Πολλαπλά οφέλη από την επίσκεψη Βασιλειάδη στη Λοζάνη

Πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη αποκόμισε η ελληνική γυμναστική από την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Ε.Γ.Ο. Θανάση Βασιλειάδη στη Λοζάνη, όπου είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), δρ. Μπρούνο Γκράντι και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (UEG), Ζορζ Γκελζέκ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βασιλειάδης εξασφάλισε ώστε να παραχωρηθεί στην Ε.Γ.Ο. δωρεάν αγωνιστικός εξοπλισμός αξίας 120.000 ευρώ, να απαλειφθεί ένα χρέος περίπου 100.000 ευρώ προς την UEG, καθώς και να υποστηρίξει η FIG την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού προγράμματος γυμναστικής στα ελληνικά δημοτικά σχολεία. Επιπλέον, έγινε το πρώτο βήμα για να ανατεθεί στην Ελλάδα ένα παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης το 2012 και για να φιλοξενηθούν στη χώρα μας διεθνή προπονητικά καμπ ενόργανης, ρυθμικής και τραμπολίνο.

Στο πλαίσιο της άψογης συνεργασίας με τη διοίκηση της Ε.Γ.Ο., η FIG και η UEG αποφάσισαν να της προσφέρουν δωρεάν αγωνιστικό εξοπλισμό, επιβραβεύοντας παράλληλα την ελληνική γυμναστική για την υψηλή θέση που κατέχει σταθερά στο διεθνές στερέωμα, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Συγκεκριμένα, η ελληνική Ομοσπονδία θα λάβει ένα πλήρες σετ οργάνων ενόργανης γυμναστικής ανδρών – γυναικών, προκειμένου να ανανεωθούν αυτά που υπάρχουν από το 2004 και έχουν πλέον φθαρεί, ενώ επίσης θα λάβει ένα ταπί ρυθμικής και ένα τραμπολίνο νέων προδιαγραφών.

Το κόστος του εξοπλισμού, που υπολογίζεται στις 120.000 ευρώ, θα το καλύψουν εξ ημισείας η FIG και η UEG, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για την Ε.Γ.Ο..

Επιπρόσθετα, η UEG έκανε δεκτό το δίκαιο αίτημα της Ε.Γ.Ο. για απαλοιφή του υπόλοιπου χρέους των 125.000 ελβετικών φράγκων (περίπου 100.000 ευρώ, με την σημερινή ισοτιμία), το οποίο αφορούσε σε οικονομική εκκρεμότητα από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης του Βόλου, το 2006.

Υπενθυμίζεται ότι το φθινόπωρο του 2009 η προηγούμενη διοίκηση της UEG είχε υποχρεώσει την Ε.Γ.Ο. να αναγνωρίσει συνολική οφειλή 150.000 ελβετικών φράγκων, απειλώντας την με αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις εφόσον δεν το έπραττε. Η Ε.Γ.Ο. είχε αναγκαστεί τότε να προχωρήσει σε διακανονισμό αποπληρωμής του χρέους σε έξι ετήσιες δόσεις, καταβάλλοντας άμεσα την πρώτη δόση των 25.000 ελβετικών φράγκων.

Εν συνεχεία, όμως, η ελληνική ομοσπονδία απέδειξε στη νέα διοίκηση της UEG ότι δεν υπήρχε ουδεμία τέτοια οφειλή από την πλευρά της, προσκομίζοντας έγγραφα της Ε.Γ.Ο. και της Οργανωτικής Επιτροπής «Βόλος 2006», τα οποία το αποδείκνυαν.

Κατόπιν τούτων, η UEG σύναψε νέα συμφωνία με την Ε.Γ.Ο., την οποία και απάλλαξε οριστικά από την υπόλοιπη οφειλή ύψους 125.000 ελβετικών φράγκων.

Ένα άλλο όφελος από την επίσκεψη του Θανάση Βασιλειάδη στη Λοζάνη, ήταν η εξασφάλιση υποστήριξης από τη FIG για την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος, με στόχο την προώθηση της αγωνιστικής γυμναστικής στον σχολικό αθλητισμό.

Η Ε.Γ.Ο. βρίσκεται πλέον σε αναμονή του επίσημου εγγράφου από την Επιστημονική Επιτροπή της FIG, με το οποίο θα επικυρωθεί η συνεργασία και θα αναφέρονται οι κατευθυντήριες γραμμές για την υλοποίηση του προγράμματος.

Στην συνέχεια και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, η Ομοσπονδία θα προχωρήσει στην εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος στα δημοτικά σχολεία, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη των αθλημάτων της γυμναστικής μέσα από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι συνομιλίες του προέδρου της Ε.Γ.Ο. περιστράφηκαν επίσης γύρω από την προοπτική τέλεσης διεθνών διοργανώσεων επί ελληνικού εδάφους, στο προσεχές μέλλον.

Από τη μία πλευρά, η ηγεσία της FIG συναίνεσε στο αίτημα να ανατεθεί στην Ελλάδα ένα παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης γυμναστικής για το 2012, αφού άλλωστε η Ε.Γ.Ο. έχει το καλό προηγούμενο της άψογης φιλοξενίας ενός αντίστοιχου παγκοσμίου κυπέλλου ρυθμικής στην Καλαμάτα.

Από την άλλη, η UEG εξέφρασε θετική διάθεση ώστε να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα κάποια διεθνή εκπαιδευτικά – προπονητικά καμπ ενόργανης, ρυθμικής γυμναστικής και τραμπολίνο, με την συμβολή και τη χρηματοδότηση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.