Λευτέρης Κοσμίδης: «Έχω αυτοπεποίθηση και δεν με σταματά τίποτε»

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον Λευτέρη Κοσμίδη, που περιμένει την στιγμή που θα ανεβεί στο ταπί του σταδίου «Αχόι» για να συμμετάσχει στον αυριανό τελικό (Σάββατο 23/10, 14:00 ώρα Ελλάδας) των ασκήσεων εδάφους, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής του Ρότερνταμ. Ο 19χρονος πρωταθλητής δηλώνει έτοιμος για το καλύτερο, έχοντας πολύ ενθουσιασμό και ακόμα περισσότερη αυτοπεποίθηση έπειτα από την εντυπωσιακή του εμφάνιση στον προκριματικό, όπου είχε πάρει την υψηλότερη βαθμολογία και με διαφορά.

«Αυτό που περιμένω από τον εαυτό μου, είναι μια πολύ καλή εμφάνιση. Το γεγονός ότι προκρίθηκα με την καλύτερη βαθμολογία, σημαίνει πολλά για την αυτοπεποίθησή μου και για το πώς θα με αντιμετωπίσουν οι κριτές. Δεν είναι κάτι που μου φέρνει πίεση. Δεν με πιάνει άγχος επειδή πέρασα ως πρώτος στον τελικό. Αντίθετα, είναι κάτι που μου δίνει δύναμη και βλέπω ότι με μια ανάλογη εμφάνιση θα μπορέσω να βρεθώ σίγουρα στην τριάδα των μεταλλίων», τονίζει ο αθλητής του Γιώργου Αγγέλου, που συμμετέχει για πρώτη φορά σε τελικό παγκόσμιου πρωταθλήματος.

«Σ’ έναν τέτοιο τελικό δεν υπάρχουν φαβορί, αλλά αν έπρεπε να επιλέξω κάποιον από τους φιναλίστ μάλλον θα έλεγα εμένα. Έκανα την καλύτερη εμφάνιση στα προκριματικά, έχω ένα πρόγραμμα με αρκετά υψηλό βαθμό δυσκολίας και επιπλέον μπορώ να κάνω μια σωστή, ‘καθαρή’ εκτέλεση, που είναι και το πιο σημαντικό», προσθέτει ο Κοσμίδης, ο οποίος στον τελικό θα εκτελέσει πρόγραμμα με συντελεστή δυσκολίας 6,60.

Ο μοναδικός αντίπαλός του που έχει παρουσιάσει δυσκολότερο πρόγραμμα στη διοργάνωση είναι ο Αμερικανός Στίβεν Λεζέντρ (4ος στον προκριματικό, με πρόγραμμα από 6,70), ο οποίος όμως έχει δείξει ότι υστερεί κάπως στον τομέα της σωστής εκτέλεσης.

Ακόμα και οι οιωνοί είναι θετικοί για τον 19χρονο πρωταθλητή, ο οποίος έχει συνδυάσει τους αγώνες στην Ολλανδία με ξεχωριστές επιτυχίες. Στη μοναδική προηγούμενη παρουσία του εκεί, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2007 στο Άμστερνταμ, είχε κατακτήσει ανέλπιστα το χάλκινο μετάλλιο στο έδαφος πριν καν κλείσει τα 16 του χρόνια, στην πρώτη του εμφάνιση με την Εθνική ανδρών. Τώρα, βρίσκεται ήδη στην ελίτ του κόσμου και έπεται συνέχεια…

Ευχή και πεποίθησή του είναι ότι η κατάληξη στον αυριανό τελικό θα είναι και πάλι όμορφη: «Τότε, είχα έρθει απλώς για να δώσω έναν αγώνα και τελικά έφυγα με μετάλλιο! Εύχομαι να συνεχιστεί αυτή η καλή παράδοση και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί. Δεν με σταματά τίποτε. Έφτασα στην πηγή και θα πιω νερό!».

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΟΣΜΙΔΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Τέταρτος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ των ασκήσεων εδάφους θα εκτελέσει το πρόγραμμά του ο Λευτέρης Κοσμίδης, στον αυριανό τελικό (Σάββατο 23/10, 14:00 ώρα Ελλάδας) των ασκήσεων εδάφους, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής του Ρότερνταμ.

