«Στο Μιλάνο αποδείξαμε ότι είμαστε ομάδα»

Τους αθλητές και προπονητές που ανέβασαν την ελληνική γυμναστική και πάλι ψηλά, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης του Μιλάνου, τίμησε η Ε.Γ.Ο. σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα (Παρασκευή) σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης στο μονόζυγο, Βλάσης Μάρας, ο «χάλκινος» στις ασκήσεις εδάφους, Λευτέρης Κοσμίδης, οι φιναλίστ στη δοκό, Βασιλική Μιλλούση, στους κρίκους, Δημοσθένης Ταμπάκος, στο σύνθετο ατομικό, Δημήτρης Μαρκούσης και Χρήστος Λυμπανοβνός και έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση, μαζί με τους ομοσπονδικούς προπονητές, Δημήτρη Ράφτη, Γιώργο Αγγέλου, Καλίν Ζάρο, Θανάση Κοσμίδη, Κώστα Σιούτη και Αναστασία Δόντη.

«Εάν υπάρχει ομάδα μπορεί να πετύχει πολλά. Αποδείξαμε ότι είμαστε ομάδα» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Βασιλειάδης και πρόσθεσε: «Στο Μιλάνο ξεκίνησε μια αποστολή 24 ανθρώπων και μετά από δύσκολη προσπάθεια κατορθώσαμε να περάσουμε σε έξι τελικούς, τους δύο στο συνθετο ατομικό. Η Ομοσπονδία στηρίζει όλους τους αθλητές, όχι μόνο αυτούς που κατέκτησαν μετάλλιο, αλλά και τους υπόλοιπους που τους νιώθω σαν παιδιά μου».

Επίσης, για την παρουσία των Ελλήνων αθλητών στο Μιλάνο, ο κ.Βασιλειάδης δήλωσε: «Ο Βλάσης Μάρας δικαιούτο το χρυσό, ήταν δύσκολος ο αγώνας του καθώς η τελευταία του διοργάνωση ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου.  Ο Λευτέρης Κοσμίδης ανέβηκε στην κατηγορία ανδρών πλέον,  πήρε το χάλκινο και ξέρει τι πρέπει να κάνει για να κατακτήσει στο μέλλον το χρυσό. Η Βάσω Μιλλούση άξιζε την πρόκριση στον τελικό και την επόμενη φορά θα είναι έτοιμη για κάτι καλύτερο. Τα παιδιά του συνθέτου, Λυμπανοβνός και Μαρκούσης, είναι οι δυνατοί μας παίκτες, παιδιά που στηρίζουν αυτή την ομάδα». Για τους Έλληνες προπονητές, είπε ότι «δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους κορυφαίους ξένους συναδέλφους τους».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο αντινομάρχης Αθηνών, Χάρης Πασβαντίδης και ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Βασίλης Μητράκος. Ο κ. Βασιλειάδης ευχαρίστησε την Εθνική Τράπεζα και ιδιαίτερα τον πρόεδρό της, Τάκη Αράπογλου, για τη χορηγική στήριξη στην ελληνική γυμναστική: «Η Εθνική Τράπεζα αποτελεί σπουδαίο σύμμαχο, που αγκάλιασε την προσπάθεια που κάνουμε. Οφείλουμε ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ στον κ. Αράπογλου για όσα κάνει για την ελληνική γυμναστική και τον αθλητισμό γενικότερα. Σύντομα, μάλιστα, πρόκειται να εγκαινιάσουμε ένα κοινωνικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα».

Από την πλευρά του, ο κ. Μητράκος υπογράμμισε: «Είδαμε ότι η Ε.Γ.Ο. διαθέτει πρόγραμμα με βάθος, όταν ο κ. Βασιλειάδης παρέδωσε το φάκελο με την χορηγική πρόταση στον κ. Αράπογλου. Ένα πρόγραμμα με βάθος. Στηρίζουμε την Ομοσπονδία της γυμναστικής, διότι εντάξαμε το φάκελο μέσα στο Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης μας. Η Εθνική Τράπεζα βάζει τις βάσεις για τις διακρίσεις της ελληνικής γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Είναι το τραμπολίνο για το 2012!».

