Αναχωρούν για το Μιλάνο οι Εθνικές ομάδες ενόργανης

Για το Μιλάνο αναχωρούν σήμερα, Κυριακή, οι Εθνικές ομάδες ενόργανης γυμναστικής ανδρών – γυναικών, μπαίνοντας στους ρυθμούς του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που θα φιλοξενηθεί στην ιταλική πόλη (2-5 Απριλίου).

Χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης είναι ότι δεν περιλαμβάνει ομαδικά αγωνίσματα, όπως άλλωστε ισχύει από το 2005 για όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενόργανης που διεξάγονται κατά τα μονά έτη. Κατά συνέπεια, οι αθλητές θα κυνηγήσουν τις ατομικές διακρίσεις (στο σύνθετο ατομικό ή στα επιμέρους όργανα), συμμετέχοντας σε όσα όργανα επιθυμεί ο καθένας.

Στην κατηγορία ανδρών, από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν οι Δημοσθένης Ταμπάκος, Βλάσης Μάρας, Λευτέρης Κοσμίδης, Μιχάλης Δουλκερίδης, Χρήστος Λυμπανοβνός και Δημήτρης Μαρκούσης, ενώ στην κατηγορία γυναικών θα πάρουν μέρος οι Βασιλική Μιλλούση, Ευγενία Ζαφειράκη, Λίνα Μητράκου και Βικτωρία Τσακαλίδου.

Τους Έλληνες πρωταθλητές συνοδεύουν στο Μιλάνο οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί Δημήτρης Ράφτης, Γιώργος Αγγέλου, Καλίν Ζάρο, Αβραάμ Σαπρανίδης, Κώστας Χατζηζήσης, Θόδωρος Σταθόπουλος, Αναστασία Δόντη και οι φυσιοθεραπευτές Γιώργος Ρογδάκης, Κατερίνα Αρελάκη. Την ελληνική γυμναστική θα εκπροσωπήσουν, επίσης, στη διοργάνωση οι διεθνείς κριτές Νίκος Προβιάς, Λευτέρης Μπουτάκης (άνδρες) και Ολύβια Δόντη (γυναίκες). Αρχηγός της αποστολής είναι ο πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής ενόργανης της Ε.Γ.Ο. και μέλος του δ. σ. της Ομοσπονδίας, Θανάσης Καπνίδης.

Μεγάλος απών από την Εθνική ανδρών θα είναι ο Βασίλης Τσολακίδης, ο οποίος είχε συμπεριληφθεί στην αρχική δήλωση συμμετοχής, αλλά τελικά κρίθηκε προτιμότερο να μην αγωνιστεί στο Μιλάνο, λόγω των επίμονων ενοχλήσεων στον ώμο του. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί η θεραπεία που θα ακολουθήσει ο 30χρονος σπεσιαλίστας του δίζυγου, ώστε να ξεπεράσει τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρεί εδώ και αρκετούς μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τσολακίδης μετρούσε οκτώ διαδοχικές συμμετοχές σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μεταξύ 1998 και 2008, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για την ελληνική γυμναστική.

Τις οκτώ παρουσίες στο θεσμό θα φτάσει στην ιταλική πόλη και ο Δημοσθένης Ταμπάκος, ο οποίος επιστρέφει σ’ ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έπειτα από πέντε χρόνια. Στις τέσσερις πιο πρόσφατες συμμετοχές του, πάντως, ο 33χρονος εξπέρ των κρίκων είχε κατακτήσει ισάριθμα μετάλλια (χάλκινο το 1998 στην Αγία Πετρούπολη, χρυσό το 2000 στη Βρέμη, αργυρό το 2002 στην Πάτρα, χρυσό το 2004 στη Λιουμπλιάνα).

«Σε κάθε αγώνα, ο πρώτος στόχος είναι η πρόκριση στην οκτάδα του τελικού. Αυτό ισχύει και τώρα. Χαίρομαι που επιστρέφω σ’ ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και νιώθω σαν να ξεκινώ από την αρχή, αφού έχουν περάσει πολλά χρόνια από τις προηγούμενες επιτυχίες μου στο θεσμό», δήλωσε ο δις Ολυμπιονίκης των κρίκων και συμπλήρωσε: «Θα παρουσιάσω πρόγραμμα με αρχικό βαθμό δυσκολίας 6,70, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα στο Κότμπους της Γερμανίας, αλλά αυτή τη φορά θέλω να πετύχω καλύτερη εκτέλεση».

