Ηχηρές απουσίες στο ευρωπαϊκό ενόργανης ανδρών – εφήβων

Χώρες με τεράστια παράδοση στην ενόργανη γυμναστική, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία, καθώς επίσης η Γεωργία και το Ισραήλ, θα είναι τελικά απούσες από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ανδρών – εφήβων του Μπέρμιγχαμ (22-25 Απριλίου).

Οι αποστολές των πέντε παραπάνω χωρών δεν κατάφεραν να προμηθευτούν έγκαιρα νέες βίζες, που ήταν απαραίτητες για την είσοδό τους στη Βρετανία, αφού η άφιξή τους καθυστέρησε κατά αρκετές ημέρες λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε στις διεθνείς αερομεταφορές η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το θεσμό, αφού για πρώτη φορά στην 55χρονη ιστορία του δεν θα εκπροσωπηθεί η πλέον παραδοσιακή δύναμη, η Ρωσία, καθώς βέβαια και οι προαναφερθείσες πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες, που επίσης πρωταγωνιστούν στο άθλημα της ενόργανης.

«Λυπούμαστε πραγματικά για την απουσία αυτών των χωρών. Ωστόσο, είμαστε πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι για την αφοσίωση που έδειξαν οι εθνικές Ομοσπονδίες – μέλη μας, οι οποίες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να επιτρέψουν στους αθλητές τους να αγωνιστούν σ’ αυτή τη διοργάνωση, πραγματοποιώντας ταξίδια που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν τις 30 ώρες. Είμαστε επίσης ευγνώμονες στην Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων, που κατέβαλε κάθε προσπάθεια», ανέφερε στην επίσημη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (UEG), Ζορζ Γκελζέκ.

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν τελικά 250 αθλητές (123 άνδρες, 127 έφηβοι) από 32 χώρες, ενώ βάσει της ονομαστικής δήλωσης αναμένονταν συνολικά 300 συμμετοχές από 40 χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αποστολή αφίχθη στο Μπέρμιγχαμ αργά τη νύχτα της Πέμπτης (21/04), έπειτα από οδικό ταξίδι περίπου 60 ωρών. Μετά τους εφήβους, που αγωνίζονται απόψε στον γενικό προκριματικό αγώνα, την σκυτάλη θα πάρει αύριο, Παρασκευή (23/04), η Εθνική ανδρών, οι αθλητές της οποίας είχαν σήμερα την ευκαιρία να προπονηθούν για λίγο στο πόντιουμ του επίσημου αγωνιστικού χώρου, στα διαλείμματα της κατηγορίας των εφήβων.