Η σκυτάλη στους άνδρες, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης

Έπειτα από τις γυναίκες, οι αθλητές της Εθνικής ανδρών παίρνουν σειρά να αγωνιστούν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, στο στάδιο «Αχόι» του Ρότερνταμ (16-24 Οκτωβρίου).

Οι Έλληνες πρωταθλητές θα συμμετάσχουν τη Δευτέρα (18/10, 15:30 – 17:45 ώρα Ελλάδας) στον 3ο από τους 10 ομίλους του προκριματικού των ανδρών, με στόχο να πλασαριστούν στην προνομιούχο 24άδα της ομαδικής κατάταξης, αλλά και να εκπληρώσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες: Ο Βλάσης Μάρας στο μονόζυγο, ο Βασίλης Τσολακίδης στο δίζυγο και ο Λευτέρης Κοσμίδης στο έδαφος θα επιδιώξουν την πρόκριση στους αντίστοιχους τελικούς οργάνων, ενώ ο Χρήστος Λυμπανοβνός θα είναι υποψήφιος για είσοδο στον τελικό του σύνθετου ατομικού.

Η κατάταξη του ομαδικού αλλά και οι φιναλίστ των ατομικών αγωνισμάτων θα ξεκαθαρίσουν με την ολοκλήρωση του προκριματικού, το βράδυ της Τρίτης (19/10).

Για την ελληνική ομάδα, στα έξι όργανα του σύνθετου ατομικού θα αγωνιστούν οι Χρήστος Λυμπανοβνός, Μιχάλης Δουλκερίδης και Σταύρος Κέκελος, ενώ ο Βλάσης Μάρας έχει δηλωθεί σε τέσσερα όργανα (μονόζυγο, άλμα, πλάγιος ίππος και συμπληρωματικά στους κρίκους), ο Λευτέρης Κοσμίδης σε πέντε (έδαφος, κρίκοι, άλμα, δίζυγο και συμπληρωματικά στο μονόζυγο) και ο Βασίλης Τσολακίδης σε τρία (δίζυγο, έδαφος, πλάγιος ίππος). Ο ομαδικός αγώνας θα διεξαχθεί με σύστημα «6-5-4» (6 αθλητές ανά ομάδα, 5 από αυτούς μπορούν να αγωνιστούν σε κάθε όργανο, οι 4 καλύτερες βαθμολογίες λαμβάνονται υπόψη).

Επιπλέον, οι σπεσιαλίστες της ομάδας θα έχουν το θεωρητικό πλεονέκτημα να αγωνιστούν ξεκούραστοι στα «καλά» τους όργανα. Βάσει της κλήρωσης θα παρουσιάσουν διαδοχικά τα προγράμματά τους στο δίζυγο, το μονόζυγο, το έδαφος, τον πλάγιο ίππο, τους κρίκους και εν τέλει στο άλμα.

Το στοιχείο αυτό σχολίασε ο προπονητής της Εθνικής ανδρών, Δημήτρης Ράφτης, ο οποίος υπογράμμισε: «Το πιο σημαντικό για την ομάδα είναι να τα πάνε καλά οι πρωτοκλασάτοι αθλητές στην αρχή, στα όργανα που αποτελούν ειδικότητά τους. Εφόσον το πετύχουν αυτό, το κέρδος θα είναι διπλό, αφού θα αποκτήσουν ώθηση για να κάνουν καλές εμφανίσεις και στα υπόλοιπα όργανα προς όφελος της ομάδας. Ο στόχος είναι να μπούμε στην 24άδα, αλλά εγώ περιμένω να τερματίσουμε μέσα στις 20 πρώτες θέσεις, εάν οι έμπειροι αθλητές της ομάδας αγωνιστούν όπως πρέπει και όπως έχουν αποδείξει και άλλες φορές ότι μπορούν να κάνουν».