Η Ε.Γ.Ο. εγκαινιάζει πρόγραμμα ανακύκλωσης αθλητικού υλικού, στηρίζοντας το περιβάλλον και την Αφρικανική Ομοσπονδία Γυμναστικής

Την ευαισθητοποίησή της σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας δείχνει έμπρακτα η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, η οποία ανακοίνωσε τη δημιουργία του πρωτοποριακού προγράμματος «Ανακύκλωση Αθλητικού Εξοπλισμού Γυμναστικής».

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2009), η Ε.Γ.Ο. αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει τον παλιό αθλητικό εξοπλισμό που δεν χρειάζονται πλέον οι αθλητές – αθλήτριες, αλλά και οι σύλλογοι που ανήκουν στο δυναμικό της: Χρησιμοποιημένες αθλητικές φόρμες, μπλουζάκια, κορμάκια, κολάν, παπουτσάκια προπόνησης και αγώνων ενόργανης και ρυθμικής, καθώς επίσης φορητά όργανα ρυθμικής (σχοινάκια, στεφάνια, μπάλες, κορύνες, κορδέλες) και στρώματα.

Το αθλητικό υλικό που θα συγκεντρωθεί, πρόκειται στην συνέχεια να παραχωρηθεί στην Αφρικανική Ομοσπονδία Γυμναστικής (UAG), σε συνεργασία της Ε.Γ.Ο. με τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) και υπό την αιγίδα του Προγράμματος Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Μέσα από τη δράση αυτή, η Ομοσπονδία, η οποία εντάσσεται στο δίκτυο του Hellenic Green Sport, ωθεί τους αθλητές και τα σωματεία – μέλη της να συμβάλουν στην προώθηση των αθλημάτων της γυμναστικής σε αναπτυσσόμενες χώρες, να βοηθήσουν στον αγώνα κατά της φτώχειας στην αφρικανική ήπειρο και να συνεισφέρουν στην ανακύκλωση – επαναχρησιμοποίηση του εξοπλισμού που δεν χρειάζονται.

Για την υλοποίηση του πρωτοποριακού προγράμματος, η Ε.Γ.Ο. θα έχει την συνεργασία και ενεργή υποστήριξη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+», η οποία έχει μακρόχρονη εμπειρία και δράση στα θέματα αθλητισμού και περιβάλλοντος εντός και εκτός Ελλάδας.

Επίσης, την προσπάθεια στηρίζει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, που αποτελεί επίσημο χορηγό της Ε.Γ.Ο..

Τον συντονισμό του προγράμματος «Ανακύκλωση Αθλητικού Εξοπλισμού Γυμναστικής» αναλαμβάνει η Ελένη Μιχοπούλου, μέλος του δ. σ. της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας και μέλος του Συμβουλίου της FIG.

Η Ομοσπονδία έχει ορίσει τον Ιούνιο 2009 ως μήνα ανακύκλωσης αθλητικού εξοπλισμού γυμναστικής, κατά συνέπεια όλοι οι αγώνες του συγκεκριμένου μηνός θα είναι αφιερωμένοι στο εγχείρημα αυτό. Οι τεχνικές λεπτομέρειες υλοποίησης του προγράμματος θα ανακοινωθούν μέχρι τις 10 Μαΐου.