Ξεκινά το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Ε.Γ.Ο. για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αθλητικού υλικού

Ενεργή συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος θα έχει κατά τον επόμενο ενάμιση μήνα (1 Ιουνίου – 15 Ιουλίου) η οικογένεια της ελληνικής γυμναστικής, μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Ανακύκλωση Αθλητικού Υλικού Γυμναστικής», το οποίο θέτει σε λειτουργία η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο θα ξεκινήσει επίσημα τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, η Ε.Γ.Ο. αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει τον παλιό αθλητικό εξοπλισμό που δεν χρειάζονται πλέον οι αθλητές – αθλήτριες, αλλά και οι σύλλογοι που ανήκουν στο δυναμικό της: Χρησιμοποιημένες αλλά καλοδιατηρημένες αθλητικές φόρμες, μπλουζάκια, κορμάκια, κολάν και λοιπά είδη αθλητικού ιματισμού, παπουτσάκια προπόνησης και αγώνων ενόργανης και ρυθμικής, καθώς επίσης φορητά όργανα ρυθμικής (σχοινάκια, στεφάνια, μπάλες, κορύνες, κορδέλες), στρώματα, βατήρες, πλινθία και ίππους.

Το αθλητικό υλικό που θα συγκεντρωθεί, πρόκειται στην συνέχεια να παραχωρηθεί στην Αφρικανική Ομοσπονδία Γυμναστικής (UAG), σε συνεργασία της Ε.Γ.Ο. με τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) και υπό την αιγίδα του Προγράμματος Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Η πρωτοβουλία της Ε.Γ.Ο. έχει, άλλωστε, ενταχθεί στη λίστα με τις επίσημες δράσεις της UNEP για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος (Παρασκευή 5 Ιουνίου).

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, η Ομοσπονδία ωθεί τους αθλητές και τα σωματεία – μέλη της να συμβάλουν στην προώθηση των αθλημάτων της γυμναστικής σε αναπτυσσόμενες χώρες, να βοηθήσουν στον αγώνα κατά της φτώχειας στην αφρικανική ήπειρο και να συνεισφέρουν στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του εξοπλισμού που δεν χρειάζονται, βοηθώντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η συγκέντρωση του παλιού αθλητικού υλικού ξεκινά συμβολικά από σήμερα (Πέμπτη 28/5), αφού ο πρώτος ειδικός κάδος ανακύκλωσης πρόκειται να τοποθετηθεί στον πολυχώρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, όπου θα φιλοξενηθεί η 5η Γενική Έκθεση Προϊόντων & Υπηρεσιών Φιλικών προς το Περιβάλλον «Ecolife» (28-31 Μαΐου).

Από την ερχόμενη εβδομάδα και για ολόκληρο το διάστημα μεταξύ 1 Ιουνίου και 15 Ιουλίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παραδίδουν τον αθλητικό εξοπλισμό στα γραφεία της Ε.Γ.Ο. σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, όλες τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00 – 15:00, απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης: 18:00 – 21:00).

Επιπλέον, ειδικοί κάδοι για την υποδοχή του αθλητικού υλικού θα είναι τοποθετημένοι στα στάδια, κατά τη διάρκεια όλων των διοργανώσεων γυμναστικής που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 15 Ιουλίου: Στο κλειστό γυμναστήριο Λαυρίου (13-14 Ιουνίου), στο κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου «Α. Παπανδρέου» (17-22 Ιουνίου και 10-12 Ιουλίου), στο Γ’ κλειστό γυμναστήριο Ηλιούπολης (20-21 Ιουνίου), στο Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας στη Θεσσαλονίκη (20-21 και 27-28 Ιουνίου), καθώς και στο κλειστό γυμναστήριο Χολαργού «Αντώνης Τρίτσης» (4-5 Ιουλίου).

Για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου, η Ε.Γ.Ο. θα έχει την συνεργασία και ενεργή υποστήριξη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+», η οποία έχει μακρόχρονη εμπειρία και δράση στα θέματα αθλητισμού και περιβάλλοντος εντός και εκτός Ελλάδας.

Την προσπάθεια στηρίζει επίσης η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, που αποτελεί επίσημο χορηγό της Ε.Γ.Ο., ενώ στους υποστηρικτές του προγράμματος περιλαμβάνεται και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Τον συντονισμό του προγράμματος «Ανακύκλωση Αθλητικού Εξοπλισμού Γυμναστικής» έχει αναλάβει η Ελένη Μιχοπούλου, μέλος του δ. σ. της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας και μέλος του Συμβουλίου της FIG.

Μάλιστα, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου της FIG στο Λίλεστρομ της Νορβηγίας (23-24 Μαΐου), η κ. Μιχοπούλου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει επίσημα τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής, δρ. Μπρούνο Γκράντι, για τις λεπτομέρειες του σχεδίου και δέχθηκε τα συγχαρητήρια των παρευρισκομένων.

anakyklosi-2009-poster