Πρώτος λαμπαδηδρόμος ο Απόστολος Κουταβάς στην τελετή αφής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων

Σπουδαία τιμή επεφύλαξε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στον Απόστολο Κουταβά, ο οποίος επελέγη για το ρόλο του πρώτου λαμπαδηδρόμου στην αυριανή τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους 1ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Σιγκαπούρη 2010» (14-26 Αυγούστου).

Ο 16χρονος πρωταθλητής του τραμπολίνο, ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων στη Βάρνα της Βουλγαρίας, θα είναι εκείνος που θα παραλάβει την Ολυμπιακή Δάδα από τα χέρια της νέας Πρωθιέρειας, Ινώς Μενεγάκη, στην τελετή αφής που θα γίνει αύριο (Παρασκευή 23/07) στις 11:00 στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσία του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ.

«Είναι πολύ μεγάλη η τιμή που γίνεται σ’ εμένα και σε ολόκληρη την ελληνική γυμναστική. Το όνειρο κάθε αθλητή είναι να ζήσει τέτοιες στιγμές. Από την Τετάρτη βρίσκομαι εδώ για τις πρόβες της τελετής, φιλοξενούμαι στην Ολυμπιακή Ακαδημία και έχω κάνει καινούργιους φίλους. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία. Η χαρά μου γίνεται μεγαλύτερη όταν σκέφτομαι ότι εκπροσωπώ το τραμπολίνο, ένα άθλημα που παλιότερα δεν είχε τόσο μεγάλη προβολή στη χώρα μας, αλλά τώρα κερδίζει διαρκώς έδαφος», τόνισε ο Απόστολος Κουταβάς.

Την σημασία της επιλογής του νεαρού πρωταθλητή του τραμπολίνο επισήμανε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας και β’ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Θανάσης Βασιλειάδης: «Πρόκειται για μια τιμητική διάκριση που αντανακλά σε ολόκληρο το άθλημα της γυμναστικής. Οι νέοι αθλητές μας υπόσχονται ένα λαμπρό μέλλον, ακόμα και σε αγωνίσματα στα οποία μέχρι πρότινος η Ελλάδα δεν είχε σπουδαία παράδοση διεθνών διακρίσεων. Θα είμαστε εκεί, στην Αρχαία Ολυμπία, για να δούμε με περηφάνια τον Απόστολο Κουταβά να εκπροσωπεί επάξια τη νέα γενιά της ελληνικής γυμναστικής, όπως είμαστε βέβαιοι ότι θα πράξει μαζί με τους συναθλητές του και στη διοργάνωση της Σιγκαπούρης».

Στους 1ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, στους οποίους θα συμμετάσχουν αθλητές ηλικίας 14-18 ετών, την ελληνική γυμναστική θα εκπροσωπήσουν συνολικά τρεις πρωταθλητές: Ο Νίκος Ηλιόπουλος στην ενόργανη αγοριών, η Ελισάβετ Τσάκου στην ενόργανη κοριτσιών, καθώς βέβαια και ο Απόστολος Κουταβάς στο τραμπολίνο αγοριών. Μαζί τους, στην Σιγκαπούρη θα μεταβούν οι προπονητές Ηλίας Τσοπάνογλου (ενόργανη) και Βασίλης Αγγελάκος (τραμπολίνο).

Ο Απόστολος Κουταβάς γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1994 στην Καλαμάτα και το 2001 άρχισε την ενασχόλησή του με το τραμπολίνο στον Γ.Ο. Άθλος Καλαμάτας, με προπονητή τον Βασίλη Αγγελάκο. Έως τώρα, σε εθνικό επίπεδο, έχει κατακτήσει πέντε χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο. Σε διεθνές επίπεδο, οι μεγαλύτερες επιτυχίες του είναι το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ηλικιών του 2005 στην κατηγορία παμπαίδων (11-12 ετών) και βέβαια το χρυσό μετάλλιο στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην κατηγορία εφήβων (13-17 ετών), μέσα από το οποίο πήρε και την πρόκριση για τους 1ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων.