Επιστρέφει δυνατός ο Βασίλης Τσολακίδης

Το καλύτερο δώρο για τα 30ά γενέθλια του Βασίλη Τσολακίδη, στις 9 Σεπτεμβρίου, ήταν η δήλωση του ονόματός του στην ελληνική αποστολή για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, που θα γίνει στο Λονδίνο (13-18 Οκτωβρίου). Έπειτα από πολύμηνη απουσία λόγω τραυματισμού, ο σπεσιαλίστας του δίζυγου ετοιμάζεται πλέον για την επάνοδό του, με βήματα προσεκτικά και σταθερά.

Ο Τσολακίδης είχε τραυματιστεί τον περασμένο Φεβρουάριο στον αριστερό ώμο κατά τη διάρκεια της προπόνησης και λίγο αργότερα έπαθε υποτροπή. Η συνέπεια ήταν να λείψει από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έπειτα από οκτώ συνεχόμενες παρουσίες στο θεσμό, αλλά και να δημιουργηθούν ανησυχίες για το μέλλον του.

«Έμεινα ενάμιση μήνα εκτός προπονήσεων, μέχρι να δούμε αν ήταν απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Όσο όμως το πρόβλημα δεν υποχωρούσε και υπήρχε αβεβαιότητα, ήταν λογικό να περνούν κάθε είδους σκέψεις από το μυαλό μου. Γι’ αυτό, χαίρομαι διπλά που τώρα είμαι καλά και μπορώ να ανεβαίνω ξανά στο δίζυγο», τονίζει ο Θεσσαλονικιός πρωταθλητής, ο οποίος τελικά απέφυγε το χειρουργείο: «Με ασκήσεις ειδικής ενδυνάμωσης και με πολλή δουλειά του φυσιοθεραπευτή Γιώργου Ρογδάκη, από τον Ιούλιο επέστρεψα σιγά – σιγά στις προπονήσεις και πλέον μπορώ να δουλεύω κανονικά. Θέλω να πιστεύω ότι έχω ξεπεράσει οριστικά τον τραυματισμό».

Ο αθλητής του Αλέκου Ιωακειμίδη προετοιμάζεται πλέον για το παγκόσμιο κύπελλο της Ντόχα, στο Κατάρ (28-30 Σεπτεμβρίου), το οποίο θα αποτελέσει πρόβα τζενεράλε για τη διοργάνωση του Λονδίνου. «Θα είναι οι πρώτοι μου αγώνες στη φετινή σεζόν, αφού για τελευταία φορά είχα αγωνιστεί πέρσι το Δεκέμβριο, στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου στη Μαδρίτη. Ύστερα από το πρόβλημα που πέρασα, η επιστροφή μου είναι από μόνη της μεγάλη υπόθεση για μένα! Πλέον, χαίρομαι περισσότερο κάθε προπόνηση και κάθε αγώνα που πλησιάζει. Όταν κινδυνεύεις να τα χάσεις όλα, βλέπεις διαφορετικά τα πράγματα», εξηγεί ο Βασίλης Τσολακίδης, που θα αγωνιστεί στο δίζυγο, παρουσιάζοντας πρόγραμμα με συντελεστή δυσκολίας 6,3:
«Δεν ‘φορτώσαμε’ πολύ το πρόγραμμα, για να μην επιβαρυνθεί απότομα το χέρι μου. Από του χρόνου, άλλωστε, έρχονται πολύ πιο σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις, τόσο για την Εθνική ομάδα όσο και για εμένα. Ο στόχος είναι να μπορώ να παρουσιαστώ το 2010 στην ιδανική κατάσταση, αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας στο δίζυγο και δουλεύοντας σε όσα ακόμη όργανα χρειαστεί».

Ωστόσο, η προσδοκία μιας διάκρισης στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν παύει να υπάρχει: «Ακόμα και με το πρόγραμμα του 6,30, πιστεύω ότι μια καλή εμφάνιση μπορεί να με βάλει στην οκτάδα του τελικού στο Λονδίνο. Στους αγώνες έχουμε δει να γίνονται πολλά, δεν κερδίζει πάντοτε το δυσκολότερο πρόγραμμα. Μεγάλος αντίπαλός μου θα είναι ο εαυτός μου, όπως συμβαίνει πάντα και για όλους τους αθλητές στην ενόργανη. Εφόσον εκτελέσω τις ασκήσεις μου όπως πρέπει, θα είναι μία πρώτη νίκη για μένα και ό,τι παραπάνω καταφέρω θα αποτελέσει κέρδος».

Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2002 δεν πτοείται ούτε από το γεγονός ότι πλέον έχει συμπληρώσει τα 30 του χρόνια: «Είναι κάτι που δεν με απασχολεί. Όλοι οι αντίπαλοί μου στο δίζυγο, όπως ο Ουκρανός Γκοντσάροφ, ο Σλοβένος Πέτκοβσεκ ή οι Κινέζοι, έχουν πάνω – κάτω την ίδια ηλικία μ’ εμένα. Αν έβγαιναν από πίσω κάποιοι μικροί και άρχιζαν να… πυροβολούν, τότε θα ανησυχούσα!».

Την σημασία της επανόδου του Τσολακίδη στο διεθνές προσκήνιο υπογραμμίζει και ο προπονητής του, Αλέκος Ιωακειμίδης. «Έπειτα από την περιπέτεια που πέρασε ο Βασίλης, το πιο σημαντικό είναι να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Γι’ αυτό, δεν δουλεύουμε μόνο στις ασκήσεις και στην αντοχή, αλλά και στην ψυχολογία, ώστε να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται», λέει ο κ. Ιωακειμίδης και συμπληρώνει: «Σ’ αυτή τη φάση, θα παρουσιάσει ένα σχετικά απλό πρόγραμμα, επειδή εκείνο που θέλουμε είναι να έχει μία ‘καθαρή’ και σταθερή εκτέλεση. Για φέτος, ο μεγάλος στόχος θα είναι να πετύχει σταθερές εκτελέσεις, στον προκριματικό αλλά και στον τελικό κάθε διοργάνωσης. Τόσο στο Κατάρ, όσο και στο Λονδίνο, όπου έχει πιθανότητες να μπει στην οκτάδα. Στην συνέχεια και εφόσον ο Βασίλης είναι υγιής, που είναι και το πιο σημαντικό, θα προσθέσουμε μία άσκηση που φέρει το όνομά του, ώστε από του χρόνου το πρόγραμμά του να γίνει ξανά ένα από τα κορυφαία στον κόσμο, από πλευράς δυσκολίας».

Φωτογραφίες του Βασίλη Τσολακίδη:
tsolakidis-1

tsolakidis-2

tsolakidis-3

tsolakidis-4

tsolakidis-5

tsolakidis-6