Πέντε προκρίσεις από τους άνδρες στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης

Εντυπωσιακή ήταν η ελληνική παρουσία στους προκριματικούς ανδρών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής, που διεξάγεται στο Μιλάνο, καθώς πέντε αθλητές προκρίθηκαν σε τελικούς. Ο Δημοσθένης Ταμπάκος (κρίκοι), ο Βλάσης Μάρας (μονόζυγο) και ο Λευτέρης Κοσμίδης (έδαφος) θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους τελικούς οργάνων της Κυριακής, ενώ ο Δημήτρης Μαρκούσης και ο Χρήστος Λυμπανοβνός πέρασαν στους 24 καλύτερους του σύνθετου ατομικού και έτσι αύριο θα πάρουν μέρος στον αντίστοιχο τελικό.

Η όγδοη παρουσία του Δημοσθένη Ταμπάκου σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα συνοδεύτηκε με την πρόκριση στον τελικό του αγαπημένου του οργάνου. Ο «άρχοντας των δαχτυλιδιών» βαθμολογήθηκε με 15,125 και πέρασε ως 7ος στην προνομιούχο οκτάδα των κρίκων.

Θετική ήταν η πρώτη εμφάνιση του Βλάση Μάρα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο πρωταθλητής μας προκρίθηκε στον τελικό του μονόζυγου ως 2ος στον προκριματικό (15,625 β.). Στο άλμα ήρθε 22ος (14,850 β.) διότι είχε πτώση. «Για μιάμιση ώρα προπόνηση που κάνω την ημέρα, είμαι ευχαριστημένος. Αυτή τη χρονιά ασχολούμαι μόνο με τη διατήρηση της φυσικής μου κατάστασης. Έχω δώσει προτεραιότητα στις σπουδές μου. Το πρόγραμμα στο μονόζυγο βγήκε χάρη στην εμπειρία που έχω», υπογράμμισε μετά τον αγώνα ο Μάρας, που την περασμένη Τρίτη γιόρτασε στο Μιλάνο τα 26α γενέθλιά του.

Τις καλές εμφανίσεις σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών συνέχισε ο Λευτέρης Κοσμίδης. Ο 18χρονος αθλητής της Ειρήνης Περιστερίου πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του εδάφους με την υψηλότερη βαθμολογία (15,575 β.). Στο ίδιο όργανο, ο Μιχάλης Δουλκερίδης ήρθε 36ος με 13,925 β.. «Αυτά που έκανα στην προπόνηση, μου βγήκαν και στον αγώνα, οπότε είμαι χαρούμενος. Παρά τους τραυματισμούς είχα δουλέψει το πρόγραμμα και δεν είχα άγχος. Το επίπεδο των αγώνων είναι υψηλό. Έχουν έρθει αρκετοί από τους παλιούς πρωταθλητές, αλλά και νέα ταλαντούχα παιδιά», τόνισε ο Κοσμίδης μετά την επιτυχία του.

Ο Δημήτρης Μαρκούσης συγκέντρωσε στο σύνθετο ατομικό 84,300 βαθμούς (έδαφος: 13,325, πλάγιος ίππος: 13,475, κρίκοι: 14,000, άλμα: 15,450, δίζυγο: 14,250, μονόζυγο: 13,800) και βρέθηκε στην 14η θέση, ενώ ο Χρήστος Λυμπανοβνός συγκέντρωσε 83,400 βαθμούς (έδαφος: 13,100, πλάγιος ίππος: 13,325, κρίκοι: 13,875, άλμα: 15,450, δίζυγο: 14,275, μονόζυγο: 13,375) και πήρε την πρόκριση ως 20ός. «Είμαι ευχαριστημένος για την επίδοση μου στο σύνθετο ατομικό, αλλά έχω στενοχωρηθεί για το έδαφος. Θα μπορούσα να είχα περάσει στον τελικό και στο έδαφος», υπογράμμισε ο Δημήτρης Μαρκούσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρήστος Λυμπανοβνός: «Θα μπορούσα να είχα πάει καλύτερα. Ήταν η πρώτη ημέρα και έγιναν αρκετά λάθη».

Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μιλάνου, οι αθλητές μας δοκίμασαν τα νέα τους προγράμματα και οι καλές εμφανίσεις τους γέμισαν με χαρά όλα τα μέλη της αποστολής. «Τα παιδιά πήγαν πολύ καλά. Ελπίζουμε να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο και στους τελικούς. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων, αλλά προσπαθούμε αυτά να μην αγγίξουν τους αθλητές», δήλωσε ο αρχηγός αποστολής και πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής ενόργανης της Ε.Γ.Ο., Θανάσης Καπνίδης.

*Οι αθλητές και οι αθλήτριες μας έχουν την στήριξη των οικογενειών και φίλων τους, οι οποίοι έχουν έρθει στο Μιλάνο. Έτσι, παντού στο στάδιο «Μεντιολάνουμ» υπάρχουν ελληνικές σημαίες.