Την εξέχουσα θέση της ελληνικής γυμναστικής και των στελεχών της σε διεθνές επίπεδο επιβεβαίωσε η παρουσία της Ελένης Πολυχρονίδου στην Ακαδημία ρυθμικής γυμναστικής που διοργάνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) στο Γουόλβις Μπέι της Ναμίμπια (7-14 Ιουνίου).
Η τεχνική διευθύντρια ρυθμικής της Ε.Γ.Ο. βρέθηκε στην αφρικανική χώρα ως μία από τις τέσσερις «εξπέρ», οι οποίες επελέγησαν από τη FIG για να διδάξουν τις βασικές αρχές του αθλήματος σε νέες προπονήτριες. Στην συγκεκριμένη Ακαδημία, η οποία ήταν επιπέδου 1 (για αρχάριες), φοίτησαν συνολικά 23 προπονήτριες: 14 από τη διοργανώτρια χώρα, τρεις από τη Νότιο Αφρική, δύο από τη Βουλγαρία, δύο από την Ουκρανία, μία από τη Βρετανία και μία από τον Καναδά.
Εκτός από την κ. Πολυχρονίδου, μάλιστα, στο διδακτικό προσωπικό περιλαμβανόταν ακόμη μία Ελληνίδα, η Νότα Κλέντρου, η οποία ανήκε στην πρώτη γενιά της ρυθμικής γυμναστικής στην Ελλάδα και πλέον ζει στον Καναδά, έχοντας θέση καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο του Μπροκ. Την τετράδα των «εξπέρ» που δίδαξαν στη Ναμίμπια συμπλήρωσαν η Ρωσίδα Νατάλια Γκορμπούλινα (προπονήτρια της πρωταθλήτριας του ατομικού, Βέρα Σέσινα) και η Πορτογαλίδα Ενίς Λέμπρε.
«Η Ακαδημία της Ναμίμπια ήταν η πρώτη για φέτος, σε ό,τι αφορά στη ρυθμική γυμναστική. Μέσα στο 2009 θα ακολουθήσουν άλλες δύο, στην Πορτογαλία και τη Γουατεμάλα, που επίσης θα είναι επιπέδου 1, καθώς και μία επιπέδου 2 στη Μαλαισία», τόνισε η Ελένη Πολυχρονίδου, η οποία μάλιστα αποκάλυψε πως μια ανάλογη σχολή ενδέχεται να διοργανωθεί προσεχώς και επί ελληνικού εδάφους: «Πλέον έχουμε ετοιμάσει την πρότασή μας, ώστε να ζητήσουμε την τέλεση ενός ανάλογου σεμιναρίου στη χώρα μας, στο τέλος του φετινού έτους ή του χρόνου. Θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που θα δώσει πολύτιμα εφόδια στις Ελληνίδες προπονήτριες».
Στο αμέσως προηγούμενο αντίστοιχο σεμινάριο ρυθμικής, που είχε φιλοξενηθεί στη Μαλαισία τον περασμένο Δεκέμβριο, η κ. Πολυχρονίδου είχε παραστεί ως προσκεκλημένη της FIG, προκειμένου να προετοιμαστεί για το ρόλο της διδάσκουσας, στον οποίο βρέθηκε τώρα για πρώτη φορά. Στο Γουόλβις Μπέι, είχε ως τομέα ευθύνης την πρακτική διδασκαλία και παρουσίασε την τεχνική των τεσσάρων οργάνων του ατομικού (στεφάνι, μπάλα, κορύνες, κορδέλα), καθώς και του ανσάμπλ, που αποτέλεσε συμπληρωματική ενότητα.
«Ήταν μια εποικοδομητική εμπειρία, τόσο για τις προπονήτριες της σχολής, όσο και για εμάς που διδάξαμε σ’ αυτήν. Πέρα από τη μετάδοση των γνώσεών μας, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι υπήρχε πολύ καλό επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ μας», σχολίασε η η τεχνική διευθύντρια ρυθμικής της Ε.Γ.Ο. και συμπλήρωσε: «Η φιλοξενία που μας παρείχε η Ομοσπονδία της Ναμίμπια ήταν άψογη. Παρότι οι υποδομές εκεί είναι στοιχειώδεις, υπήρξε πολύ σωστή οργάνωση».
Φωτογραφίες από την Ακαδημία ρυθμικής της FIG στη Ναμίμπια: