Δηλώθηκαν οι Εθνικές ομάδες για το παγκόσμιο ενόργανης του Ρότερνταμ

Στην τελική ευθεία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής του Ρότερνταμ (16-24 Οκτωβρίου) μπαίνουν οι Εθνικές ομάδες, έπειτα από την ονομαστική δήλωση των επτάδων (6 + 1 αναπληρωματικός) για την συγκεκριμένη διοργάνωση.

Στην κατηγορία ανδρών, οι αθλητές που δηλώθηκαν είναι οι Βλάσης Μάρας, Βασίλης Τσολακίδης, Λευτέρης Κοσμίδης, Χρήστος Λυμπανοβνός, Μιχάλης Δουλκερίδης, Μπάμπης Καϊλίδης, καθώς και ο Σταύρος Κέκελος ως αναπληρωματικός.

Την προετοιμασία της ομάδας θα ακολουθήσει μέχρι τέλους και ο Λευτέρης Πετρούνιας, για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αντικαταστήσει κάποιον συναθλητή του.

Στις γυναίκες, την εξάδα απαρτίζουν οι Βάσω Μιλλούση, Στεφανί Μπισμπίκου, Ευγενία Ζαφειράκη, Λίνα Μητράκου, Ανδριάνα Συρίγου – Αντωνίου, Δέσποινα Γρηγοριάδου, ενώ ως αναπληρωματική δηλώθηκε η Μαρία Πιτσικάλη.

Παράλληλα, στην προετοιμασία για το παγκόσμιο συμπεριλαμβάνεται ως εναλλακτική λύση και η Ιωάννα Ξουλόγη.

Ο ομαδικός αγώνας θα διεξαχθεί με σύστημα «6-5-4» (6 αθλητές ανά ομάδα, 5 από αυτούς αγωνίζονται σε κάθε όργανο, οι 4 καλύτερες βαθμολογίες λαμβάνονται υπόψη). Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, ο οριστικός καταρτισμός των ομάδων γίνεται μία ημέρα πριν από την έναρξη των αγωνισμάτων κάθε κατηγορίας. Μέχρι τότε, κάθε ομάδα έχει τη δυνατότητα αντικατάστασης ενός ή περισσότερων αθλητών.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ρότερνταμ θα αποτελέσει το πρώτο βήμα στο δρόμο για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012: Οι 24 καλύτερες χώρες της ομαδικής κατάταξης θα αποκτήσουν δικαίωμα να αγωνιστούν με πλήρη ομάδα και στο αντίστοιχο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2011 στο Τόκιο, όπου θα δοθούν τα πρώτα Ολυμπιακά εισιτήρια.

«Προτεραιότητά μας θα είναι το ομαδικό αγώνισμα. Η απώλεια του Δημήτρη Μαρκούση, ο οποίος τραυματίστηκε και χειρουργήθηκε στο χέρι, είναι σχεδόν αδύνατο να αναπληρωθεί στη βαθμολογία. Μπορούμε όμως να τερματίσουμε ψηλότερα από την 20ή θέση, εφόσον πιάσουν καλή απόδοση οι έμπειροι αθλητές της ομάδας, που έχουν δείξει ότι μπορούν να αντεπεξέρχονται σε τέτοιες καταστάσεις», τόνισε ο υπεύθυνος προπονητής της Εθνικής ανδρών, Δημήτρης Ράφτης, ο οποίος πρόσθεσε:

«Η επιλογή των έξι αθλητών που θα αγωνιστούν, θα γίνει στο Ρότερνταμ, έπειτα από την επίσημη προπόνησή μας στο στάδιο των αγώνων. Βάσει του σχεδιασμού μας ο Μάρας και ο Τσολακίδης θα συμμετάσχουν σε τρία ή τέσσερα όργανα ο καθένας, ενώ ο Κοσμίδης σε τέσσερα ή πέντε. Οι υπόλοιποι αθλητές που θα επιλεγούν, θα κάνουν σύνθετο ατομικό, εκτελώντας προγράμματα και στα έξι όργανα. Παράλληλα με την καλύτερη δυνατή ομαδική κατάταξη, πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε συμμετοχή σε τρεις τελικούς οργάνων και να κατακτήσουμε μετάλλιο».

Από την πλευρά του ο προπονητής της Εθνικής γυναικών, Κώστας Χατζηζήσης, δήλωσε: «Ο στόχος είναι να μπούμε στην 24άδα και θα παλέψουμε με όλη μας τη δύναμη για να το πετύχουμε. Η ομάδα θα βασιστεί στο εξαιρετικό κλίμα μεταξύ των κοριτσιών, αλλά και στην εμπειρία των παλιότερων αθλητριών, αφού οι Μιλλούση, Μπισμπίκου, Ζαφειράκη και Μητράκου προετοιμάζονται για να αγωνιστούν και στα τέσσερα όργανα. Θα εξαντλήσουμε τα χρονικά περιθώρια που μας δίνει ο τεχνικός κανονισμός και θα κάνουμε την τελική επιλογή της εξάδας μετά την επίσημη προπόνησή μας στο πόντιουμ».

Ο κ. Χατζηζήσης μίλησε και για την επάνοδο της Στεφανί Μπισμπίκου, δύο χρόνια έπειτα από την τελευταία της αγωνιστική παρουσία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου: «Τους τελευταίους μήνες η Στεφανί έχει κάνει τεράστια προσπάθεια για να επανέλθει και να προλάβει το παγκόσμιο. Στον αγώνα εξομοίωσης που δώσαμε την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας στη Θεσσαλονίκη, η πολύ καλή εμφάνισή της ήταν το πιο ευχάριστο γεγονός. Θα θέλαμε να υπήρχε ένας επιπλέον μήνας μπροστά μας, ώστε να φτάσει στο ιδανικό επίπεδο ετοιμότητας. Πάντοτε, όμως, είναι μια αθλήτρια ικανή για το καλύτερο και η βοήθειά της θα είναι πολύτιμη για την ομάδα».