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Βλάσης Μάρας: «Κάθε αθλητής έχει καλές και κακές ημέρες. Στο ευρωπαϊκό ήμουν σε καλή ημέρα, στο Πεκίνο όχι. Ο νόμος σχετικά με την κατάργηση των προνομίων των αθλητών δεν είναι απόλυτα σωστός. Όταν κάποιος βγαίνει 4ος σε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πλέον δεν έχει προνόμια, πράγμα που θα εμποδίσει καινούρια παιδιά να ξεκινήσουν τον αθλητισμό».

Δημήτρης Ράφτης (προπονητής Μάρα): «Κάθε αγώνα τον αντιμετωπίζουμε με τη σοβαρότητα που του αξίζει. Σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο του Λονδίνου, το οποίο επίσης έχει μόνο ατομικά αγωνίσματα, χρειάζεται τα παιδιά να σταθεροποιήσουν τα προγράμματά τους, που ήδη έχουν πολύ μεγάλη αρχική αξία. Τα παιδιά δουλεύουν και στα έξι όργανα. Το ίδιο πρέπει να κάνουν όσοι αθλητές θέλουν να μπουν στην Εθνική. Μια θέση στην οκτάδα του σύνθετου ατομικού είναι σημαντικότερη διάκριση από ένα χρυσό μετάλλιο σε κάποιο όργανο. Και αυτό πρέπει να το καταλάβει η Πολιτεία και να επαναπροσδιοριστούν τα προνόμια».

Λευτέρης Κοσμίδης: «Χρόνο με το χρόνο, χτίζω κάποιο όνομα στο χώρο. Αυτό θα βοηθήσει γιατί θα με μάθουν και οι κριτές. Θα προσπαθήσω για το καλύτερο».

Γιώργος Αγγέλου (προπονητής Κοσμίδη): «Το επίπεδο της γυμναστικής είναι πολύ υψηλό σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να συμμετάσχει μία ομάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να βρίσκεται στις δώδεκα καλύτερες του κόσμου, κάτι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο για εμάς. Ο Λευτέρης είναι καλός αθλητής. Είναι χρυσάφι, το οποίο πρέπει να επεξεργαστούμε με μεγάλη προσοχή».

Χρήστος Λυμπανοβνός: «Θέλουμε να εκτελούμε και τα έξι όργανα του σύνθετου ατομικού, για να βοηθήσουμε τις προσπάθειες Ομοσπονδίας για τον σχηματισμό μιας δυνατής ομάδας. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και αποδεχόμαστε το ρόλο μας».

Δημήτρης Μαρκούσης: «Το σύνθετο ατομικό έχει πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Δουλεύουμε με στόχο να βοηθήσουμε την ομάδα μας ώστε στους ομαδικούς αγώνες και να έχουμε περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης, μέσα από το Προολυμπιακό τουρνουά του 2011».

Βάσω Μιλλούση: «Περίμενα πολλά χρόνια αυτήν την συμμετοχή σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης. Ηταν η πρώτη φορά και ελπίζω τη δεύτερη να καταφέρουμε κάτι περισσότερο».

Δημοσθένης Ταμπάκος: «Οι έξι συμμετοχές Ελλήνων αθλητών σε τελικούς στο Μιλάνο, ήταν αξιοσημείωτη επιτυχία. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι οτι αγωνίστηκαν αθλητές διαφορετικών ηλικιών και αυτό δείχνει ότι η ελληνική γυμναστική εκτός από παρελθόν έχει παρόν και μέλλον».

Φωτογραφίες από την συνέντευξη Τύπου:
milano2009-synenteuxi-typou-1-1 milano2009-synenteuxi-typou-2 milano2009-synenteuxi-typou-3 milano2009-synenteuxi-typou-4 milano2009-synenteuxi-typou-5 milano2009-synenteuxi-typou-6