Βλάσης Μάρας: «Πηγαίνω στο Λονδίνο μόνο για την πρωτιά»

Το χρυσό μετάλλιο και τίποτε λιγότερο, θα είναι ο στόχος του Βλάση Μάρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής του Λονδίνου (13-18 Οκτωβρίου), όπου ο 26χρονος αθλητής θα συμμετάσχει με μεγάλες προσδοκίες στο μονόζυγο, ενώ παράλληλα θα κυνηγήσει το καλύτερο δυνατό και στο άλμα. Λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί (Πέμπτη 8/10) αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη βρετανική πρωτεύουσα, ο Μάρας μίλησε για τις βλέψεις που θα έχει στην όγδοη συνεχόμενη συμμετοχή του σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

«Η προετοιμασία πήγε αρκετά καλά. Στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ, την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσα ότι μπορώ να βγάλω το καινούργιο μου πρόγραμμα στο μονόζυγο, στο οποίο έχω προσθέσει κάποια στοιχεία δυσκολίας», είπε και συμπλήρωσε: «Σε ό,τι αφορά στο άλμα, έχω επίσης πιθανότητες διάκρισης. Αν σταθώ όρθιος και στις δύο εκτελέσεις μου, πιστεύω ότι μπορώ να προκριθώ στους οκτώ καλύτερους του κόσμου. Έχω άλματα για τελικό».

Ο σπεσιαλίστας του μονόζυγου και κάτοχος των τριών από τα συνολικά έξι μετάλλια που έχει κατακτήσει η Ελλάδα στο θεσμό (χρυσό στη Γάνδη το 2001 και στο Ντέμπρετσεν το 2002, χάλκινο στο Άαρχους το 2006), θα έχει ξεκάθαρο στόχο στο αγαπημένο του αγώνισμα: «Σ’ αυτόν τον αγώνα, θα πάω αποκλειστικά για την πρώτη θέση. Είναι η μοναδική φορά που με ενδιαφέρει μόνο η νίκη και τίποτε άλλο. Πάμε για όλα ή τίποτα!», τόνισε και εξήγησε: «Η φετινή χρονιά είναι ήδη επιτυχημένη για μένα, μετά την κατάκτηση του τίτλου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Απριλίου. Γι’ αυτό θα ρισκάρω, δοκιμάζοντας από τώρα ένα πρόγραμμα με νέα στοιχεία, πάνω στο οποίο θα δουλεύω και τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2012. Μόνο τρεις – τέσσερις αθλητές ακόμα, έχουν προγράμματα ανάλογης δυσκολίας».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα φιλοξενηθεί στην «O2 Arena», την Ολυμπιακή εγκατάσταση των Αγώνων του 2012, ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη άδραξε την ευκαιρία για να εκφράσει έμμεσα την πεποίθησή του ότι θα είναι οπωσδήποτε παρών και στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου: «Το φετινό παγκόσμιο έχει ένα καλό. Όταν θα πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε τρία χρόνια, θα γνωρίζω ήδη το στάδιο, τον αγωνιστικό χώρο και την ατμόσφαιρα, πράγμα που είναι σημαντικό για κάθε αθλητή. Μέχρι τότε, βέβαια, έχουμε πολύ καιρό…».

Στον επίλογο, ο αθλητής της Ειρήνης Περιστερίου έκανε μια εκτίμηση για την συνολική εκπροσώπηση της Ελλάδας, η οποία την τελευταία πενταετία έχει κατακτήσει μόνο ένα μετάλλιο στο θεσμό: Το χάλκινο του 26χρονου πρωταθλητή του μονόζυγου, στο Άαρχους της Δανίας το 2006.

«Το μετάλλιο στη φετινή διοργάνωση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, γιατί πρόκειται για παγκόσμιο πρωτάθλημα οργάνων, που δεν έχει ομαδικό αγώνισμα. Όλοι οι αθλητές έχουν προετοιμαστεί να αγωνιστούν μόνο στα ένα – δύο όργανα όπου ειδικεύονται. Λογικά, λοιπόν, θα τα πάνε καλύτερα από ό,τι αν ήταν αναγκασμένοι να εκτελέσουν περισσότερα όργανα. Γι’ αυτό, αν δεν είσαι στο ‘κλειστό γκρουπ’ των μεταλλίων εδώ και χρόνια, είναι δύσκολο να ανέβεις στο βάθρο φέτος. Σε κάθε όργανο υπάρχουν 10-15 αθλητές που είναι φαβορί για την οκτάδα του τελικού και ανάμεσά τους είναι 4-5 που θα έχουν τον πρώτο λόγο για την τριάδα», υποστήριξε ο Βλάσης Μάρας και κατέληξε: «Στην ελληνική ομάδα, έχουμε κάποιες πιθανότητες, τόσο με τον Βασίλη Τσολακίδη στο δίζυγο όσο και με τον Λευτέρη Κοσμίδη στο έδαφος. Τα παιδιά μπορούν να μπουν στους τελικούς και, γιατί όχι, να πάρουν και μετάλλιο, αφού έχουν πολύ δυνατά προγράμματα. Είναι θέμα τύχης, θέμα ημέρας και φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βγάλουν τα προγράμματά τους».