Λύγισαν από το άγχος οι νεανίδες της ενόργανης, αύριο η σκυτάλη στην Εθνική γυναικών

Το άγχος πρόδωσε τις αθλήτριες της Εθνικής νεανίδων στον γενικό προκριματικό αγώνα της κατηγορίας τους, με τον οποίο άνοιξε σήμερα η αυλαία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής γυναικών – νεανίδων, στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας (28 Απριλίου – 2 Μαΐου).

Οι νεαρές Ελληνίδες αθλήτριες αγωνίστηκαν το πρωί στον πρώτο από τους πέντε ομίλους και συγκέντρωσαν 145,400 βαθμούς στον ομαδικό αγώνα, χωρίς να καταφέρουν να δείξουν συνολικά τον καλύτερό τους εαυτό. Μετά τη διεξαγωγή δύο από τους πέντε ομίλους, η Εθνική βρίσκεται στην 6η θέση της ομαδικής βαθμολογίας. Η τελική κατάταξη θα προκύψει με την ολοκλήρωση του αγώνα, στις 23:45 ώρα Ελλάδας.

«Τα κορίτσια είχαν καλά προγράμματα, αξιόλογου επιπέδου, αλλά το άγχος δεν τους επέτρεψε να το δείξουν. Για όλες τους, αυτός ήταν ο πρώτος διεθνής αγώνας της καριέρας τους και η έλλειψη εμπειρίας είναι πάντοτε πολύ σημαντικός παράγοντας», είπε ο υπεύθυνος προπονητής των Εθνικών ομάδων γυναικών – νεανίδων, Κώστας Χατζηζήσης, ο οποίος συμπλήρωσε: «Ξεκινήσαμε καλά στους ασύμμετρους ζυγούς με τις Σταματιάδου και Τσάκου, αλλά μόλις έγιναν τα πρώτα λάθη η ομάδα επηρεάστηκε ψυχολογικά… Στο τέλος, η Σταματιάδου έκανε ένα πολύ καλό άλμα, αλλά μηδενίστηκε επειδή ξεκίνησε λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα την εκτέλεσή της. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για όλα τα παιδιά ήταν μία πολύτιμη εμπειρία. Την επόμενη φορά, θα είναι πιο έτοιμες να ανταποκριθούν στις συνθήκες ενός τέτοιου αγώνα».

Οι βαθμολογίες των Ελληνίδων αθλητριών ανά όργανο:

Ελισάβετ Τσάκου: Σύνθετο ατομικό: 49,025, Άλμα: 12,600, Ασύμμετροι ζυγοί: 13,200, Δοκός ισορροπίας: 10,825, Ασκήσεις εδάφους: 12,400
Μυρόπη Χριστοφιλάκη: Σύνθετο ατομικό: 46,675, Άλμα: 12,375, Ασύμμετροι ζυγοί: 11,550, Δοκός ισορροπίας: 11,100, Ασκήσεις εδάφους: 11,650
Μαγδαλένα Τριχοπούλου: Σύνθετο ατομικό: 43,350, Άλμα: 12,125, Ασύμμετροι ζυγοί: 8,675, Δοκός ισορροπίας: 10,650, Ασκήσεις εδάφους: 11,900
Δήμητρα Σταματιάδου: Ασύμμετροι ζυγοί: 12,100, Δοκός ισορροπίας: 12,625, Ασκήσεις εδάφους: 12,600
Ελευθερία Βενιού: Ασύμμετροι ζυγοί: 8,150

Σειρά παίρνει αύριο (Πέμπτη 29/04) η Εθνική γυναικών, η οποία θα συμμετάσχει στον χρονικά τελευταίο όμιλο του γενικού αγώνα (19:25 – 21:25 ώρα Ελλάδας). Ο ομαδικός αγώνας θα διεξαχθεί με σύστημα «5-3-3» (κάθε χώρα έχει 5 αθλήτριες, εκ των οποίων οι 3 αγωνίζονται σε κάθε όργανο και όλες οι βαθμολογίες λαμβάνονται υπόψη), πράγμα που σημαίνει ότι η αποφυγή των πτώσεων θα είναι το πρώτο ζητούμενο.

Η Βάσω Μιλλούση, που τρέφει πολλές ελπίδες για πρόκριση στον τελικό της δοκού ισορροπίας, θα αγωνιστεί στο συγκεκριμένο όργανο και στους ασύμμετρους ζυγούς. Επιπλέον, από τρία όργανα θα κάνουν η Βικτωρία Τσακαλίδου (άλμα, ασύμμετροι ζυγοί, δοκός ισορροπίας) και η Μαρία Πιτσικάλη (ασύμμετροι ζυγοί, δοκός ισορροπίας, έδαφος), ενώ από δύο η Λίνα Μητράκου (άλμα, έδαφος) και η Μαριλένα Μπαρμαξίζογλου (άλμα, έδαφος).

«Η προπόνηση στο πόντιουμ, την Τρίτη, πήγε αρκετά καλά και δεν είχαμε πτώσεις. Η Μιλλούση είχε καλή εκτέλεση στη δοκό και μακάρι να πάει έτσι και στον αγώνα. Θ’ αγωνιστεί τελευταία απ’ όλες, στην τελευταία περιστροφή, γι’ αυτό θα ξέρει αμέσως αν προκρίνεται στον τελικό», τόνισε ο Κώστας Χατζηζήσης και πρόσθεσε:

«Σε ό,τι αφορά στο ομαδικό, έχουμε πρόβλημα στους ασύμμετρους ζυγούς, όπου η απουσία της τραυματισμένης Ζαφειράκη μας υποχρεώνει να βάλουμε ένα αδύναμο πρόγραμμα, αυτό της Πιτσικάλη, για να συμπληρώσουμε την τριάδα των εκτελέσεων. Το σύστημα 5-3-3 είναι πρόβλημα για όλες τις ομάδες, χρειάζεται μεγάλη αυτοσυγκέντρωση. Όπλο μας, όμως, είναι το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των κοριτσιών. Η μία στηρίζει την άλλη, πράγμα που είχε φανεί και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Είναι πραγματική ομάδα και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε».