Ξεκίνημα με διπλή πρόκριση στο Κότμπους, από Κοσμίδη και Πετρούνια

Με δύο προκρίσεις, από το Λευτέρη Κοσμίδη στο έδαφος και το Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους, ξεκίνησε για τα ελληνικά χρώματα το παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης γυμναστικής του Κότμπους, στη Γερμανία (11-13 Μαρτίου), που αποτελεί την επίσημη φετινή πρεμιέρα των Ελλήνων πρωταθλητών.

Στο πρωινό, πρώτο σκέλος των προκριματικών οργάνων, ο Λευτέρης Κοσμίδης κατετάγη 6ος στις ασκήσεις εδάφους με 14,675 βαθμούς, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για την προνομιούχο οκτάδα. Στον αυριανό τελικό (Σάββατο 12/03), ο 20χρονος πρωταθλητής θα διεκδικήσει το πρώτο του μετάλλιο στο θεσμό, αφού είχε καταταγεί 4ος στο Κότμπους τόσο το 2007 όσο και το 2009.

«Ήμουν υπερβολικά ξεκούραστος και γι’ αυτό δεν μπορούσα να σταθεροποιηθώ εύκολα πάνω στο ταπί και είχα αρκετές μειώσεις στη βαθμολογία μου. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που με προβληματίζει. Ίσα – ίσα, είναι θετικό στοιχείο το να μην αισθάνομαι κούραση ή άγχος και να ‘πετάω’ στο ταπί. Αύριο θα είμαι πιο συγκρατημένος και πιστεύω ότι θα αποφύγω τις αστάθειες. Ο στόχος μου είναι να βρεθώ στην τριάδα των μεταλλίων και αν μπορέσω να κατακτήσω το χρυσό, θα είναι ακόμα καλύτερα», τόνισε ο κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου στο αγώνισμα, ο οποίος εκτέλεσε πρόγραμμα με συντελεστή δυσκολίας 6,50 και αναμένεται να επαναλάβει το ίδιο και στον τελικό.

Στον προκριματικό του εδάφους, τις υψηλότερες βαθμολογίες πήραν οι Ισραηλινός Αλεξάντερ Σατίλοφ (15,175 β.), ο Γάλλος Γκαέλ Ντα Σίλβα (15,075 β.) και ο Τζέφρεϊ Βάμες (14,925 β.).

Εξίσου καλά τα κατάφερε και ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους, όπου τερμάτισε 3ος στον προκριματικό με 15,050 βαθμούς, πίσω από τον Κινέζο Ξουάν Λούο (15,375 β.) και τον Αμερικανό Κρίστοφερ Μέιστας (15,150 β.), παίρνοντας πανηγυρικά το εισιτήριο για τον τελικό του Σαββάτου (12/03).

«Έμεινα αρκετά ευχαριστημένος, αλλά είμαι βέβαιος ότι μπορώ να πάω αρκετά καλύτερα. Έκανα κάποια λάθη, όπως μία διπλή αναπήδηση στην έξοδο, που θέλω να αποφύγω στον τελικό. Θα προσπαθήσω να πάρω μετάλλιο και μάλιστα να ανέβω ψηλότερα από την 3η θέση», δήλωσε ο Πετρούνιας, που παρουσίασε πρόγραμμα με βαθμό δυσκολίας 6,70.

Μακριά από τη διάκριση έμειναν, αντίθετα, ο Δημήτρης Μαρκούσης (34ος μεταξύ 53 αθλητών στις ασκήσεις εδάφους με 13,250 β.), ο Μπάμπης Καϊλίδης (35ος μεταξύ 51 αθλητών στον πλάγιο ίππο με 11,925 β.) και ο αντικαταστάτης του τραυματία Βλάση Μάρα στη διοργάνωση, Κώστας Κωνσταντινίδης (42ος μεταξύ 46 αθλητών στους κρίκους με 12,100 β.).

Στις γυναίκες, άτυχες στάθηκαν οι δύο Ελληνίδες πρωταθλήτριες που αγωνίστηκαν στους ασύμμετρους ζυγούς, έχοντας πτώσεις. Η Στεφανί Μπισμπίκου τερμάτισε 11η στον προκριματικό με 13,375 β. και η Βάσω Μιλλούση 26η με 12,525 β..

Αμφότερες θα διεκδικήσουν κάτι καλύτερο στη δοκό ισορροπίας, στο απογευματινό σκέλος των προκριματικών οργάνων, που περιλαμβάνει επίσης τις συμμετοχές του Βασίλη Τσολακίδη και της Ελισάβετ Τσάκου.