Νέο ξεκίνημα για το ελληνικό ανσάμπλ

Με το βλέμμα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής, που θα γίνει το φθινόπωρο στη Γαλλία (Μονπελιέ, 19-25 Σεπτεμβρίου) και θα αποτελέσει κριτήριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, έχει ξεκινήσει την προετοιμασία της η ελληνική ομάδα του ανσάμπλ.

Η Εθνική ομάδα έχει ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό, αφού από την περσινή πεντάδα συνεχίζουν η Μαριάνθη Ζαφειρίου και η Σταυρούλα Σαμαρά, τις οποίες έχουν πλαισιώσει έξι νέες αθλήτριες: Οι Ελένη Δόικα, Αλεξία Κυριαζή και Μαρία – Χριστίνα Παπαρίζου, που πέρσι προπονούνταν με την αντίστοιχη ομάδα ανσάμπλ των νεανίδων, καθώς και οι Ανθή – Μαρκέλλα Μάντζιου, Ευδοκία Λουκάγκου και Βασιλεία Ζάχου, οι οποίες έχουν ενταχθεί στην ομάδα εδώ και ένα μήνα, προερχόμενες από το ατομικό.

«Αν κρίνουμε από τα ατομικά προσόντα των αθλητριών, υπάρχει μια πάρα πολύ καλή δυναμική. Έχουμε πραγματικά αξιόλογο υλικό. Βέβαια, από τα παιδιά λείπει η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, αφού έχουμε έξι νέα πρόσωπα. Εφόσον όμως όλα πάνε καλά, η ομάδα θα μπορέσει να κυνηγήσει τους στόχους της», τονίζει η ομοσπονδιακή τεχνικός Τζένη Παπαδοπούλου, η οποία έχει φέτος αναβαθμισμένο ρόλο, με δεδομένο ότι η Βουλγάρα προπονήτρια της ομάδας Καμέλια Ντουνάβσκα μοιράζει πλέον το χρόνο της ανάμεσα στην Αθήνα και την Σόφια.

«Βγάλαμε σε συνεργασία τις χορογραφίες για τα δύο νέα προγράμματα και βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή. Επιπλέον, στις περιόδους των αγώνων και στην τελική προετοιμασία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, η Καμέλια θα είναι κοντά μας, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», επισημαίνει η κ. Παπαδοπούλου, που έχει την επίβλεψη των καθημερινών προπονήσεων στον Άγιο Κοσμά.

Η νέα χρονιά έφερε αλλαγή και στους συνδυασμούς οργάνων, καθώς σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις της διετίας 2011-2012 οι ομάδες θα παρουσιάζουν προγράμματα στις 3 κορδέλες / 2 στεφάνια και στις 5 μπάλες.

Σε ό,τι αφορά στη μουσική επένδυση, για τις 3 κορδέλες / 2 στεφάνια το προπονητικό δίδυμο της Εθνικής διάλεξε ένα ισπανικό κομμάτι, το «Nada puede dormir» του Βιθέντε Αμίγο, που είναι πλούσιο σε ορχηστρικά στοιχεία.

Στις 5 μπάλες, οι Ελληνίδες αθλήτριες θα έχουν ως υπόκρουση στο πρόγραμμά τους μια μίξη από δύο τραγούδια του Θανάση Πολυκανδριώτη, τα «Γλυκά μου μάτια αγαπημένα» και «Στου φεγγαριού την αγκαλιά». Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που επιλέγονται μελωδίες του καταξιωμένου Έλληνα συνθέτη, ο οποίος πέρσι είχε «ντύσει» μουσικά το αντίστοιχο πρόγραμμα του ανσάμπλ στις 3 κορδέλες / 2 σχοινάκια.

«Με την σκέψη στον αγώνα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στον οποίο δεν θα υπάρχουν περιθώρια λάθους, φέτος όλες οι χώρες επιλέγουν να παρουσιάσουν προγράμματα χωρίς υπερβολικό ρίσκο, δίνοντας προτεραιότητα στην σταθερή εκτέλεση. Στην ίδια λογική κινούμαστε κι εμείς. Μ’ αυτό τον τρόπο, άλλωστε, οι αθλήτριές μας θα αποκτούν όλο και περισσότερη αυτοπεποίθηση, μέσα από τις καλές εκτελέσεις που θα έχουν», υπογραμμίζει η Τζένη Παπαδοπούλου και συμπληρώνει: «Έχουμε ήδη ‘βγάλει’ τα νέα προγράμματα και από αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουμε σιγά – σιγά τα εσωτερικά τεστ. Γύρω στα μέσα με τέλη Μαρτίου θα καταλήξουμε στο σχήμα που θα κατεβάσουμε στους πρώτους αγώνες της χρονιάς».

Η επίσημη πρεμιέρα της ανανεωμένης ελληνικής ομάδας θα γίνει στο παγκόσμιο κύπελλο «Καλαμάτα 2011» (15-17 Απριλίου), το οποίο θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη της πρωτοπόρου της ελληνικής ρυθμικής γυμναστικής, Ελένης Πολυχρονίδου.