Πρόβα ευρωπαϊκού στο Κότμπους για τους πρωταθλητές της ενόργανης

Τέσσερις εβδομάδες πριν από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ανδρών – γυναικών, που θα φιλοξενηθεί στο Βερολίνο (6-10 Απριλίου), η νέα αγωνιστική περίοδος ξεκινά για τους Έλληνες πρωταθλητές από μια άλλη γερμανική πόλη. Έξι αθλητές και τρεις αθλήτριες θα συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κύπελλο του Κότμπους (11-13 Μαρτίου), στη φημισμένη διοργάνωση με την επωνυμία «Turnier der Meister», που πραγματοποιείται για 35η χρονιά.

Στους άνδρες, τα ελληνικά χρώματα θα εκπροσωπήσουν οι Λευτέρης Κοσμίδης, Βλάσης Μάρας, Βασίλης Τσολακίδης, Δημήτρης Μαρκούσης, Λευτέρης Πετρούνιας και Μπάμπης Καΐλίδης, ενώ στις γυναίκες οι Βάσω Μιλλούση, Στεφανί Μπισμπίκου και Ευγενία Ζαφειράκη. Η αναχώρησή τους είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη (10/03) και μαζί τους θα μεταβούν οι προπονητές Δημήτρης Ράφτης και Θόδωρος Σταθόπουλος, καθώς επίσης ο Αλέκος Ιωακειμίδης και η Μαρία Σολομωνίδου με την ιδιότητα των διεθνών κριτών.

Για τους περισσότερους Έλληνες αθλητές, η διοργάνωση του Κότμπους θα αποτελέσει το μοναδικό διεθνές αγωνιστικό τεστ ενόψει Βερολίνου, ενώ ορισμένοι από αυτούς έχουν προσκληθεί και στο αντίστοιχο παγκόσμιο κύπελλο του Παρισιού, που θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο (19-20 Μαρτίου).

«Κάθε αθλητής μας θα αγωνιστεί στο Κότμπους μόνο στο όργανο όπου ειδικεύεται, ακριβώς όπως θα συμβεί και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η μόνη διαφορά είναι ότι για το Βερολίνο έχουμε και τον Χρήστο Λυμπανοβνό, ο οποίος θα αγωνιστεί εκεί και στα έξι όργανα του σύνθετου ατομικού», τόνισε ο υπεύθυνος ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής ανδρών, Δημήτρης Ράφτης.

Ο προπονητής του Βλάση Μάρα μίλησε επίσης για τον πεντάκις πρωταθλητή Ευρώπης στο μονόζυγο, ο οποίος θα δώσει στη γερμανική πόλη το μοναδικό του αγώνα προετοιμασίας, ενώ ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στον αριστερό καρπό.

«Ο Βλάσης θα κατεβάσει στο Κότμπους το περσινό του πρόγραμμα, που έχει αρχικό βαθμό δυσκολίας 6,70. Κι αυτό θα το κάνει οριακά, λόγω του προβλήματος που έχει στον αριστερό καρπό. Είναι το ίδιο πρόβλημα που τον είχε αφήσει έξω από το ευρωπαϊκό του 2007. Δουλεύουμε και σ’ ένα πρόγραμμα με καινούργιο συνδυασμό ασκήσεων, που θα ανεβάσει τον συντελεστή δυσκολίας στο 7,20, αλλά δεν ξέρω αν θα προλάβουμε να το ετοιμάσουμε για το Βερολίνο», είπε ο Δημήτρης Ράφτης και πρόσθεσε: «Όλο αυτό το διάστημα προπονείται χωρίς διακοπή, αλλά δεν αντέχει τις μεγάλες επιβαρύνσεις στις ωλένιες λαβές. Το πρόγραμμά του, όμως, είναι γεμάτο από τέτοιες λαβές, γι’ αυτό αναγκαζόμαστε να προχωράμε συγκρατημένα».

Ο κ. Ράφτης αναφέρθηκε επίσης και στο πρόβλημα θέρμανσης που υπάρχει εδώ και καιρό στο ΕΑΚ Αγίου Κοσμά και έχει επισημανθεί επανειλημμένα, τόσο από τους προπονητές και αθλητές όσο και από τη διοίκηση της Ε.Γ.Ο., χωρίς όμως μέχρι στιγμής οι υπεύθυνοι του ΕΑΚ να φροντίσουν για την αποκατάσταση της βλάβης στο κλιματιστικό μηχάνημα.

Χαρακτηριστικά, τόνισε: «Το γυμναστήριο είναι ‘ψυγείο’, κάνοντας κάθε προπόνηση δύσκολη και επικίνδυνη για τους αθλητές. Η θερμοκρασία μέσα στο γυμναστήριο είναι μόνο 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία! Όλοι μας έχουμε διαμαρτυρηθεί ξανά και ξανά, ζητώντας να επισκευαστεί επιτέλους το κλιματιστικό, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί τους. Φτάσαμε στο σημείο να χαιρόμαστε που θα πάμε στη Γερμανία, επειδή εκεί θα μπορέσουμε τουλάχιστον να προπονηθούμε με σωστές συνθήκες. Είναι για γέλια και για κλάματα…».

Το φετινό παγκόσμιο κύπελλο του Κότμπους χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακά μεγέθη και πολύ μεγάλο ανταγωνισμό, αφού έχουν δηλώσει συμμετοχή συνολικά 225 αθλητές και αθλήτριες (148 άνδρες, 77 γυναίκες) από 45 χώρες.

Οι αγώνες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή (11/03) με τους προκριματικούς, ενώ το Σαββατοκύριακο θα διεξαχθούν οι τελικοί των οργάνων, με την συμμετοχή των οκτώ καλύτερων αθλητών σε καθένα από αυτά.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης (σε ώρες Ελλάδας):

Παρασκευή 11 Μαρτίου
11:00 – 22:30: Προκριματικοί οργάνων

Σάββατο 12 Μαρτίου
17:00 – 20:00: Τελικοί οργάνων, 1ο σκέλος (Άνδρες: έδαφος, πλάγιος ίππος, κρίκοι. Γυναίκες: άλμα, ασύμμετροι ζυγοί)

Κυριακή 13 Μαρτίου
17:00 – 20:00: Τελικοί οργάνων, 2ο σκέλος (Άνδρες: άλμα, δίζυγο, μονόζυγο. Γυναίκες: δοκός ισορροπίας, έδαφος)