Τρία μετάλλια για την ελληνική ενόργανη στη Γάνδη

Με τρία μετάλλια -το χρυσό του Λευτέρη Κοσμίδη στο έδαφος, το ασημένιο του Βλάση Μάρα στο μονόζυγο και το χάλκινο του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους- θα επιστρέψει η ελληνική αποστολή από το παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης γυμναστικής της Γάνδης (11-12 Σεπτεμβρίου). Για τους Έλληνες αθλητές, η διοργάνωση της βελγικής πόλης αποτέλεσε ένα επιτυχημένο τεστ ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος, που θα γίνει στο Ρότερνταμ (16-24 Οκτωβρίου).

Την καλύτερη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Λευτέρης Κοσμίδης, ο οποίος θριάμβευσε στις ασκήσεις εδάφους με 15,425 βαθμούς, ανεβάζοντας κατά πολύ την απόδοσή του σε σύγκριση με τον προκριματικό του Σαββάτου, στον οποίο είχε καταταγεί 4ος. «Αυτή τη φορά το ταπί είχε ‘στρωθεί’ καλύτερα και οι αγωνιστικές συνθήκες ήταν καλύτερες. Ο Λευτέρης ήταν πιο συγκεντρωμένος και του βγήκε καλά το πρόγραμμα, που ήταν το ίδιο όπως και στον προκριματικό. Είναι πολύ θετικό που κέρδισε σε μία τέτοια διοργάνωση, γιατί αποκτά αυτοπεποίθηση ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος του Οκτωβρίου», είπε ο προπονητής του, Γιώργος Αγγέλου.

Στο μονόζυγο, ο Βλάσης Μάρας δεν μπόρεσε να φύγει και πάλι από τη Γάνδη ως νικητής -όπως είχε συμβεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2001- αφού αυτή τη φορά κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο, με 15,275 βαθμούς. «Στον τελικό ο Βλάσης προσπάθησε να κάνει το πιο δύσκολο πρόγραμμά του, με αρχική αξία 6,90, αλλά δεν του βγήκε ο δεύτερος συνδυασμός ασκήσεων, με αποτέλεσμα να πέσει πάλι στο 6,70. Ήταν ένας αγώνας προετοιμασίας, που πήγε καλά. Συνεχίζουμε με στόχο να πάμε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση», τόνισε ο προπονητής του Μάρα, Δημήτρης Ράφτης.

Στο βάθρο ανέβηκε και ο Λευτέρης Πετρούνιας, που πήρε το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους με 15,275 βαθμούς. «Το πρόγραμμά μου ήταν πολύ καλό σε γενικές γραμμές, αλλά έκανα ένα μικρό λάθος στο δεύτερο ανάποδο σταυρό. Δέχθηκα μια μικρή μείωση στη βαθμολογία και αυτό μου στοίχισε μια υψηλότερη θέση. Είμαι όμως χαρούμενος που πήρα μετάλλιο», είπε ο 20χρονος πρωταθλητής, ο οποίος είχε προκριθεί στον τελικό των κρίκων με την καλύτερη βαθμολογία.

Αντίθετα, ο Βασίλης Τσολακίδης δεν μπόρεσε να διακριθεί στον τελικό του δίζυγου, όπου τερμάτισε 8ος με 14,475 βαθμούς. «Ήμουν κουρασμένος. Όλα τα στοιχεία του προγράμματος ‘βγήκαν’, αλλά όχι όπως έπρεπε, αφού υπήρχε κούραση και δυσκολευτήκαμε. Συνολικά είμαι ευχαριστημένος από την παρουσία μου σ’ αυτή τη διοργάνωση. Τώρα έχουμε ένα μήνα για να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο, ώστε να παρουσιαστώ απόλυτα έτοιμος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα», επισήμανε ο «ασημένιος» πρωταθλητής Ευρώπης.

Εξάλλου, στις γυναίκες, η Βάσω Μιλλούση κατέλαβε την 6η θέση στους ασύμμετρους ζυγούς με 13,075 βαθμούς, πραγματοποιώντας αισθητά καλύτερη εμφάνιση από ό,τι στον προκριματικό. Η 26χρονη πρωταθλήτρια άξιζε πάντως υψηλότερη βαθμολογία και μια θέση κοντά στα μετάλλια, αφού οι κριτές της «έκοψαν» 0,20 βαθμούς κατεβάζοντας αδικαιολόγητα κατά δύο επίπεδα το βαθμό δυσκολίας μιας άσκησής της (από επίπεδο «E» σε «C»).