Όλα έτοιμα για το παγκόσμιο κύπελλο ρυθμικής «Καλαμάτα 2010»

Σε επίκεντρο της διεθνούς ρυθμικής γυμναστικής μετατρέπεται για τις επόμενες ημέρες η Καλαμάτα, που από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο κύπελλο «Καλαμάτα 2010», στο κλειστό γυμναστήριο «Τέντα». Η διοργάνωση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας πραγματοποιείται για 18η συνεχόμενη χρονιά, αλλά φέτος έχει ενταχθεί για πρώτη φορά στην σειρά των αγώνων του παγκοσμίου κυπέλλου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), αποκτώντας ξεχωριστή αίγλη.

Με βάση τις μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένες δηλώσεις συμμετοχής (η τελική λίστα των αθλητριών θα οριστικοποιηθεί στην τεχνική σύσκεψη, το απόγευμα της Πέμπτης 25/03), στους αγώνες θα λάβουν μέρος συνολικά 82 αθλήτριες από 18 χώρες (Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Καναδάς, Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Καζακστάν, Κορέα, Μεξικό, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβενία και ΗΠΑ).

Η αυλαία της διοργάνωσης θα ανοίξει την Παρασκευή 26/03, με το πρώτο σκέλος του γενικού αγώνα, ο οποίος χρησιμεύει για να βγει η κατάταξη στο σύνθετο, αλλά και ως προκριματικός για τα επιμέρους όργανα.

Στο ατομικό, όπου το πρόγραμμα της πρεμιέρας περιλαμβάνει το σχοινάκι και το στεφάνι, από ελληνικής πλευράς θα αγωνιστούν οι Μιχαέλα Μεταλλίδου, Βαρβάρα Φίλιου, Άρτεμις Γκαβέζου-Κάστρο και Αναστασία Κοντοπίδη. Στο περιθώριο του επίσημου αγωνιστικού προγράμματος των γυναικών, θα παρουσιάσουν τα προγράμματά τους και οι νεάνιδες Ευδοκία Λουκάγκου και Αλεξία Κυριαζή.

Σε ό,τι αφορά στις ξένες συμμετοχές, ανάμεσα στις 31 αθλήτριες που επιβεβαίωσαν την συμμετοχή τους περιλαμβάνονται τελικά η Ρωσίδα Ντάρια Κοντάκοβα, νικήτρια τεσσάρων μεταλλίων (χρυσό στο ομαδικό, αργυρό στο σύνθετο ατομικό, στο σχοινάκι και στο στεφάνι) στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας, καθώς επίσης οι Λευκορωσίδες Μελιτίνα Στανιούτα, Λιούμποβ Τσαρκάσινα, η Βουλγάρα Σίλβια Μίτεβα και η Αλίγια Γκαράγεβα, από το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες επίσης ανέβηκαν στο βάθρο των νικητριών στην ίδια διοργάνωση.

Στο ανσάμπλ, η πρώτη ημέρα των αγώνων περιλαμβάνει τα 5 στεφάνια, όπου η ελληνική (Αλεξάνδρα Γεωργοβασίλη, Μαριάνθη Ζαφειρίου, Σταυρούλα Σαμαρά, Αθηνά Τσινασλανίδου, Δέσποινα Τσουμαλάκου) θα εκτελέσει το πρόγραμμά της υπό τους ήχους της μουσικής από το κλασικό μπαλέτο «Το πουλί της φωτιάς» του Ιγκόρ Στραβίνσκι.

Στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα βρεθούν άλλες επτά ομάδες ανσάμπλ (Ιταλία, Λευκορωσία, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Ισραήλ, Βουλγαρία, Ιαπωνία), που είναι ιδιαίτερα ισχυρές, αφού είχαν σαρώσει τις διακρίσεις στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μίε, τερματίζοντας όλες τους μέσα στην κορυφαία οκτάδα.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της διοργάνωσης:

Παρασκευή 26 Μαρτίου
14:00 – 16:00: Ατομικό (Γενικός αγώνας): Ασκήσεις με Σχοινάκι και Στεφάνι – Α’ Όμιλος
16:15 – 18:15: Ατομικό (Γενικός αγώνας): Ασκήσεις με Σχοινάκι και Στεφάνι – Β’ Όμιλος
18:30: Τελετή Έναρξης
19:00 – 19:50: Ανσάμπλ (Γενικός αγώνας): Ασκήσεις με ένα όργανο (5 Στεφάνια)

Σάββατο 27 Μαρτίου
13:00 – 15:00: Ατομικό (Γενικός αγώνας): Ασκήσεις με Μπάλα και Κορδέλα – Α’ Όμιλος
15:15 – 16:00: Ανσάμπλ (Γενικός αγώνας): Ασκήσεις με δύο όργανα (3 Κορδέλες / 2 Σχοινάκια)
16:15 – 18:15: Ατομικό (Γενικός αγώνας): Ασκήσεις με Μπάλα και Κορδέλα – Β’ Όμιλος

Κυριακή 28 Μαρτίου
13:00 – 13:30: Ατομικό: Τελικοί οργάνων – Σχοινάκι
13:30 – 14:00: Ατομικό: Τελικοί οργάνων – Στεφάνι
14:00 – 14:40: Ανσάμπλ: Τελικοί οργάνων – 5 Στεφάνια
14:45 – 15:15: Ατομικό: Τελικοί οργάνων – Μπάλα
15:15 – 15:45: Ατομικό: Τελικοί οργάνων – Κορδέλα
15:45 – 16:20: Ανσάμπλ: Τελικοί οργάνων – 3 Κορδέλες / 2 Σχοινάκια
17:00: Τελετή Λήξης

*Η είσοδος στο κλειστό γυμναστήριο «Τέντα» θα είναι ελεύθερη για παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών, ενώ για τους ενήλικες τα εισιτήρια κοστίζουν 5 ευρώ για καθεμιά από τις τρεις ημέρες των αγώνων.

 

1993 – 2010: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ «ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»

Το «Κύπελλο Καλαμάτας» διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1993, αποτελώντας τη μακροβιότερη διεθνή διοργάνωση ρυθμικής γυμναστικής στην Ελλάδα. Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του θεσμού είχε η πρώην προπονήτρια και μετέπειτα πρόεδρος του Φιλογυμναστικού Ομίλου Καλαμάτας, Ελένη Μιχοπούλου, η οποία σήμερα είναι μέλος του δ. σ. της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, καθώς και μέλος του Συμβουλίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG).

Με τη βοήθεια του τότε Δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Χρ. Κουμάντου και των συνεργατών του, το εγχείρημα έγινε πραγματικότητα, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και στα χρόνια που ακολούθησαν το «Κύπελλο Καλαμάτας» εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για την παγκόσμια κοινότητα της ρυθμικής γυμναστικής, χάρη στη διαρκή συμπαράσταση του Δήμου Καλαμάτας και της Νομαρχίας Μεσσηνίας.

Ακόμα και στα δύσκολα χρόνια που υπήρξαν, η φλόγα έμεινε αναμμένη και από το 2007, με την αμέριστη στήριξη της νέας διοίκησης της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, ο θεσμός απέκτησε ξανά τη χαμένη του αίγλη. Φέτος, μάλιστα, φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο, μπαίνοντας για πρώτη φορά στην σειρά αγώνων του παγκοσμίου κυπέλλου της FIG. Τον Ιούνιο του 2009, η Ε.Γ.Ο. κατέθεσε φάκελο υποψηφιότητας για την ένταξη του «Κυπέλλου Καλαμάτας» στη φημισμένη σειρά αγώνων, αίτημα που επικυρώθηκε επίσημα τον Αύγουστο. Πλέον, το «Κύπελλο Καλαμάτας» μπαίνει στην πιο λαμπρή περίοδο της ιστορίας του.

Ανάμεσα στις σπουδαίες αθλήτριες που σκόρπισαν λάμψη στην «Τέντα» κατά τα προηγούμενα χρόνια, περιλαμβάνονται σχεδόν όλες οι νικήτριες μεταλλίων στα παγκόσμια πρωταθλήματα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της τελευταίας 15ετίας. Οι Ρωσίδες Γιάνα Μπατίρτσινα, Εβγκένια Κανάεβα, οι Ουκρανές Ελένα Βιτριτσένκο, Εκατερίνα Σερεμπριάνσκαγια, Ταμάρα Εροφέεβα, Άννα Μπεσόνοβα, Νατάλια Γκοντούνκο, οι Λευκορωσίδες Γιούλια Ράσκινα, Ίνα Ζούκοβα και η Βουλγάρα Σιμόνα Πεΐτσεβα είναι μόνο ορισμένες από αυτές.

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται από την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και σε συνεργασία με τη Νομαρχία Μεσσηνίας, τον Δήμο Καλαμάτας και τον Φιλογυμναστικό Όμιλο Καλαμάτας.