Χωρίς τον Βλάση Μάρα στο Κότμπους η ελληνική αποστολή της ενόργανης

Με προορισμό το Κότμπους αναχωρούν σήμερα (Πέμπτη 10/03) οκτώ Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής, που θα πάρουν μέρος στο παγκόσμιο κύπελλο της γερμανικής πόλης (11-13 Μαρτίου), πραγματοποιώντας την πρώτη τους επίσημη φετινή εμφάνιση.

Την ελληνική αποστολή απαρτίζουν οι Λευτέρης Κοσμίδης, Βασίλης Τσολακίδης, Δημήτρης Μαρκούσης, Λευτέρης Πετρούνιας, Μπάμπης Καΐλίδης στους άνδρες και οι Βάσω Μιλλούση, Στεφανί Μπισμπίκου, Ευγενία Ζαφειράκη στις γυναίκες. Μαζί τους μεταβαίνουν οι προπονητές Δημήτρης Ράφτης και Θόδωρος Σταθόπουλος, καθώς επίσης ο Αλέκος Ιωακειμίδης και η Μαρία Σολομωνίδου με την ιδιότητα των διεθνών κριτών.

Ωστόσο, απών από την αποστολή θα είναι ο Βλάσης Μάρας, αφού την τελευταία στιγμή κρίθηκε προτιμότερο να μην επιβαρύνει τον τραυματισμένο αριστερό καρπό του, με δεδομένο ότι σε τέσσερις εβδομάδες ακολουθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου (6-10 Απριλίου).

«Αποφασίσαμε ότι είναι προτιμότερο να μην πάω στο Κότμπους τελικά. Δεν υπάρχει λόγος να διακινδυνεύσω έναν σοβαρότερο τραυματισμό στο χέρι, αφού πρόκειται απλώς για έναν αγώνα προετοιμασίας. Δεν θα είναι ό,τι καλύτερο να πάω στο ευρωπαϊκό χωρίς να έχω δώσει κανέναν άλλο αγώνα φέτος, αλλά δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Σημασία έχει να είμαι υγιής όταν έρθει εκείνη η στιγμή», τόνισε ο 28χρονος πρωταθλητής, που έχει κατακτήσει τον αριθμό – ρεκόρ των πέντε ευρωπαϊκών τίτλων στο μονόζυγο.

Από την πλευρά του, ο προπονητής του Λευτέρη Κοσμίδη, Γιώργος Αγγέλου, αναφέρθηκε στην αγωνιστική κατάσταση του παγκόσμιου πρωταθλητή των ασκήσεων εδάφους.

«Ο αρχικός στόχος για το Κότμπους είναι να προκριθεί στον τελικό του εδάφους, ώστε να μπορέσει να εκτελέσει το πρόγραμμά του δύο φορές. Πρόκειται άλλωστε για έναν αγώνα προσαρμογής, έπειτα από μήνες προπονήσεων. Από εδώ και πέρα, όμως, σε όποιον αγώνα κι αν κατεβαίνει ο Λευτέρης, είναι αυτονόητο ότι θα επιδιώκει πάντοτε να βρίσκεται ανάμεσα στους νικητές», είπε ο κ. Αγγέλου και συμπλήρωσε:

«Στον προκριματικό μάλλον θα κατεβάσει πρόγραμμα με αρχική αξία 6,50. Θα είναι το ίδιο που είχε κάνει και στον προκριματικό του περσινού παγκόσμιου πρωταθλήματος. Εφόσον όλα πάνε καλά και περάσει στον τελικό, σκεφτόμαστε να ανεβούμε στο 6,60. Ο Λευτέρης θα αγωνιστεί επίσης την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι και ίσως εκεί παρουσιάσει ένα ακόμα πιο απαιτητικό πρόγραμμα».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η χειμερινή προετοιμασία κύλησε χωρίς προβλήματα τραυματισμών, αφού ο 20χρονος πρωταθλητής έχει ξεπεράσει τις ενοχλήσεις στη μέση που τον ταλαιπώρησαν στο φινάλε της κοπιαστικής περσινής σεζόν: «Φέτος ο Λευτέρης μπόρεσε να επικεντρώσει την προετοιμασία του στις ασκήσεις εδάφους, αφού δεν θα χρειαστεί να κάνει άλλα όργανα ούτε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ούτε και στο παγκόσμιο του Οκτωβρίου, όπου θα διεκδικήσει την Ολυμπιακή πρόκριση μέσω του οργάνου του. Επιπλέον, δεν ήταν υποχρεωμένος να δουλέψει από την αρχή σ’ ένα εντελώς καινούργιο πρόγραμμα στο έδαφος, αφού ουσιαστικά έχουμε κρατήσει το ίδιο πρόγραμμα εδώ και δύο χρόνια και απλώς κάνουμε κάποιες προσαρμογές κάθε φορά».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των διοργανωτών, στο φετινό παγκόσμιο κύπελλο του Κότμπους θα συμμετάσχουν συνολικά 227 αθλητές και αθλήτριες (151 άνδρες, 76 γυναίκες) από 46 χώρες, μεγέθη που υπολείπονται μόνο εκείνων ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Οι αγώνες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή (11/03) με τους προκριματικούς, ενώ το Σαββατοκύριακο θα διεξαχθούν οι τελικοί των οργάνων, με την συμμετοχή των οκτώ καλύτερων αθλητών σε καθένα από αυτά.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης (σε ώρες Ελλάδας):

Παρασκευή 11 Μαρτίου
11:00 – 22:30: Προκριματικοί οργάνων

Σάββατο 12 Μαρτίου
17:00 – 20:00: Τελικοί οργάνων, 1ο σκέλος (Άνδρες: έδαφος, πλάγιος ίππος, κρίκοι. Γυναίκες: άλμα, ασύμμετροι ζυγοί)

Κυριακή 13 Μαρτίου
17:00 – 20:00: Τελικοί οργάνων, 2ο σκέλος (Άνδρες: άλμα, δίζυγο, μονόζυγο. Γυναίκες: δοκός ισορροπίας, έδαφος)