Με ακμαίο ηθικό οι Έλληνες πρωταθλητές στους αυριανούς τελικούς οργάνων

Τρία μετάλλια σε ισάριθμους τελικούς οργάνων θα διεκδικήσουν αύριο (Κυριακή 25/04) οι Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία (22-25 Απριλίου), όπου έφτασαν έπειτα από μεγάλη ταλαιπωρία αλλά φιλοδοξούν να αποχωρήσουν ως θριαμβευτές.

Στο μονόζυγο, ο Βλάσης Μάρας θα ανέβει στην μπάρα πρώτος απ’ όλους τους φιναλίστ, στοιχείο που θεωρητικά αποτελεί μειονέκτημα, αφού στην αρχή κάθε τελικού οι κριτές τείνουν να είναι πιο αυστηροί στις βαθμολογίες τους.

Ωστόσο, ο τετράκις πρωταθλητής Ευρώπης (2002, 2004, 2006, 2009) ποντάρει πολλά στην άψογη εκτέλεσή του, η οποία θα είναι το ζητούμενο είτε παρουσιάσει πρόγραμμα με βαθμό δυσκολίας 6,70 όπως και στον προκριματικό, είτε ανέβει στο 6,90 παίρνοντας ρίσκο.

Στην προσπάθειά του να γίνει ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία του θεσμού με πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους στο ίδιο όργανο, ο Μάρας θα έχει ως κύριο αντίπαλο τον Γερμανό Φάμπιαν Χάμπιχεν. Νικητής σε όσες διοργανώσεις το χρυσό μετάλλιο ξέφυγε από τον Έλληνα πρωταθλητή (2005, 2007, 2008), ο Χάμπιχεν έχει πρόγραμμα με σαφώς υψηλότερο συντελεστή δυσκολίας (7,00 στον προκριματικό, στον οποίο επικράτησε με 15,550 β.), αλλά και με μεγαλύτερο περιθώριο λάθους.

«Εφόσον ο Βλάσης εκτελεί πρώτος, θα πρέπει να ανέβει στο 6,90 και… όποιον πάρει ο χάρος! Είναι ένα ρίσκο που ίσως χρειαστεί να πάρει, για να κυνηγήσει το χρυσό μετάλλιο χωρίς να εξαρτάται τόσο από τους άλλους. Είναι έτοιμος να το εκτελέσει, αλλά την απόφαση την παίρνουμε πάντα εκείνη την στιγμή. Τον βλέπω σε καλή κατάσταση και πιστεύω ότι στον τελικό θα παρουσιαστεί ακόμα καλύτερος», τόνισε ο προπονητής του Μάρα, Δημήτρης Ράφτης.

Νωρίς – νωρίς θα μπει στη μάχη και ο Λευτέρης Κοσμίδης στο έδαφος, με το οποίο θα ανοίξει η αυλαία των τελικών οργάνων. Ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης του 2007 και του 2009 θα αγωνιστεί δεύτερος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ, στοχεύοντας σε μία καλύτερη εκτέλεση από αυτήν του προκριματικού. Εφόσον «βγάλει» χωρίς λάθη το πρόγραμμά του με επίπεδο δυσκολίας 6,50, πόσω μάλλον αν το ανεβάσει στο 6,60, γίνεται αυτόματα φαβορί για μετάλλιο.

Μεγαλύτερος ανταγωνιστής του δείχνει ο Γερμανός Ματίας Φάριγκ, ο οποίος εντυπωσίασε στον προκριματικό (πήρε 15,825 β., εκτελώντας πρόγραμμα από 6,70). Τους δύο αθλητές συνδέουν αρκετά, αφού είχαν μοιραστεί την 3η θέση στο ευρωπαϊκό του 2007 στο Άμστερνταμ, ενώ πέρσι ο Φάριγκ είχε τερματίσει 2ος στο Μιλάνο, ένα σκαλοπάτι πάνω από τον 19χρονο πρωταθλητή.

«Ο πρώτος στόχος ήταν να μπει ο Λευτέρης στον τελικό. Αφού αυτό επιτεύχθηκε, τώρα πάμε για το μετάλλιο. Μπορεί να προσθέσουμε μία άσκηση στην πρώτη διαγώνιο, έτσι ώστε να κερδίσουμε 0,10 β. ανεβάζοντας την αρχική αξία στο 6,60. Σημασία, όμως, έχει να κάνει καλά το πρόγραμμά του, αποφεύγοντας κάποια λαθάκια που είχαμε στον προκριματικό. Αν το εκτελέσει σωστά, θα είναι μέσα στα μετάλλια», δήλωσε ο προπονητής του Κοσμίδη, Γιώργος Αγγέλου.

Αντίθετα, στο δίζυγο ο Βασίλης Τσολακίδης θα αγωνιστεί έβδομος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ, κρατώντας σε κάπως μεγαλύτερο βαθμό την τύχη στα χέρια του. Ο 31χρονος πρωταθλητής θα διεκδικήσει το δεύτερο μετάλλιό του στον θεσμό, έπειτα από το θρίαμβό του στην Πάτρα το 2002, σ’ έναν τελικό που δείχνει ανοιχτός σε προγνωστικά. Ο Τσολακίδης θα ανεβάσει το βαθμό δυσκολίας στο 6,30, ώστε να αυξήσει τις πιθανότητές του για είσοδο στην τριάδα.

Την «ετικέτα» του φαβορί έχει ο έμπειρος Γάλλος Γιαν Κουσερά, όχι μόνο επειδή είχε την υψηλότερη βαθμολογία στον προκριματικό (15,325 β.), αλλά και λόγω της πρόσφατης προϊστορίας του στο θεσμό (1ος το 2009, 2ος το 2008).

«Ο Βασίλης κατέβηκε στον προκριματικό χωρίς προπόνηση, έπειτα από το ταξίδι των 60 ωρών. Ήταν λογικό να κάνει λάθη σε ασκήσεις που τις βγάζει με κλειστά μάτια, αλλά και αυτό που κατάφερε ήταν πραγματικό κατόρθωμα. Στον τελικό θα είναι πιο ξεκούραστος. Θα κυνηγήσει μια εμφάνιση που θα τον φέρει μέσα στα μετάλλια. Ας μη λέμε μεγάλα λόγια. Ας πούμε μόνο ότι μπορεί να κάνει ένα πολύ καλό πρόγραμμα. Θα δοκιμάσουμε αυτό το πρόγραμμα, με αξία 6,30, στον σημερινό τελικό του ομαδικού, για να μπούμε στο κλίμα», είπε ο προπονητής του Τσολακίδη, Αλέκος Ιωακειμίδης.

Το πρόγραμμα των αυριανών τελικών οργάνων της κατηγορίας ανδρών (σε ώρες Ελλάδας):
15:45 – 16:15: Ασκήσεις εδάφους
16:15 – 16:45: Πλάγιος ίππος
16:45 – 17:15: Κρίκοι
17:15 – 17:45: Άλμα
17:45 – 18:15: Δίζυγο
18:15 – 18:45: Μονόζυγο