14η θέση για το ελληνικό ανσάμπλ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βρέμης

Το ρίσκο δεν βγήκε για την Εθνική ομάδα ανσάμπλ γυναικών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής, στη Βρέμη της Γερμανίας, όπου δεν κατάφερε να δείξει τις μεγάλες δυνατότητές της.

Η νεανική ελληνική ομάδα (Αλεξάνδρα Γεωργοβασίλη, Μαριάνθη Ζαφειρίου, Σταυρούλα Σαμαρά, Αθηνά Τσινασλανίδου, Δέσποινα Τσουμαλάκου), η οποία βρίσκεται μαζί εδώ και λίγους μήνες, πήρε τη 14η θέση στον σύνθετο αγώνα με 45,850 βαθμούς, πληρώνοντας την απειρία της και μια άτυχη στιγμή στα 5 στεφάνια.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα (μουσική υπόκρουση: «Το πουλί της φωτιάς», Ιγκόρ Στραβίνσκι) οι αθλήτριες της Καμέλια Ντουνάβσκα κατετάγησαν 14ες με 22,850 βαθμούς λόγω ενός σημαντικού λάθους, που είχε ως συνέπεια να μην αναδειχθεί η ομορφιά των πολύ δύσκολων ασκήσεών τους.

Στις 3 κορδέλες / 2 σχοινάκια (μουσική υπόκρουση: «Κι έλεγες», Θανάσης Πολυκανδριώτης) η ελληνική πεντάδα έκανε καλύτερη εμφάνιση και συγκέντρωσε 23,000 βαθμούς, αλλά κατέλαβε ξανά τη 14η θέση στην επιμέρους κατάταξη, αφού η ζημιά είχε ήδη γίνει στα μάτια των κριτών.

Το χρυσό μετάλλιο στον σύνθετο αγώνα του ανσάμπλ κατέκτησε η Ρωσία με 54,500 βαθμούς (5 στεφάνια: 27,100, 3 κορδέλες / 2 σχοινάκια: 27,400), αφήνοντας δεύτερη την πρωταθλήτρια κόσμου Ιταλία με 53,925 βαθμούς (26,600 + 27,325) και τρίτη τη Λευκορωσία με 53,600 βαθμούς (26,600 + 27,000).

«Μπήκαμε αγχωμένες στα στεφάνια, που είναι το καλό μας όργανο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να δείξουμε αυτό που μπορούμε. Αν δεν είχε γίνει αυτό το λάθος που κάναμε, είναι σίγουρο ότι θα είχαμε τερματίσει πολύ ψηλότερα. Στην συνέχεια, πάντως, ήμασταν ήρεμες στις κορδέλες / σχοινάκια, όπου κάναμε μόνο μία πτώση. Παίρνουμε εμπειρία από την συμμετοχή μας σ’ αυτή τη διοργάνωση και προχωράμε», δήλωσε η αρχηγός του ελληνικού ανσάμπλ και παλαιότερη αθλήτρια της ομάδας, Αλεξάνδρα Γεωργοβασίλη.

«Τα κορίτσια έκαναν σε γενικές γραμμές μία αξιοπρεπή εμφάνιση, αλλά ένα λάθος στα 5 στεφάνια τις έριξε πολύ χαμηλότερα από την πραγματική τους θέση και αξία. Ένα από τα στεφάνια έφυγε από το ταπί. Ήταν ένα σφάλμα που δεν είχε ξαναγίνει στην προπόνηση. Μετά, στις 3 κορδέλες / 2 σχοινάκια, που είναι ένας πολύ δύσκολος συνδυασμός οργάνων, είχαν μόνο ένα λαθάκι, αλλά πλέον δεν γινόταν να αλλάξουν την κατάσταση και να κερδίσουν το χαμένο έδαφος», τόνισε η πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής ρυθμικής γυμναστικής της Ε.Γ.Ο., Μαρία Παπαδοπούλου, η οποία συμπλήρωσε:

«Είναι κρίμα που τα κορίτσια επηρεάστηκαν από την απειρία τους και δεν μπόρεσαν να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε να κερδίσουν την αναγνώριση των κριτών, που για μια ακόμη φορά μας αντιμετώπισαν με αυστηρότητα. Η προσπάθεια της ομάδας, όμως, μόλις τώρα ξεκινάει. Πρόκειται για μια νεανική αλλά και νεοσύστατη ομάδα, που βρίσκεται μαζί εδώ και λίγους μήνες και έχει όλο το μέλλον μπροστά της. Αυτός ο αγώνας ήταν ένα τεστ προετοιμασίας ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος του Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, τα παιδιά θα πάρουν περισσότερους αγώνες στα πόδια τους και είμαστε βέβαιοι ότι εκεί θα φανεί η σκληρή δουλειά που γίνεται».

Η αρχηγός της 20μελούς ελληνικής αποστολής αναφέρθηκε και στην αβεβαιότητα για την απρόσκοπτη επιστροφή των αθλητριών και των συνοδών τους, αφού τα αεροδρόμια της Γερμανίας παραμένουν κλειστά λόγω του νέφους ηφαιστειακής στάχτης: «Ελπίζουμε ότι μέχρι τη Δευτέρα, που είναι προγραμματισμένη η επιστροφή μας, θα έχουν ανοίξει τα αεροδρόμια. Διαφορετικά, θα έχουμε πρόβλημα, γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς θέσεις ούτε στα τρένα, για να επιστρέψουμε σιδηροδρομικώς. Βρισκόμαστε σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, αλλά ευχόμαστε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά».

Εξάλλου, η Μιχαέλα Μεταλλίδου, η οποία αργά το βράδυ της Παρασκευής πήρε τη 18η θέση στο σύνθετο ατομικό γυναικών, σχολίασε την εμφάνισή της λέγοντας: «Ο αγώνας μου πήγε καλά και είμαι ικανοποιημένη. Θα μπορούσα ίσως να ευχαριστηθώ περισσότερο το πρόγραμμά μου στην μπάλα και επίσης νιώθω ότι άξιζα καλύτερη βαθμολογία στο στεφάνι. Γενικά όμως ήταν ένας ωραίος αγώνας για μένα και είμαι περήφανη και μόνο για το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ, ανάμεσα στις 20 καλύτερες αθλήτριες».

Το σημερινό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το δεύτερο σκέλος του ατομικού νεανίδων, όπου από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν η Αλεξία Κυριαζή στις κορύνες και η Ευδοκία Λουκάγκου στην μπάλα.

Επιπλέον, οι δύο 15χρονες αθλήτριες θα συμμετάσχουν αύριο, Κυριακή (16:00 – 22:15) στον ξεχωριστό αγώνα πρόκρισης για τους 1ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, οι οποίοι θα γίνουν τον Αύγουστο στην Σιγκαπούρη. Λίγο νωρίτερα, θα έχει πέσει η αυλαία του επίσημου προγράμματος του 26ου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με τους επιμέρους τελικούς οργάνων του ανσάμπλ (13:15 – 14:45), όπου δεν θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή.