Άλλα δύο αργυρά μετάλλια για το ανσάμπλ στο φινάλε του 17ου «Κυπέλλου Καλαμάτας»

Με την ελληνική ομάδα ανσάμπλ γυναικών να κατακτά δύο ακόμη αργυρά μετάλλια, στους τελικούς οργάνων, έπεσε η αυλαία του 17ου διεθνούς μίτινγκ ρυθμικής γυμναστικής «Κύπελλο Καλαμάτας».

Η ανανεωμένη Εθνική ομάδα, που παρουσίασε τα νέα προγράμματά της στη διοργάνωση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, άφησε εξίσου θετικές εντυπώσεις όπως και στον σύνθετο αγώνα του Σαββάτου (11/4), εισπράττοντας το χειροκρότημα των 1.000 και πλέον θεατών, που γέμισαν ασφυκτικά το κλειστό γυμναστήριο «Τέντα».

Στον τελικό των 5 στεφανιών, η ελληνική πεντάδα (Αλεξάνδρα Γεωργοβασίλη, Αφροδίτη Γεωργοβασίλη, Μαίρη Σπανουδάκη, Τάνια Παπαϊωάννου, Ελένη Ταμπάκη), πήρε τη δεύτερη θέση με 19,075 βαθμούς, εκτελώντας πρόγραμμα με μουσική επένδυση από την ταινία «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας». Το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα κατέκτησε η Ρωσία με 22,975 βαθμούς, ενώ την τριάδα συμπλήρωσαν οι ΗΠΑ με 18,975 βαθμούς.

Με τη Βάλια Μανιού να παίρνει τη θέση της Ελένης Ταμπάκη στον τελικό του προγράμματος με τις 3 κορδέλες / 2 σχοινάκια, το ελληνικό ανσάμπλ κατέκτησε ένα ακόμη αργυρό μετάλλιο συγκεντρώνοντας 20,050 βαθμούς, υπό τους ήχους του σάουντρακ από το μιούζικαλ «West Side Story». Η πρώτη θέση και σ’ αυτόν τον τελικό κατέληξε στις Ρωσίδες πρωταθλήτριες, οι οποίες πήραν 22,600 βαθμούς, με τις ΗΠΑ να συμπληρώνουν για άλλη μια φορά την τριάδα του βάθρου, έχοντας 17,375 βαθμούς.

«Για τα κορίτσια αυτής της νέας ομάδας, το χειροκρότημα και η ενθάρρυνση που πήραν από το καταπληκτικό κοινό της Καλαμάτας, είναι πραγματικά πολύ σπουδαία υπόθεση. Η ομάδα δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερο ντεμπούτο, από πλευράς περιβάλλοντος. Τα κορίτσια έχουν πλέον τη δύναμη και την πίστη ότι μπορούν να γίνουν μια πάρα πολύ καλή ομάδα», τόνισε η ομοσπονδιακή προπονήτρια του ανσάμπλ γυναικών, Καμέλια Ντουνάβσκα, η οποία συμπλήρωσε: «Έμεινα ευχαριστημένη και από την εμφάνιση των κοριτσιών στους σημερινούς τελικούς οργάνων. Κάνουν λάθη, αλλά σημειώνουν πρόοδο. Αν συνεχίσουν με την ίδια διάθεση και δεν έχουμε ατυχίες, όλα θα πάνε καλά».

Η Βουλγάρα προπονήτρια κατέληξε λέγοντας: «Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας προσπάθειας και χρειάζεται χρόνος ώσπου να αποδώσει καρπούς. Μέχρι το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σεπτεμβρίου, η ομάδα θέλουμε και πρέπει να έχει γίνει έτσι που τη φαντάζομαι. Να εκτελεί τα προγράμματα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να αποκτήσει την σφραγίδα μου στον τρόπο λειτουργίας της».

Τα αποτελέσματα στους τελικούς οργάνων του ανσάμπλ γυναικών:

5 στεφάνια:
1. Ρωσία 22,975
2. Ελλάδα 19,075
3. ΗΠΑ 18,975
4. Σουηδία 15,500

3 κορδέλες / 2 σχοινάκια:
1. Ρωσία 22,600
2. Ελλάδα 20,050
3. ΗΠΑ 17,375
4. Σουηδία 13,725

Στο κλειστό γυμναστήριο «Τέντα» παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, ο βουλευτής Δημήτριος Κουζελάς, ο πρόεδρος του του Οργανισμού Πολιτισμού – Αθλητισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας (Ο.Π.Α.Ν.Α.Μ.) Παναγιώτης Τσιμόγιαννης, καθώς και ο πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας Γιάννης Ηλιόπουλος.

Στο περιθώριο των απονομών των μεταλλίων, η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία τίμησε τον πρώην Δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγή Χρ. Κουμάντο, επί της θητείας του οποίου, το 1993, θεσμοθετήθηκε το «Κύπελλο Καλαμάτας», για να εξελιχθεί στο πέρασμα των ετών στη μακροβιότερη και σημαντικότερη διεθνή διοργάνωση γυμναστικής που γίνεται στην Ελλάδα. Τον κ. Κουμάντο βράβευσε για την ανεκτίμητη συνεισφορά του ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο., Θανάσης Βασιλειάδης.

