Εκτός τελικών έμειναν οι Έλληνες πρωταθλητές στο Παρίσι

Θετική παρουσία, που όμως δεν συνοδεύτηκε από κάποια πρόκριση στην προνομιούχο τετράδα των οργάνων τους, είχαν σε γενικές γραμμές οι Λευτέρης Κοσμίδης, Λευτέρης Πετρούνιας, Βασίλης Τσολακίδης και Βάσω Μιλλούση, στο παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης γυμναστικής του Παρισιού (19-20 Μαρτίου). Η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτέλεσε για τους Έλληνες πρωταθλητές τον δεύτερο και τελευταίο αγώνα προετοιμασίας τους, ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης του Βερολίνου (6-10 Απριλίου).

Χαρακτηριστικό της διοργάνωσης του Παρισιού ήταν ότι μόνο 4 αθλητές περνούσαν στους τελικούς οργάνων της Κυριακής (20/03), αφού στον προκριματικό κάθε οργάνου συμμετείχαν οι 12 κατά τεκμήριο καλύτεροι αθλητές στον κόσμο (είχαν προσκληθεί οι 8 φιναλίστ του περσινού παγκόσμιου πρωταθλήματος και οι 4 κορυφαίοι της παγκόσμιας κατάταξης της FIG).

Στις ασκήσεις εδάφους, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Λευτέρης Κοσμίδης περιορίστηκε στην 8η θέση του προκριματικού με 14,800 βαθμούς, πληρώνοντας ένα λάθος στην τελευταία διαδρομή, όπου δεν έκανε σωστή προσγείωση και βγήκε έξω από το ταπί. Στον τελικό της Κυριακής πέρασαν ο Χιλιανός Τομάς Γκονζάλες Σεπούλβεδα (15,466), οι Γάλλοι Γκαέλ Ντα Σίλβα (15,300) και Τομά Μπουαΐλ (15,066), καθώς και ο Ρουμάνος Φλάβιους Κότσι (15,066).

«Όλο το πρόγραμμα του Λευτέρη βγήκε πάρα πολύ καλά, αλλά στο τελευταίο άλμα του έγινε το λάθος, που στοίχισε πολύ στη βαθμολογία. Γι’ αυτό το λόγο γίνονται οι αγώνες προετοιμασίας, για να βλέπουμε τα λάθη και να τα διορθώνουμε. Θα θέλαμε πάντως την πρόκριση, ώστε να συμμετείχαμε και στη δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης και να αποκτούσαμε άλλη μία αγωνιστική εμπειρία ενόψει του ευρωπαϊκού», υπογράμμισε ο προπονητής του Κοσμίδη, Γιώργος Αγγέλου, ο οποίος συμπλήρωσε:

«Δυστυχώς, το παγκόσμιο κύπελλο του Παρισιού είναι περισσότερο σόου και λιγότερο αγώνας. Για χάρη της τηλεοπτικής μετάδοσης, οι αθλητές δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν προθέρμανση στον αγωνιστικό χώρο. Γι’ αυτό το λόγο, στον τελικό του εδάφους προκρίθηκαν όσοι εκτελούσαν προγράμματα χωρίς μεγάλο ρίσκο, ενώ αντίθετα αποκλείστηκαν πρωταθλητές όπως ο Ισραηλινός Σατίλοφ, ο Βρετανός Πέρβις και ο Λευτέρης».

Στους κρίκους, ο Λευτέρης Πετρούνιας κατετάγη 6ος στον προκριματικό με 15,400 βαθμούς, χάνοντας την είσοδο στην προνομιούχο τετράδα για μόλις 0,033 β.. Ο 21χρονος πρωταθλητής εκτέλεσε για πρώτη φορά το βελτιωμένο πρόγραμμά του, που έχει συντελεστή 6,80 και είναι το δυσκολότερο στην Ευρώπη, αλλά η εξαιρετική προσπάθειά του δεν εκτιμήθηκε ανάλογα από τους κριτές.

