Σε πέντε τελικούς οι Έλληνες πρωταθλητές στο παγκόσμιο κύπελλο της Γάνδης

Εξαιρετικό ξεκίνημα έκαναν οι Έλληνες αθλητές στο παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης γυμναστικής της Γάνδης (11-12 Σεπτεμβρίου), παίρνοντας την πρόκριση σε πέντε τελικούς οργάνων.

Ο Βλάσης Μάρας στο μονόζυγο, ο Βασίλης Τσολακίδης στο δίζυγο, ο Λευτέρης Κοσμίδης στο έδαφος, ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους, αλλά και η Βάσω Μιλλούση στους ασύμμετρους ζυγούς, μπήκαν στους αντίστοιχους αυριανούς τελικούς (Κυριακή 12/09, 14:00 – 18:20 ώρα Ελλάδας), ενώ παράλληλα έδειξαν ότι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο ετοιμότητας ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος του ερχόμενου μήνα (Ρότερνταμ, 16-24 Οκτωβρίου).

Η διοργάνωση της βελγικής πόλης, στην οποία συμμετέχουν 79 αθλητές και 39 αθλήτριες από 38 χώρες, αποτελεί για τους περισσότερους εκπροσώπους της ελληνικής ομάδας το τελευταίο αγωνιστικό τεστ πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Οκτωβρίου.

Ως πρώτος και καλύτερος έδωσε ραντεβού για τον τελικό του μονόζυγου ο Βλάσης Μάρας, που επικράτησε στον προκριματικό του αγωνίσματος με 15,550 βαθμούς (αρχική αξία: 6,7). «Για μένα, ήταν μια δυνατή προπόνηση και είμαι ικανοποιημένος από την απόδοσή μου. Μπορεί στον τελικό της Κυριακής να ανεβάσω το βαθμό δυσκολίας στο πρόγραμμά μου», είπε ο πεντάκις πρωταθλητής Ευρώπης.

Ο Μάρας μίλησε και για την επιστροφή του στο «Τόπσπορτχαλ Φλααντέρεν», στο στάδιο όπου το Νοέμβριο του 2001 είχε στεφθεί πρωταθλητής κόσμου, φτάνοντας στην πρώτη μεγάλη επιτυχία του στην κατηγορία ανδρών: «Το στάδιο της Γάνδης έχει αλλάξει πολύ από τότε, έχουν ‘κόψει’ ένα διάζωμα από τις εξέδρες και δεν θύμιζε εκείνο του 2001. Για μένα όμως ήταν ξεχωριστό που επέστρεψα εδώ. Το γεγονός ότι εξακολουθώ να πρωταγωνιστώ, έπειτα από τόσα χρόνια, με κάνει να νιώθω πολύ όμορφα».

Εξίσου εντυπωσιακός ήταν ο Βασίλης Τσολακίδης στον προκριματικό του δίζυγου, όπου πρώτευσε με 15,750 βαθμούς, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά εκτός συνόρων το νέο πρόγραμμά του, που περιλαμβάνει και τις δύο ασκήσεις που έχουν κατοχυρωθεί με το όνομά του («Τσολακίδης 1» και «Τσολακίδης 2»). «Πήγαμε πάρα πολύ καλά. Μπορώ πάντως να κάνω ακόμα πιο δύσκολο πρόγραμμα. Αυτό που δείξαμε έχει αρχική αξία 6,5, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να την ανεβάσουμε στο 6,7 προσθέτοντας μία άσκηση. Ίσως το κάνουμε στον τελικό», τόνισε ο 31χρονος πρωταθλητής.

Με την υψηλότερη βαθμολογία προκρίθηκε και ο Λευτέρης Πετρούνιας στον τελικό των κρίκων, με 15,425 βαθμούς (συντελεστής δυσκολίας: 6,6), έπειτα από πολύ καλή εμφάνιση. «Δεν μπορώ παρά να είμαι πολύ ευχαριστημένος, αφού προκρίθηκα με την καλύτερη βαθμολογία. Έχω όμως περιθώρια βελτίωσης στο δεύτερο κομμάτι του προγράμματός μου και ελπίζω να πάω ακόμα καλύτερα στον τελικό», σχολίασε ο 20χρονος σπεσιαλίστας των κρίκων.

Προηγουμένως, ο Λευτέρης Κοσμίδης είχε καταθέσει για άλλη μια φορά τα διαπιστευτήριά του στις ασκήσεις εδάφους, παίρνοντας με 14,425 βαθμούς την 4η θέση στον προκριματικό του αγωνίσματος, που χαρακτηρίστηκε από χαμηλές βαθμολογίες, λόγω των κακών αγωνιστικών συνθηκών. Ο «ασημένιος» πρωταθλητής Ευρώπης παρουσίασε πάντως το δυσκολότερο πρόγραμμα (συντελεστής 6,5). «Το ταπί ήταν τοποθετημένο πάνω σε ελαστικό τάπητα στίβου και οι αθλητές ‘βούλιαζαν’. Ήταν επόμενο να γίνουν λάθη και να είναι όλες οι βαθμολογίες χαμηλές. Όποιοι κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους, αυτοί πήραν και την πρόκριση», εξήγησε ο προπονητής του Κοσμίδη, Γιώργος Αγγέλου.

Απεναντίας, άτυχος στάθηκε ο Σταύρος Κέκελος, που έχασε οριακά το εισιτήριο για τον τελικό του άλματος, αφού κατετάγη 9ος με 15,288 βαθμούς ως μέσο όρο (1ο άλμα: 15,300, 2ο άλμα: 15,275). Επίσης, αγωνίστηκε στον πλάγιο ίππο (18ος με 13,000 β.), στο δίζυγο (15ος με 13,450 β.) και στο μονόζυγο (17ος με 13,700 β.).

Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν και στις γυναίκες, όπου η Βάσω Μιλλούση μπήκε στην προνομιούχο οκτάδα των ασύμμετρων ζυγών, παίρνοντας την 6η θέση στον προκριματικό με 13,275 βαθμούς. Αντίθετα, δεν τα κατάφερε εξίσου καλά στη δοκό ισορροπίας, όπου πήρε την 11η θέση με 13,400 βαθμούς.

Την ελληνική συμμετοχή στην κατηγορία γυναικών συμπλήρωσε η Λίνα Μητράκου (12η στους ασύμμετρους ζυγούς με 11,675 β., 12η και στη δοκό ισορροπίας με 13,325 β.).