«Είμαι πολύ συγκινημένος γι’ αυτήν την τιμή, που θεωρώ ότι δεν γίνεται στο πρόσωπό μου, αλλά στο Δήμο Καλαμάτας και στο λαό αυτής της πόλης. Από το 1993 μέχρι σήμερα, επιτεύχθηκαν πολλά. Δεν πρέπει, όμως, αυτή η προσπάθεια να ατονήσει. Όλοι οι φορείς, ιδιαίτερα ο Δήμος Καλαμάτας αλλά και ο Ο.Π.Α.Ν.Α.Μ., πρέπει να στηρίξουν έμπρακτα αυτόν τον θεσμό, ηθικά αλλά και υλικά, με όλες τους τις δυνάμεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουμάντος κατά τη βράβευσή του.

Επιπλέον, ο κ. Βασιλειάδης απένειμε πλακέτα στη νέα πρόεδρο του συνδιοργανωτή Φιλογυμναστικού Ομίλου Καλαμάτας και διευθύντρια αγώνων, Βούλα Κουβάτσου, η οποία αποτέλεσε την «ψυχή» της διοργάνωσης.

Με την ολοκλήρωση του 17ου «Κυπέλλου Καλαμάτας», η Ελένη Μιχοπούλου, που επίσης υπήρξε «πρωτεργάτρια» του διεθνούς μίτινγκ, αναφέρθηκε στο παρόν και στο μέλλον του. «Οι δυσκολίες που δημιούργησε διεθνώς η οικονομική κρίση, αλλά και το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο πρώτο έτος του νέου Ολυμπιακού κύκλου, με όλες τις ομάδες ανσάμπλ να φτιάχνονται από την αρχή, είχε ως συνέπεια να είναι φέτος περιορισμένος ο αριθμός των ξένων συμμετοχών. Ωστόσο, η διοργάνωση διατήρησε και φέτος τη λάμψη της, αφού εμπλουτίστηκε με την παράλληλη διεξαγωγή του πανελλήνιου πρωταθλήματος ατομικού», υπογράμμισε η κ. Μιχοπούλου, η οποία είναι μέλος του Συμβουλίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), μέλος του δ. σ. της Ε.Γ.Ο., καθώς και αντιπρόεδρος του Φιλογυμναστικού Ομίλου Καλαμάτας, έχοντας παραχωρήσει εδώ και μερικούς μήνες τον προεδρικό θώκο του σωματείου στην κ. Κουβάτσου.

Αναφερόμενη στην «επόμενη ημέρα» του θεσμού, η κ. Μιχοπούλου επισήμανε: «Πρέπει όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στο μίτινγκ να συζητήσουμε πολύ σοβαρά για το μέλλον του. Όταν ξεκίνησε το ‘Κύπελλο Καλαμάτας’ το 1993, οι διεθνείς διοργανώσεις ρυθμικής ήταν πολύ λιγότερες σε αριθμό και με πολύ μικρότερες απαιτήσεις, αφού τότε δεν υπήρχε η σειρά του παγκοσμίου κυπέλλου της FIG. Πλέον, είναι η στιγμή για να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για την εξέλιξη του θεσμού. Οι Καλαματιανοί έχουν αποκτήσει την τεχνογνωσία για να φέρουν σε πέρας μια διοργάνωση παγκόσμιου επιπέδου. Χρειάζονται, όμως, και οι κατάλληλες αθλητικές υποδομές στην πόλη και συγκεκριμένα η ύπαρξη μιας αίθουσας προθέρμανσης ακριβώς δίπλα στο κεντρικό στάδιο».

Καταλήγοντας, δε, ανέφερε: «Αισιοδοξώ ότι στο μέλλον το ‘Κύπελλο Καλαμάτας’ θα φτάσει ακόμα ψηλότερα, αφού όλοι μαζί βάλουμε στόχους και δουλέψουμε σκληρά για την επίτευξή τους. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στα επόμενα χρόνια οι νέες και ανερχόμενες αθλήτριες του Φ.Ο.Κ. θα συμμετέχουν στο θεσμό με αξιώσεις, δίνοντας πρόσθετο αγωνιστικό ενδιαφέρον για την τοπική κοινωνία».

Φωτογραφίες από την ειδική βράβευση του πρώην Δημάρχου Καλαμάτας, Παναγή Χρ. Κουμάντου, επί θητείας του οποίου θεσπίστηκε το διεθνές μίτινγκ «Κύπελλο Καλαμάτας» το 1993 και τον οποίο τίμησε ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο., Θανάσης Βασιλειάδης, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά του στο άθλημα της γυμναστικής:
kalamata2009-vasiliadis-koumantos-1 kalamata2009-vasiliadis-koumantos-2