Βλ. Μάρας: «Θέλω να αυξήσω το ρεκόρ των μεταλλίων» – Λ. Κοσμίδης: «Για ελάχιστα εκατοστά έχασα καλύτερη θέση»

Χθες (Δευτέρα) αργά το βράδυ έφθασε η ελληνική ομάδα της ενόργανης από την Ιταλία έχοντας στις αποσκευές της τα δύο μετάλλια, το χρυσό του Βλάση Μάρα στο μονόζυγο και το χάλκινο του Λευτέρη Κοσμίδη στο έδαφος, που κέρδισε η χώρα μας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών του Μιλάνου.

Φίλοι και συγγενείς των αθλητών είχαν δημιουργήσει μια μοναδική ατμόσφαιρα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για να… αποθεώσουν τους Έλληνες γυμναστές. Την αποστολή υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Βασιλειάδης, ο γενικός γραμματέας Θανάσης Σταθόπουλος και άλλα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Ο Βλάσης Μάρας, ο οποίος είναι ο μοναδικός αθλητής που έχει στην συλλογή του τέσσερα χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια στο μονόζυγο, τόνισε ότι θέλει να μεγαλώσει αυτό το ρεκόρ: «Είμαι ευχαριστημένος. Ήθελα να σπάσω το ρεκόρ των μεταλλίων και θέλω να το αυξήσω περισσότερο. Αγωνιζόμουν μετά τον Ιταλό Κασίνα και κοίταζα να δω τι θα κάνει, ώστε εάν χρειαζόταν να ανέβαζα την αρχική αξία του προγράμματός μου, έστω και με ρίσκο. Τελικά, δεν χρειάστηκε, διότι ο Κασίνα είχε πτώση. Επόμενος στόχος το παγκόσμιο στο Λονδίνο και ό,τι προκύψει. Κατάφερα να αποβάλω το άγχος και αγωνίστηκα με την εμπειρία. Γυμναστική είναι το σύνθετο ατομικό. Έκανα μια διακοπή για να ξεκουραστώ, αλλά θα συνεχίσω να δουλεύω σε αυτό».

Χάρη στον θρίαμβό του στο Μιλάνο, ο Βλάσης Μάρας ανήκει πλέον στο επίλεκτο γκρουπ με τους κορυφαίους «σπεσιαλίστες» στα 54 χρόνια ιστορίας του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Από το 1955 μέχρι σήμερα, μόνο πέντε αθλητές έχουν κατακτήσει από τέσσερις ευρωπαϊκούς τίτλους στο ίδιο όργανο: Ο Ιταλός Γιούρι Κέκι στους κρίκους (1990, ’92, ’94, ’96), ο Σοβιετικός / Λευκορώσος Βιτάλι Σέρμπο στο άλμα (1990, ’92, ’94, ’96), ο Σλοβένος Μίτγια Πέτκοβσεκ στο δίζυγο (2000, ’06, ’07, ’08), ο Ούγγρος Κρίστιαν Μπέρκι στον πλάγιο ίππο (2005, ’07, ’08, ’09) και φυσικά ο 26χρονος Έλληνας πρωταθλητής στο μονόζυγο (2002, ’04, ’06, ’09).

Από την μεριά του, ο 18χρονος Λευτέρης Κοσμίδης επισήμανε ότι για λίγα εκατοστά θα μπορούσε να ανέβει σε μια ψηλότερη θέση του βάθρου: « Για εμένα, όποιο μετάλλιο και να έπαιρνα θα είχε την ίδια αξία. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να βγει το πρόγραμμά μου. Για ελάχιστα εκατοστά έχασα μια καλύτερη διάκριση. Τους επόμενους μήνες έχω προγραμματίσει να πάρω μέρος σε γκραν πρι και στους Μεσογειακούς Αγώνες».

Ο πρόεδρος της Ε.Ο.Ε. Σπύρος Καπράλος υπογράμμισε: «Αποτελεί μεγάλη χαρά για εμάς να υποδεχόμαστε αθλητές που εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα μας στο εξωτερικό. Το να έρθω εδώ ήταν το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω για αυτά τα παιδιά. Ως Ολυμπιακή Επιτροπή, θέλουμε οι αθλητές μας να κάνουν την καλύτερη προετοιμασία. Έτσι, ένα μέρος από την επιχορήγηση για την Ολυμπιακή προετοιμασία θα δίνεται από τον πρώτο χρόνο του Ολυμπιακού κύκλου».

Ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Βασιλειάδης μοίρασε συγχαρητήρια σε παιδιά και προπονητές: «Συγχαρητήρια σε αθλητές και προπονητές για τις επιτυχίες τους. Η συμμετοχή έξι Ελλήνων αθλητών στους τελικούς και η κατάκτηση δύο μεταλλίων δείχνει περίτρανα ότι η ελληνική γυμναστική βρίσκεται σε άνοδο».

Φωτογραφίες από την άφιξη των Εθνικών ομάδων:
milano2009-afixi01-tampakos milano2009-afixi02-maras milano2009-afixi03-maras-raftis milano2009-afixi04-maras-raftis milano2009-afixi05-maras milano2009-afixi06-maras-kosmidis milano2009-afixi07-maras-kosmidis milano2009-afixi08-kosmidis-aggelou milano2009-afixi09-kosmidis-aggelou milano2009-afixi10-maras-kapralos milano2009-afixi11-millousi-vasiliadis milano2009-afixi12-ethniki milano2009-afixi13-ethniki