Ο απόηχος της ελληνικής παρουσίας στους 1ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων

Τις εντυπώσεις τους για τις θετικές εμφανίσεις των νεαρών Ελλήνων πρωταθλητών της γυμναστικής στους 1ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, κατέγραψαν οι προπονητές που τους συνόδευσαν στην Σιγκαπούρη.

Αναφερόμενος στην Ελισάβετ Τσάκου, η οποία συμμετείχε στην ενόργανη κοριτσιών, ο προπονητής της, Ηλίας Τσοπάνογλου, τόνισε: «Το πρόγραμμά της στους ασύμμετρους ζυγούς ήταν το τρίτο δυσκολότερο, με συντελεστή 6,20, πίσω από εκείνα της Ρωσίδας και της Κινέζας αθλήτριας, που είχαν βαθμό δυσκολίες 6,50. Το γεγονός αυτό μας έδινε σοβαρές ελπίδες για πρόκριση στον τελικό του οργάνου και ίσως ένα μετάλλιο. Μία πτώση, όμως, σταμάτησε γρήγορα το όνειρο. Ήταν μεγάλη εμπειρία για εμάς και θα πρέπει να τη διαχειριστούμε σωστά ώστε το 2011, με την Ελισάβετ στην κατηγορία των γυναικών πλέον, να διεκδικήσουμε με αξιώσεις μία θέση για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα οργάνων, καθώς και για το παγκόσμιο του Τόκιο».

Για τον Νίκο Ηλιόπουλο, ο οποίος πήρε μέρος στην ενόργανη αγοριών τερματίζοντας 12ος στο σύνθετο ατομικό και 7ος στον πλάγιο ίππο, ο κ. Τσοπάνογλου ανέφερε: «Ο Νίκος ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, καταφέρνοντας να προκριθεί σε δύο τελικούς. Στον τελικό του σύνθετου ατομικού πραγματοποίησε φανταστική εμφάνιση μέχρι το προτελευταίο όργανο. Στο έδαφος, όπου θέλησε να ρισκάρει με ένα δύσκολο πρόγραμμα, είχε μια πτώση με συνέπεια να καταταγεί στη 12η θέση. Στον τελικό του ίππου με λαβές, η μεγάλη του θέληση για ένα μετάλλιο του δημιούργησαν άγχος και έκανε δύο μικρά λάθη, που τον οδήγησαν στην 7η θέση. Σ’ αυτόν τον αγώνα, πάντως, ο Νίκος υπερέβαλε εαυτόν και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τόσο στον ίδιο όσο και στον προπονητή του, Βιτάλι Κοντρατένκο».

Εξάλλου, για τον πρωταθλητή του τραμπολίνο Απόστολο Κουταβά, ο οποίος κατέκτησε την 4η θέση, μίλησε ο προπονητής του, Βασίλης Αγγελάκος: «Ο Απόστολος ήρθε εδώ με τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στην κατηγορία εφήβων και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήταν ο μικρότερος αθλητής στο τραμπολίνο, τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον των Μ.Μ.Ε., που τον χαρακτήρισαν ως έναν από τους διεκδικητές του χρυσού μεταλλίου. Στον προκριματικό έδειξε την αξία του, αφού προκρίθηκε στον τελικό παρότι έκανε πτώση στο τέλος του ελεύθερου προγράμματος. Στον τελικό, τα πάντα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες και η 4η θέση σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει τις πραγματικές του δυνατότητες.Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος με την απόδοση του Απόστολου, που έδειξε ξεκάθαρα ότι μπορεί να διαχειριστεί την πίεση και τις δυσκολίες που προκύπτουν σε έναν τόσο σκληρό και απαιτητικό αγώνα. Ήταν μια πολύ δυνατή εμπειρία τόσο για τον Απόστολο όσο και για μένα, η οποία σίγουρα θα μας φανεί χρήσιμη στο μέλλον.

Η φετινή χρονιά θα κλείσει για μας με το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Γαλλία, όπου ο Απόστολος θα αγωνιστεί για τελευταία φορά στην κατηγορία των εφήβων. Το 2011, σε ηλικία 17 ετών και στην κατηγορία των ανδρών πια, θα διεκδικήσει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Είναι ένας πολύ δύσκολος στόχος αλλά όχι ακατόρθωτος, σύμφωνα με την έως τώρα πορεία του».

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων της Σιγκαπούρης (από αριστερά προς δεξιά): Βασίλης Αγγελάκος, Απόστολος Κουταβάς, Νίκος Ηλιόπουλος, Ελισάβετ Τσάκου, Ηλίας Τσοπάνογλου
aggelakos-koutavas-iliopoulos-tsakou-tsopanoglou-singapore2010