Βλάσης Μάρας: «Θέλω πολύ το πέμπτο χρυσό μετάλλιο»

Έτοιμος να κυνηγήσει άλλη μία διάκριση στο μονόζυγο δηλώνει ο τετράκις πρωταθλητής Ευρώπης, Βλάσης Μάρας, ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής ανδρών – εφήβων, που θα γίνει στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας (21-25 Απριλίου). Η ελληνική αποστολή αναχωρεί αύριο, Σάββατο, και ο κάτοχος του τίτλου στο αγώνισμα -αλλά και κορυφαίος Έλληνας αθλητής του 2009 στην ψηφοφορία του Π.Σ.Α.Τ.- θα είναι δικαιωματικά ανάμεσα στα φαβορί για τα μετάλλια.

«Στον προκριματικό θα παρουσιάσω το ίδιο πρόγραμμα, όπως και πέρσι στο ευρωπαϊκό του Μιλάνου, με βαθμό δυσκολίας 6,70. Για τον τελικό, έχω τη δυνατότητα να ανεβάσω την αρχική αξία μέχρι το 6,90. Είναι κάτι που θα το αποφασίσουμε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Ο πρώτος στόχος, άλλωστε, είναι πάντα η είσοδος στην οκτάδα του τελικού. Μετά, τα πράγματα ξεκινούν πάλι από την αρχή και όλα είναι θέμα ημέρας», λέει ο 27χρονος πρωταθλητής και συμπληρώνει:

«Από ό,τι είδα την προηγούμενη εβδομάδα στο παγκόσμιο κύπελλο του Παρισιού, ο ανταγωνισμός είναι πάνω – κάτω στα ίδια. Στο μονόζυγο υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι αθλητές, που είναι πάντοτε τα φαβορί για την πρόκριση στον τελικό. Ως κυριότερους ανταγωνιστές μου θεωρώ τον Γερμανό Χαμπίχεν και τον Σλοβένο Πεγκάν, αλλά υπάρχουν και άλλοι ικανοί αθλητές».

Οι μέχρι στιγμής φετινές εκτελέσεις του στο μονόζυγο, έχουν αφήσει ανάμικτη γεύση: Στο διήμερο του πανελλήνιου πρωταθλήματος είχε μία εξαιρετική και μία άτυχη εμφάνιση, ενώ την περασμένη εβδομάδα, στο Παρίσι, υπέστη πτώση στο πέταγμα και έμεινε εκτός τελικού. Ο ίδιος, όμως, δεν ανησυχεί: «Τα λάθη γίνονται για να μαθαίνουμε από αυτά. Αν δεν γίνουν, δεν θα μπορέσουμε να τα διορθώσουμε έγκαιρα. Αυτό, βέβαια, γίνεται καλύτερα μέσα από τους αγώνες προετοιμασίας. Αν δεν έχεις δώσει πολλούς τέτοιους αγώνες, δεν είναι το ιδανικότερο. Εγώ πάντως αισθάνομαι ότι μπορώ να τα πάω πολύ καλά στο ευρωπαϊκό».

Με την περσινή του επιτυχία στο Μιλάνο, ο αθλητής της Ειρήνης Περιστερίου έγινε ο πρώτος που έφτασε τους τέσσερις ευρωπαϊκούς τίτλους στο μονόζυγο, σ’ ολόκληρη την ιστορία του θεσμού από το 1955. Εφόσον φέτος διατηρήσει τα κεκτημένα θα δημιουργήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο ρεκόρ, αφού θα γίνει ο μοναδικός αθλητής με πέντε χρυσά μετάλλια σ’ ένα όργανο. Οι αλλεπάλληλες επιτυχίες του, όμως, δημιουργούν αντίστοιχα μεγάλες προσδοκίες. Πώς αισθάνεται ο ίδιος γι’ αυτό;

«Είμαι ο κάτοχος του τίτλου και είναι φυσιολογικό να περιμένουν όλοι πολλά από μένα. Μπορεί στο βάθος του μυαλού μου να έχω ως στόχο το χρυσό μετάλλιο, αλλά δεν θέλω να με αγχώνει. Θα πάω να κάνω τον αγώνα μου, χωρίς να σκέφτομαι αν το αποτέλεσμα μπορεί να στενοχωρήσει κάποιους. Στο κάτω – κάτω, το ευρωπαϊκό είναι ένας αγώνας προετοιμασίας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Οκτωβρίου, όπου θα κριθεί σε πρώτη φάση η παρουσία μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Ανεξάρτητα από όλα αυτά, βέβαια, θέλω πολύ να κατακτήσω έναν πέμπτο τίτλο και θέλω αυτό να γίνει με μια σωστή εκτέλεση. Να κερδίσω με το σπαθί μου», υπογραμμίζει ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη, ο οποίος εκτός από τα τέσσερα χρυσά μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (2002, 2004, 2006, 2009) έχει στην συλλογή του και ένα ασημένιο, από τη διοργάνωση του 2008.

Η «καθαρή» εκτέλεση είναι άλλωστε το στοιχείο που τον κάνει να ξεχωρίζει απ’ όλους τους αντιπάλους του: «Με ικανοποιεί πολύ όταν στους διεθνείς αγώνες μου λένε ότι η εκτέλεσή μου είναι η καλύτερη. Η διεθνής ονομασία του αθλήματός μας είναι καλλιτεχνική γυμναστική, γι’ αυτό η σωστή και όμορφη παρουσίαση ενός προγράμματος πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα. Δεν έχει νόημα να βάζεις ένα σωρό στοιχεία δυσκολίας στο πρόγραμμά σου, αλλά να έχεις μια εκτέλεση γεμάτη λάθη».

Στο Μπέρμιγχαμ, ο Μάρας θα αγωνιστεί επίσης στο άλμα και στον πλάγιο ίππο, βοηθώντας την Εθνική στο ομαδικό αγώνισμα. Αντίθετα με πέρσι, θα εκτελέσει ένα άλμα και όχι δύο, όπως θα χρειαζόταν να κάνει για να διεκδικήσει την είσοδο στον τελικό του αγωνίσματος: «Είχα κάποιους τραυματισμούς, έχασα προπονήσεις μέσα στα Χριστούγεννα και δεν ήμουν απόλυτα έτοιμος, γι’ αυτό είπα να μην το διακινδυνεύσω αυτή τη φορά. Η πιθανή διάκριση στο άλμα θα με απασχολήσει από το παγκόσμιο του Οκτωβρίου και μετά».