Αργυρό μετάλλιο ο Ταμπάκος, χάλκινο ο Μαρκούσης στο παγκόσμιο κύπελλο του Κότμπους

Δύο μετάλλια ήταν ο ελληνικός απολογισμός στο παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης γυμναστικής του Κότμπους, στη Γερμανία, όπου ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους κρίκους και ο Δημήτρης Μαρκούσης το χάλκινο στις ασκήσεις εδάφους. Επιπλέον, την 4η θέση πήραν στους τελικούς των ίδιων οργάνων ο Λευτέρης Πετρούνιας και ο Λευτέρης Κοσμίδης, αντίστοιχα.

Η διοργάνωση της γερμανικής πόλης έδωσε στους Έλληνες πρωταθλητές την ευκαιρία να παρουσιάσουν για πρώτη φορά τα νέα τους προγράμματα, αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε σημαντικό τεστ ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που ακολουθεί, στο Μιλάνο (2-5 Απριλίου).

Στην επιστροφή του στο Κότμπους έπειτα από το 2004, όταν και είχε θριαμβεύσει στην αντίστοιχη διοργάνωση, ο Δημοσθένης Ταμπάκος έδειξε ότι παραμένει σταθερή αξία στους κρίκους: Κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο με 15,700 βαθμούς, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχε συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία του προκριματικού (15,800 β.). Στον τελικό, πάντως, νικητής αναδείχθηκε ο «αργυρός» παγκόσμιος πρωταθλητής, Ολλανδός Γιούρι Φαν Γκέλντερ, με 15,850 β.. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Γάλλος Ντάνι Ροντρίγκες με 15,600 β..

Στο ίδιο αγώνισμα, ο πρωτοεμφανιζόμενος σε παγκόσμιο κύπελλο Λευτέρης Πετρούνιας κατετάγη 4ος με 15,250 βαθμούς, έπειτα από εξαιρετική εμφάνιση, ενώ 5ος ήταν ο Κύπριος Ηρόδοτος Γιωργαλλάς με 15,150 β..

Παράλληλα, ο Δημήτρης Μαρκούσης κέρδισε το πρώτο του μετάλλιο σε αγώνα της σειράς του παγκοσμίου κυπέλλου, καταλαμβάνοντας την 3η θέση στον τελικό του εδάφους με 14,975 βαθμούς (αρχικός βαθμός δυσκολίας: 6,10). Μπροστά από τον 22χρονο Έλληνα πρωταθλητή τερμάτισαν κατά σειρά ο 5ος Ολυμπιονίκης του αγωνίσματος, Ιάπωνας Κοχέι Ουτσιμούρα (15,700 β.) και ο Βραζιλιάνος κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου, Ντιέγκο Ιπόλιτο (15,125 β.).

Αξιόλογη εμφάνιση πραγματοποίησε στον τελικό των ασκήσεων εδάφους και ο Λευτέρης Κοσμίδης, ο οποίος όμως αρκέστηκε στην 4η θέση με 14,800 βαθμούς, παρότι παρουσίασε το πρόγραμμα με το μεγαλύτερο συντελεστή δυσκολίας (6,50).

Το παγκόσμιο κύπελλο του Κότμπους ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή, με το δεύτερο σκέλος των τελικών οργάνων, όπου δεν θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δημοσθένης Ταμπάκος: «Αυτή ήταν η επιστροφή μου. Ήταν ένα πάρα πολύ καλό ξεκίνημα για τη φετινή χρονιά. Είχαν περάσει 9 μήνες από την τελευταία φορά που συμμετείχα σ’ ένα διεθνή αγώνα έχοντας χρόνο για να προετοιμαστώ. Το παγκόσμιο κύπελλο του Κότμπους ήταν μια επιβεβαίωση για μένα».

Αλέκος Ιωακειμίδης (προπονητής Ταμπάκου): «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για την εμφάνιση του Δήμου. Η επιστροφή του στο κορυφαίο επίπεδο ήταν πολύ δύσκολη και πολύ μεγάλη υπόθεση. Πιστεύω ότι η βαθμολογία του στον τελικό θα έπρεπε να είναι πιο κοντά σ’ εκείνη που δόθηκε στον Φαν Γκέλντερ, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε ικανοποιημένοι και συνεχίζουμε».

Δημήτρης Μαρκούσης: «Δεν μπορώ παρά να είμαι ευχαριστημένος από αυτό που πέτυχα. Μπορώ, όμως, να τα πάω ακόμα καλύτερα, αποφεύγοντας τα λαθάκια που έκανα εδώ. Αυτό το μετάλλιο, το αφιερώνω στην οικογένειά μου και στον προπονητή μου. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μιλάνου, ελπίζω να μπω στον τελικό του σύνθετου ατομικού, αλλά και σ’ εκείνον του εδάφους, που πέρσι μου ξέφυγε για λίγο, αφού τερμάτισα 12ος στον προκριματικό».

Καλίν Ζάρο (προπονητής Μαρκούση και Πετρούνια): «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος και από τους δύο αθλητές. Το μετάλλιο του Μαρκούση δεν αποτέλεσε έκπληξη για μένα. Έχει δείξει και άλλες φορές ότι διαθέτει μεγάλες δυνατότητες και αυτή τη φορά ήταν η στιγμή να ανέβει στο βάθρο. Εξίσου σημαντική ήταν η επιτυχία του Πετρούνια, με δεδομένο ότι είναι μικρός σε ηλικία και συμμετείχε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο κύπελλο. Παρά την απειρία του, έβγαλε τον καλύτερο εαυτό του, τόσο στον προκριματικό όσο και στον τελικό. Αυτό σημαίνει πολλά».

Λευτέρης Κοσμίδης: «Όπως και πρόπερσι στο Κότμπους, έτσι και τώρα έμεινα στην 4η θέση του εδάφους, αλλά κρατάω την ικανοποίηση ότι παρουσίασα πρόγραμμα με πολύ υψηλό συντελεστή δυσκολίας. Μέχρι την τελευταία διαγώνιο πήγα πολύ καλά. Εκεί, όμως, έκανα πολλά βήματα στην προσγείωση και μου στοίχισε πολύ στη βαθμολογία. Έχω περιθώρια βελτίωσης, επειδή τον τελευταίο καιρό είχα κάποιους τραυματισμούς και δεν βρίσκομαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Πιστεύω πάντως ότι θα είμαι αρκετά καλά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπου θα επικεντρωθώ αποκλειστικά στο έδαφος».

Φωτογραφίες από τους αγώνες και από την απονομή των μεταλλίων:
tampakos-ioakimidis-2009

cottbus2009-tampakos-aponomi

cottbus2009-markousis-aponomi-1

cottbus2009-markousis-aponomi-2