Η σκυτάλη στην ομάδα του ανσάμπλ, στο παγκόσμιο ρυθμικής

Στη μάχη του 30ού παγκόσμιου πρωταθλήματος ρυθμικής γυμναστικής, στο στάδιο «Ολιμπίσκι» της Μόσχας, μπαίνει αύριο (Σάββατο 25/09) η ελληνική ομάδα ανσάμπλ, που θα συμμετάσχει στον σύνθετο αγώνα επιδιώκοντας να πάρει μία θέση κοντά στο «τοπ 10» της κατάταξης.

Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες (Αλεξάνδρα Γεωργοβασίλη, Μαριάνθη Ζαφειρίου, Σταυρούλα Σαμαρά, Αθηνά Τσινασλανίδου, Δέσποινα Τσουμαλάκου) θα αγωνιστούν στα 5 στεφάνια με μουσική υπόκρουση από το μπαλέτο «Το Πουλί Της Φωτιάς» του Ιγκόρ Στραβίνσκι, ενώ στις 3 κορδέλες / 2 σχοινάκια θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους υπό τους ήχους του τραγουδιού «Κι Έλεγες» του Θανάση Πολυκανδριώτη, σε ειδική ενορχήστρωση για τις ανάγκες της Εθνικής ομάδας.

Ο σύνθετος αγώνας αποτελεί παράλληλα προκριματικό για τους δύο επιμέρους τελικούς οργάνων της Κυριακής (26/09), σε καθέναν από τους οποίους προκρίνονται οι οκτώ καλύτερες ομάδες.

Επιπλέον, το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας είναι το πρώτο κριτήριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012: Οι 24 καλύτερες ομάδες ανσάμπλ, από τις 29 που θα αγωνιστούν, θα αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στο αντίστοιχο παγκόσμιο του 2011 στο Μονπελιέ της Γαλλίας, όπου και θα δοθούν τα Ολυμπιακά «εισιτήρια».

«Αφιερώσαμε πολύ χρόνο για να κρατήσουμε αυτή την ομάδα μαζί και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Ωστόσο, τον τελευταίο ενάμιση μήνα τα κορίτσια δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά και το μόνο που θέλω είναι να το δείξουν αυτό σε όλους, μέσα από μια εμφάνιση αντάξια των δυνατοτήτων τους. Όταν είναι συγκεντρωμένες, είναι πραγματικά σπουδαίες και μας γεμίζουν περηφάνια. Θα πρέπει να μπουν απελευθερωμένες από κάθε άγχος. Έπειτα από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Απριλίου συμμετείχαμε μόνο σε τρεις αγώνες, αλλά στην τελευταία μας συμμετοχή, στο παγκόσμιο κύπελλο του Πέζαρο, στείλαμε ιδιαίτερα θετικά μηνύματα», υπογράμμισε η ομοσπονδιακή προπονήτρια Καμέλια Ντουνάβσκα, προτού μιλήσει αναλυτικότερα για τα δύο προγράμματα της ελληνικής ομάδας:

«Στα 5 στεφάνια, περιμένω να δω ένα πρόγραμμα με πολλή ενέργεια και χωρίς κανένα λάθος. Επιλέξαμε τη μουσική του Στραβίνσκι επειδή δημιουργεί έντονα και βαθιά συναισθήματα, που εναλλάσσονται. Επιπλέον, ταιριάζει απόλυτα με τη χορογραφία μας, που είναι πραγματικά ξεχωριστή και έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια. Στις 3 κορδέλες / 2 σχοινάκια τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, επειδή ο συγκεκριμένος συνδυασμός οργάνων είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, αλλά θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε ένα ‘καθαρό’ πρόγραμμα. Διάλεξα ένα ελληνικό κομμάτι για τη μουσική επένδυση, προκειμένου να αναδείξει τις ρίζες και την κουλτούρα αυτής της ομάδας, τονίζοντας παράλληλα την εκφραστικότητα των κοριτσιών».

Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου (σε ώρες Ελλάδας):

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου
13:00 – 17:45: Ανσάμπλ: Σύνθετος αγώνας

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου
13:00 – 13:40: Ανσάμπλ: Τελικός 5 στεφάνια
14:00 – 14:40: Ανσάμπλ: Τελικός 3 κορδέλες / 2 σχοινάκια