Από την πλευρά του, ο Βλάσης Μάρας θα πραγματοποιήσει στο Μιλάνο την πρώτη του αγωνιστική εμφάνιση έπειτα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο 26χρονος πρωταθλητής θα συμμετάσχει στο μονόζυγο και στο άλμα, παρουσιάζοντας τα ίδια προγράμματα που είχε και στο Πεκίνο.

«Δεν έχω προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο, επειδή τους τελευταίους μήνες προσπάθησα να συνδυάσω τις προπονήσεις με τις σπουδές μου στα ΤΕΦΑΑ. Έτσι κι αλλιώς, ο σημαντικότερος στόχος της χρονιάς είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα του φθινοπώρου. Η επιδίωξή μου στο Μιλάνο, όμως, θα είναι η ίδια όπως πάντα. Αν εκτελέσω τα προγράμματά μου όπως πρέπει, θα έχω καλές πιθανότητες για κατάκτηση μεταλλίου», υπογράμμισε ο Μάρας και συμπλήρωσε: «Δεν νομίζω ότι έχει τόση σημασία το γεγονός ότι έχω να κατέβω σε αγώνα σχεδόν οκτώ μήνες, ούτε το ότι δεν είμαι απόλυτα έτοιμος. Έχει φανεί και στο παρελθόν ότι η προετοιμασία δεν παίζει πάντοτε καθοριστικό ρόλο. Θα στηριχτώ κυρίως στην εμπειρία μου και θα κυνηγήσω το καλύτερο δυνατό. Πιστεύω πως όταν μπω στον αγωνιστικό χώρο, θα έχω την απαραίτητη αυτοσυγκέντρωση για να κάνω αυτό που μπορώ».

Μεγάλες προσδοκίες θα έχει και ο Λευτέρης Κοσμίδης, που θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του στο έδαφος, αγώνισμα στο οποίο πρόπερσι είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία ανδρών, ενώ πέρσι κατέκτησε τον ευρωπαϊκό τίτλο αγωνιζόμενος στην κατηγορία εφήβων. «Δεν είμαι 100% έτοιμος από πλευράς προετοιμασίας, ωστόσο είμαι σε αρκετά καλή κατάσταση. Το πρώτο βήμα θα είναι να μπω στον τελικό. Ούτε η είσοδος στην οκτάδα θα είναι εύκολη υπόθεση, ούτε φυσικά η κατάκτηση ενός μεταλλίου. Το πρόγραμμά μου στο έδαφος, πάντως, έχει έναν από τους μεγαλύτερους συντελεστές δυσκολίας, με 6,50. Αυτό σημαίνει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη δική μου εμφάνιση. Το ρίσκο θα είναι μεγάλο, αλλά εξίσου μεγάλες θα είναι οι πιθανότητες διάκρισης εφόσον το εκτελέσω σωστά», υπογράμμισε ο 18χρονος πρωταθλητής.

Το 3ο ατομικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, όπως είναι η επίσημη ονομασία της διοργάνωσης, θα διεξαχθεί στο στάδιο «Mediolanum Forum», χωρητικότητας 11.500 θεατών. Στη διοργάνωση έχουν δηλώσει συμμετοχή 150 αθλητές από 36 χώρες και 87 αθλήτριες από 32 χώρες.

Το πρόγραμμα των αγώνων (σε ώρες Ελλάδας):

Πέμπτη 2 Απριλίου
11:30 – 21:00: Προκριματικός γυναικών

Παρασκευή 3 Απριλίου
11:00 – 21:30: Προκριματικός ανδρών

Σάββατο 4 Απριλίου
14:00 – 16:00: Τελικός σύνθετου ατομικού γυναικών
16:30 – 19:00: Τελικός σύνθετου ατομικού ανδρών

Κυριακή 5 Απριλίου
11:30 – 14:00: Τελικοί οργάνων, α’ σκέλος (Άνδρες: Έδαφος, πλάγιος ίππος, κρίκοι. Γυναίκες: Άλμα, ασύμμετροι ζυγοί).
16:00 – 18:30: Τελικοί οργάνων, β’ σκέλος (Άνδρες: Άλμα, δίζυγο, μονόζυγο. Γυναίκες: Δοκός ισορροπίας, έδαφος)