Ανάμεσα στους οκτώ αθλητές, ο μοναδικός που έχει να επιδείξει μετάλλιο στο θεσμό είναι ο Ισραηλινός Αλεξάντερ Σατίλοφ («χάλκινος» πέρσι στο Λονδίνο), ο οποίος θα έχει και το θεωρητικό πλεονέκτημα να αγωνιστεί τελευταίος απ’ όλους.

Με βάση τον συντελεστή δυσκολίας των προγραμμάτων που παρουσίασαν οι αθλητές στον προκριματικό, ο Έλληνας πρωταθλητής υστερεί ελαφρά μόνο έναντι του Αμερικανού Στίβεν Λεζέντρ, αλλά βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τους περισσότερους και κυριότερους αντιπάλους του.

Οι επτά αντίπαλοι του Λευτέρη Κοσμίδη, με την σειρά που θα αγωνιστούν στον τελικό των ασκήσεων εδάφους, είναι οι εξής:

Κοχέι Ουτσιμούρα (Ιαπωνία, 8ος στον προκριματικό με 14,966 β.): Ο πληρέστερος αθλητής στον κόσμο. «Ασημένιος» Ολυμπιονίκης στο σύνθετο ατομικό, κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου από πέρσι και φαβορί για να διατηρήσει αυτόν τον τίτλο στον αποψινό τελικό (Παρασκευή 22/10). Στο έδαφος, έχει να επιδείξει την 5η θέση στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου και την 4η θέση στο περσινό παγκόσμιο του Λονδίνου.
Έντι Πένεφ (Βουλγαρία, 5ος στον προκριματικό με 15,066 β.): Ο 20χρονος, που αποτελεί το τελευταίο μεγάλο ταλέντο της βουλγαρικής σχολής, ήταν 8ος στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2009.
Φλάβιους Κότσι (Ρουμανία, 6ος στον προκριματικό με 15,000 β.): Ξεχωρίζει στο άλμα, αλλά είναι αξιόλογος και στο έδαφος, έστω κι αν συνήθως εκτελεί προγράμματα με χαμηλό συντελεστή δυσκολίας (6,30 στον προκριματικό). Ήταν 8ος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2007 και 6ος στο φετινό.
Στίβεν Λεζέντρ (ΗΠΑ, 4ος στον προκριματικό με 15,233 β.): Φιναλίστ και στο περσινό παγκόσμιο (8ος), παρουσίασε το δυσκολότερο πρόγραμμα στον προκριματικό, με βαθμό δυσκολίας 6,70, αλλά δεν διακρίνεται για την άρτια και σταθερή εκτέλεσή του.
Τομά Μπουαΐλ (Γαλλία, 7ος στον προκριματικό με 14,966 β.): Μεταξύ των οκτώ φιναλίστ, είχε το πρόγραμμα με το μικρότερο βαθμό δυσκολίας στον προκριματικό (6,10). Στη μοναδική προηγούμενη συμμετοχή του σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης στο έδαφος, είχε πάρει το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό του 2007 στο Άμστερνταμ, μπροστά από τον Κοσμίδη. Στο Πεκίνο αναδείχθηκε «ασημένιος» Ολυμπιονίκης στο άλμα.
Ντάνιελ Πέρβις (Βρετανία, 3ος στον προκριματικό με 15,266 β.): Μπήκε για πρώτη φορά σε τελικό στο φετινό ευρωπαϊκό του Μπέρμιγχαμ, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο πίσω από τον Κοσμίδη. Έχει σταθερά ανοδική πορεία.
Αλεξάντερ Σατίλοφ (Ισραήλ, 2ος στον προκριματικό με 15,308 β.): «Χάλκινος» στο περσινό παγκόσμιο και ο μοναδικός μεταξύ των οκτώ φιναλίστ που έχει κατακτήσει μετάλλιο στο θεσμό. Είναι η τρίτη συνεχόμενη παρουσία του στον τελικό, αφού είχε καταταγεί 7ος στο παγκόσμιο του 2006 και 5ος το 2007. Επιπλέον, ήταν 8ος στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, ενώ είχε μοιραστεί με τον Κοσμίδη το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό του 2009 στο Μιλάνο. Βάσει βιογραφικού, εμπειρίας και σειράς εκτέλεσης, θεωρείται ο πλέον υπολογίσιμος αντίπαλος.