Η «αφρόκρεμα» της παγκόσμιας ρυθμικής στην Καλαμάτα

Τα μεγαλύτερα αστέρια της ρυθμικής γυμναστικής αναμένεται να λάμψουν στο παγκόσμιο κύπελλο «Καλαμάτα 2011», που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 17 Απριλίου και θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη της πρωτοπόρου της ελληνικής ρυθμικής, Ελένης Πολυχρονίδου.

Σύμφωνα με τις ονομαστικές δηλώσεις συμμετοχής, παρούσες στο κλειστό γυμναστήριο «Τέντα» θα είναι για λογαριασμό της Ρωσίας η σούπερ σταρ Εβγκένια Κανάεβα, που είναι κάτοχος του Ολυμπιακού, παγκόσμιου και ευρωπαϊκού τίτλου, η Ντάρια Κοντακόβα, η οποία πρωταγωνίστησε πέρσι στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και λίγους μήνες αργότερα κατέκτησε πέντε μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας (χρυσό στο ομαδικό και το σχοινάκι, αργυρό στο σύνθετο ατομικό, το στεφάνι και την κορδέλα), καθώς και η Ντάρια Ντμιτρίεβα, νικήτρια τριών μεταλλίων στη Μόσχα.

Ραντεβού στην Καλαμάτα θα δώσουν ακόμη οι Λευκορωσίδες Λιούμποβ Τσαρκάσινα, Χάνα Ραμπτσάβα και οι Αλίγια Γκαράγεβα, Άννα Γκουρμπάνοβα από το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες επίσης ανέβηκαν στο βάθρο των νικητριών στην ίδια διοργάνωση. Στα μεγάλα ονόματα περιλαμβάνονται, τέλος, η Βουλγάρα Σίλβια Μίτεβα και η Ουκρανή Αλίνα Μαξιμένκο.

Στο ατομικό έχουν δηλωθεί συνολικά 40 αθλήτριες από 23 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και οι Ελληνίδες Μιχαέλα Μεταλλίδου και Βαρβάρα Φίλιου.

Εξίσου πολλές και σπουδαίες συμμετοχές υπάρχουν και στο ανσάμπλ, όπου δήλωσαν συμμετοχή 14 χώρες (Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Αίγυπτος, Γαλλία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Καζακστάν, Πολωνία, Ρωσία, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν και Ελλάδα), ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται πέντε από τις επτά κορυφαίες του περσινού παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Για τη ριζικά ανανεωμένη ελληνική ομάδα, την οποία απαρτίζουν οι Μαριάνθη Ζαφειρίου, Σταυρούλα Σαμαρά, Βασιλεία Ζάχου, Αλεξία Κυριαζή, Ευδοκία Λουκάγκου, Ελένη Δόικα και Μαρία – Χριστίνα Παπαρίζου, η διοργάνωση της Καλαμάτας θα αποτελέσει την επίσημη φετινή πρεμιέρα. Οι αθλήτριες της Καμέλια Ντουνάβσκα και της Τζένης Παπαδοπούλου θα παρουσιάσουν τα προγράμματά τους στις 5 μπάλες και στις 3 κορδέλες / 2 στεφάνια, με τα οποία θα διεκδικήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέσα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γαλλίας.

Αφιέρωμα στο παγκόσμιο κύπελλο «Καλαμάτα 2011» πραγματοποίησε και η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) στον επίσημο δικτυακό τόπο της, κάνοντας ειδική αναφορά στην ιστορία του θεσμού που διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1993 μέχρι σήμερα.