Στον αυριανό τελικό του αγωνίσματος προκρίθηκαν κατά σειρά ο Κινέζος Γιμπίνγκ Τσεν (15,800), ο Ιάπωνας Κότζι Γιαμαμούρο (15,633), οι Ρώσοι Κονσταντίν Πλουζνίκοφ (15,466) και Αλεξάντρ Μπαλάντιν (15,433), καθώς και ο Ιταλός Ματέο Μοράντι με ισοβαθμία (15,433).

«Άξιζα αντικειμενικά μία θέση στην τετράδα. Πιστεύω μάλιστα ότι θα έπρεπε να πάρω τη 2η θέση, πίσω από τον Κινέζο, ο οποίος είναι ασυναγώνιστος. Έκανα ένα πολύ καλό πρόγραμμα, η έξοδός μου ήταν τέλεια, αλλά παρόλα αυτά με άφησαν εκτός τελικού», είπε ο Λευτέρης Πετρούνιας και συμπλήρωσε: «Εγώ είμαι ευχαριστημένος από την εμφάνισή μου. Θα ήθελα να δοκιμάσω το πρόγραμμά μου άλλη μία φορά την Κυριακή, ώστε να προετοιμαστώ καλύτερα ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αλλά δεν πειράζει. Αυτό που συνέβη με πεισμώνει για την συνέχεια. Έχω το δυσκολότερο πρόγραμμα στην Ευρώπη και χαίρομαι που το εκτέλεσα με επιτυχία. Ελπίζω να το κάνω εξίσου καλά στο Βερολίνο και είμαι βέβαιος ότι εκεί θα ανταμειφθεί ο κόπος μου».

Εξάλλου, στο δίζυγο ο Βασίλης Τσολακίδης κατέλαβε την 9η θέση με 14,200 βαθμούς, αφού δεν εκτέλεσε σωστά την άσκηση που φέρει το όνομά του και έτσι «χάλασε» το πρόγραμμά του. Η συνέπεια ήταν να μην μπορέσει να διεκδικήσει την είσοδο στο «τοπ 4» του αγωνίσματος, στο οποίο μπήκαν κατά σειρά ο Κινέζος Ζε Φενγκ (15,566), ο Σλοβένος Μίτια Πέτκοβσεκ (15,533), ο Ολλανδός Έπκε Ζόντερλαντ (15,233) και ο Πολωνός Ρόμαν Κουλέσα (15,100).

Εκτός τελικών έμεινε και η Βάσω Μιλλούση, η οποία πήρε την 6η θέση τόσο στη δοκό ισορροπίας με 13,833 βαθμούς (απείχε 0,600 β. από την τετράδα) όσο και στους ασύμμετρους ζυγούς με 13,700 βαθμούς (απείχε 1,133 β. από την τετράδα).

«Στη δοκό η Βάσω είχε δύο μεγάλες αστάθειες, μία στην είσοδο του προγράμματός της και μία στο σάλτο. Στους ασύμμετρους ζυγούς δεν μπόρεσε να πιάσει έναν συνδυασμό ασκήσεων, αλλά είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι της αναγνωρίστηκε αρχική αξία 5,70. Εφόσον δηλαδή της βγει ο συνδυασμός στο Βερολίνο, θα ξεκινήσει από 5,90», τόνισε ο προπονητής της Μιλλούση, Κώστας Σιούτης, που πρόσθεσε:

«Ήταν μια καλή προετοιμασία για το ευρωπαϊκό και είμαστε ευχαριστημένοι επειδή η Βάσω έκανε έναν αγώνα χωρίς πτώσεις, παρουσιάζοντας δύο δύσκολα προγράμματα. Πήρε τιμητικές θέσεις, σε μια διοργάνωση που είναι πραγματικά σαν παγκόσμιο πρωτάθλημα, αφού ήρθαν εδώ όλες οι κορυφαίες αθλήτριες εκτός από τις Αμερικανίδες».

Το παγκόσμιο κύπελλο του Παρισιού ολοκληρώνεται αύριο (Κυριακή 20/03) με τους τελικούς οργάνων, στους οποίους δεν θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή.