Την άψογη εκτέλεση θα κυνηγήσει ο Βασίλης Τσολακίδης

Την σιγουριά ενός προγράμματος που δεν θα έχει περιττό ρίσκο, αλλά θα μπορεί να του χαρίσει μια μεγάλη διάκριση μέσω μιας άψογης εκτέλεσης, δείχνει να επιλέγει ο Βασίλης Τσολακίδης ενόψει του αυριανού (Κυριακή 18/10, 16:35 – 17:15 ώρα Ελλάδας) τελικού του δίζυγου ανδρών, στο 41ο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής του Λονδίνου.

Ο 30χρονος πρωταθλητής, ο οποίος προέρχεται από πολύμηνη απουσία λόγω τραυματισμού, είχε παρουσιάσει στον προκριματικό ένα πρόγραμμα με συντελεστή δυσκολίας 6,30, για μεγαλύτερη σταθερότητα. Η επιλογή του αποδείχθηκε σωστή και έτσι θα ακολουθήσει ανάλογη γραμμή και στον τελικό, ανεβάζοντας την αρχική αξία όσο μπορεί, αλλά χωρίς να διακινδυνεύσει κάποιο λάθος.

tsolakidis_london2009_tower_bridge

Ο Βασίλης Τσολακίδης ποζάρει με φόντο τη Γέφυρα του Πύργου του Λονδίνου, έξω από το ξενοδοχείο της ελληνικής ομάδας στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Ο Βασίλης έχει κάνει μόνο δύο αγώνες μέσα στο 2009, λόγω του τραυματισμού του στον αριστερό ώμο. Γι’αυτό η παρουσία του στον τελικό αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία. Το μόνο που θέλουμε είναι να βγάλει και πάλι σωστά το πρόγραμμά του, να έχει μία ‘καθαρή’ εκτέλεση. Δεν σκεφτόμαστε τίποτε άλλο», τονίζει ο προπονητής του, Αλέκος Ιωακειμίδης, που συμπληρώνει:

«Έπειτα από το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Βασίλης, δεν θελήσαμε να κουράσουμε απότομα τον τραυματισμένο ώμο του. Πηγαίνουμε βήμα – βήμα. Υπάρχουν πολύ δύσκολες ασκήσεις που μπορεί να προσθέσει στο πρόγραμμά του, όπως η άσκηση ‘Τσολακίδης 2’ που έχει το όνομά του, αλλά ακόμα δεν είναι απόλυτα έτοιμος και δεν ωφελεί να ρισκάρουμε. Εξάλλου, ο νέος Κώδικας Βαθμολογίας πριμοδοτεί περισσότερο την καλή εκτέλεση ενός προγράμματος και λιγότερο τις ριψοκίνδυνες ασκήσεις».

Ο Θεσσαλονικιός σπεσιαλίστας του δίζυγου θα έχει το πλεονέκτημα να γνωρίζει τις βαθμολογίες σχεδόν όλων των αντιπάλων του όταν θα ανέβει στις μπάρες, αφού θα αγωνιστεί 7ος και προτελευταίος στον τελικό, βάσει της θέσης του στον προκριματικό (5ος, σε ισοβαθμία με τον 4ο) και σε συνάρτηση με την κλήρωση που είχε γίνει εκ των προτέρων.

Το στοιχείο αυτό, όμως, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο. «Ούτε η σειρά εκτέλεσης παίζει ρόλο, ούτε τίποτα άλλο. Σ’ έναν τελικό όλα μπορούν να συμβούν. Μπορεί οι αθλητές που θα ρισκάρουν περισσότερο να κάνουν σημαντικά λάθη, το έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές», λέει ο Βασίλης Τσολακίδης και προσθέτει: «Εμένα το μόνο που με ενδιαφέρει, όπως σε κάθε αγώνα, είναι να εκτελέσω σωστά το πρόγραμμά μου. Να αποφύγω τα λαθάκια που έκανα στον προκριματικό και να πάρω μία ακόμα καλύτερη βαθμολογία».

*Συνάντηση με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), δρ. Μπρούνο Γκράντι, είχε ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Βασιλειάδης, στο περιθώριο των αγώνων του παγκόσμιου πρωταθλήματος του Λονδίνου. Στις συνομιλίες του επικεφαλής της Ε.Γ.Ο. με τον δρ. Γκράντι, διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά ταύτιση απόψεων σε μια σειρά από θέματα και οι δύο άνδρες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το προσεχές μέλλον.

 

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΖΥΓΟΥ

Οι εκπρόσωποι της κινεζικής σχολής προβάλλουν ως οι ισχυρότεροι αντίπαλοι του Βασίλη Τσολακίδη στον τελικό του δίζυγου, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής του Λονδίνου.

Ο Ζε Φενγκ και ο Γκουανγίν Γουάνγκ έχουν στα υπέρ τους την καλή παράδοση της Κίνας στο συγκεκριμένο όργανο, καθώς και την υψηλή αρχική αξία των προγραμμάτων τους, η οποία όμως αυξάνει ταυτόχρονα και το ρίσκο που παίρνουν.

Ιδιαίτερα δυνατοί μοιάζουν επίσης οι δύο άλλοι Ασιάτες πρωταθλητές, ο Κορεάτης Γιου και ο Ιάπωνας Τανάκα, όπως και ο έμπειρος Γάλλος Κουσερά, σ’ έναν τελικό που θα είναι ανοιχτός σε προγνωστικά.

Το βέβαιο είναι ότι στη βρετανική πρωτεύουσα θα αναδειχθεί νέος παγκόσμιος πρωταθλητής στο δίζυγο, αφού ο Σλοβένος θριαμβευτής του 2005 και 2007, Μίτγια Πέτκοβσεκ, αποκλείστηκε από τον τελικό λόγω της πτώσης που είχε κατά την έξοδό του, στον προκριματικό της περασμένης Τρίτης (13/10).

Οι επτά αντίπαλοι του Βασίλη Τσολακίδη, με την σειρά που θα αγωνιστούν στον τελικό του δίζυγου, είναι οι εξής:

Γκουανγίν Γουάνγκ (Κίνα, 2ος στον προκριματικό με 15,800 β.): Ο αθλητής με το δεύτερο δυσκολότερο πρόγραμμα του προκριματικού (αρχική αξία 6,80) προβάλλει ως ένας από τους επικρατέστερους για το βάθρο, αλλά το γεγονός ότι αγωνίζεται πρώτος απ’ όλους δεν τον ευνοεί.
Γουόν Τσουλ Γιου (Ν. Κορέα, 7ος με 15,300 β.): Ο «αργυρός» Ολυμπιονίκης του Πεκίνου, που είχε τερματίσει 2ος και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2006 αφήνοντας τότε άδικα τον Τσολακίδη εκτός βάθρου για 25 χιλιοστά, δεν αξιοποίησε το υψηλών απαιτήσεων πρόγραμμά του στον προκριματικό (6,60), αφού η εκτέλεσή του ήταν μέτρια. Μπαίνει νωρίς στη μάχη του τελικού και ίσως αυτό μετρήσει σε βάρος του.
Άνταμ Κιερζκόφσκι (Πολωνία, 4ος με 15,375 β.): Ο 4ος του φετινού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος έκανε «λίμιτ απ» στον προκριματικό, όπου ισοβάθμησε με τον Έλληνα πρωταθλητή. Αναμένεται να εκτελέσει πάλι πρόγραμμα που θα ξεκινά από 6,30.
Ζε Φενγκ (Κίνα, 1ος με 15,950 β.): Ο κορυφαίος του προκριματικού έχει το πρόγραμμα με τον υψηλότερο συντελεστή δυσκολίας (6,90), συνεπώς και το θεωρητικό προβάδισμα, εφόσον αποφύγει τα μεγάλα λάθη.
Έπκε Ζόντερλαντ (Ολλανδία, 8ος με 15,175 β.): Ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης του 2007 προκρίθηκε οριακά, έχοντας το πιο «αδύναμο» πρόγραμμα μεταξύ των οκτώ φιναλίστ (αρχική αξία 6,10). Προτεραιότητά του είναι η διάκριση στο μονόζυγο, στον τελικό του οποίου θα συμμετάσχει λίγη ώρα αργότερα, με σαφώς μεγαλύτερες αξιώσεις.
Γιαν Κουσερά (Γαλλία, 6ος με 15,375 β.): Αθλητής τεράστιας εμπειρίας, ο 30χρονος Γάλλος θριάμβευσε στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μιλάνου, ενώ είχε κατακτήσει αργυρά μετάλλια στις αντίστοιχες διοργανώσεις του 2006 και 2008. Επιπλέον, ήταν 3ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2005. Στον προκριματικό εκτέλεσε πρόγραμμα από 6,40.
Καζουχίτο Τανάκα (Ιαπωνία, 3ος με 15,600 β.): Ο αθλητής που θα κλείσει τον τελικό, αγωνιζόμενος αμέσως μετά τον Τσολακίδη, είχε κάνει την καλύτερη εκτέλεση στον προκριματικό, αξιοποιώντας απόλυτα το πρόγραμμά του με συντελεστή δυσκολίας 6,40.