή είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε ολόκληρη την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, πίσω από τα 18 μετάλλια της Σοβιετικής πρωταθλήτριας της ενόργανης Λαρίσα Λατίνινα και τα 16 μετάλλια του Αμερικανού κολυμβητή Μάικλ Φελπς.

Ο Αντριάνοφ κατέκτησε επίσης 17 μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και 13 σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Ο εκλιπών εντάχθηκε το 2001 στο «Hall of Fame» της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), ενώ από το 1994 έως το 2002 διετέλεσε ομοσπονδιακός προπονητής της Ιαπωνίας. Ήταν παντρεμένος με την δις Ολυμπιονίκη της ενόργανης, Λιούμποβ Μπούρντα – Αντριάνοβα, η οποία είναι σήμερα μέλος της Τεχνικής Επιτροπής ενόργανης γυναικών της FIG.