Υψηλούς στόχους θέτουν για το 2009 οι Εθνικές ομάδες ενόργανης γυμναστικής

Με πολλά όνειρα έχει ξεκινήσει η νέα χρονιά στις Εθνικές ομάδες της ενόργανης γυμναστικής, αφού οι πρωταθλητές κάθε ηλικίας βάζουν ψηλά τον πήχη, προσδοκώντας ότι το 2009 θα συνοδευτεί από άλματα προόδου, καθώς και από σημαντικές εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις.

Η ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς είναι ότι οι δύο κυριότερες διεθνείς διοργανώσεις θα έχουν ατομικό χαρακτήρα: Τόσο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης ανδρών – γυναικών που θα γίνει στο Μιλάνο (2-5 Απριλίου), όσο και το αντίστοιχο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο (12-18 Οκτωβρίου), θα περιλαμβάνει μόνο ατομικά αγωνίσματα.

Σε ομαδικό επίπεδο, το κυριότερο τεστ για την ελληνική ενόργανη θα δοθεί στους Μεσογειακούς Αγώνες, στην Πεσκάρα της Ιταλίας (30 Ιουνίου – 5 Ιουλίου). Σε συνάρτηση με την συγκεκριμένη διοργάνωση, μάλιστα, το φετινό πανελλήνιο πρωτάθλημα ενόργανης ανδρών – γυναικών και εφήβων – νεανίδων ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 9-10 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη. «Τα προηγούμενα χρόνια, το πανελλήνιο πρωτάθλημα συνήθως διεξαγόταν στις αρχές Μαρτίου. Φέτος, όμως, κρίναμε σκόπιμο να το μεταθέσουμε, ώστε να αποτελέσει ένα από τα κριτήρια για την στελέχωση των Εθνικών ομάδων ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων, όπου θα υπάρχει ομαδική βαθμολόγηση, σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό του Απριλίου», εξήγησε ο τεχνικός διευθυντής ενόργανης της Ε.Γ.Ο., Αλέκος Δούμπας.

Ενόψει Μιλάνου, ακολουθείται μια ανεξάρτητη διαδικασία επιλογής των αθλητών και αθλητριών, που ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. «Έχουν ήδη γίνει τρία προγραμματισμένα τεστ για κάθε κατηγορία. Σκοπεύουμε, πάντως, να εκμεταλλευθούμε πλήρως τα χρονικά περιθώρια μέχρι την καταληκτική ημερομηνία δήλωσης των αθλητών. Γι’ αυτό, στις 10 και 11 Μαρτίου θα πραγματοποιήσουμε στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο τεστ, για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, προτού πάρουμε τις οριστικές αποφάσεις μας», υπογράμμισε ο κ. Δούμπας, προσθέτοντας ότι οι αθλητές και αθλήτριες που θα επιλεγούν για τη διοργάνωση του Μιλάνου θα συμμετάσχουν προηγουμένως στο παγκόσμιο κύπελλο του Κότμπους, στη Γερμανία (20-22 Μαρτίου), προκειμένου να κάνουν την τελική τους πρόβα, δύο εβδομάδες πριν από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Στην κατηγορία των ανδρών, μάλιστα, η «δεξαμενή» για την επιλογή αθλητών είναι μεγαλύτερη από ό,τι άλλες φορές: Συνολικά 20 πρωταθλητές βρίσκονται στη διάθεση της Εθνικής ομάδας, σ’ ένα κράμα εμπειρίας και νιάτων. Οι μισοί από αυτούς (Κώστας Καραντώνας, Σταύρος Κέκελος, Λευτέρης Κοσμίδης, Ξενοφών Κοσμίδης, Χρήστος Λυμπανοβνός, Βλάσης Μάρας, Δημήτρης Μαρκούσης, Λευτέρης Πετρούνιας, Γιάννης Τούγκας, Παναγιώτης Τούγκας) προπονούνται στο Κέντρο Υψηλών Επιδόσεων της Αθήνας, στον Άγιο Κοσμά, ενώ άλλοι οκτώ έχουν ως βάση τους το αντίστοιχο ΚΥΕ της Θεσσαλονίκης, στη Μίκρα (Νίκος Γαλτσίδης, Γιώργος Γεωργιάδης, Μιχάλης Δουλκερίδης, Γιάννης Ζαχαριάδης, Χαράλαμπος Καϊλίδης, Κώστας Μπαρμπάκης, Δημοσθένης Ταμπάκος, Βασίλης Τσολακίδης). Επιπλέον, δύο αθλητές, οι Παναγιώτης Καδδάς και Βασίλης Κόλλιας, γυμνάζονται στο ΚΥΕ Πάτρας.

Στην κατηγορία γυναικών, η διαφορά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια έχει να κάνει με την απουσία της Στεφανί Μπισμπίκου. Φέτος, η 21χρονη πρωταθλήτρια έχει επιλέξει να μείνει μακριά από τα ταπί και να κάνει ένα διάλειμμα, προκειμένου να αποφορτιστεί από την περσινή υπερπροσπάθεια, όταν έκανε αγώνα δρόμου για να ξεπεράσει τον τραυματισμό της και να προλάβει τελικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Σε κάθε περίπτωση, η Μπισμπίκου παραμένει τυπικά ενταγμένη στο ΚΥΕ Αθήνας, όπως και οι Ευγενία Ζαφειράκη, Βασιλική Μιλλούση, ενώ η πλειοψηφία των αθλητριών της Εθνικής γυναικών βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου προπονούνται οι Δέσποινα Γρηγοριάδου, Ελισάβετ Μητράκου, Λίνα Μητράκου, Ιωάννα Ξουλόγη, Παυλίνα Παντελίδου, Μαρία Παρσαντανιάν και Βικτωρία Τσακαλίδου.

Εκτός, όμως, από τα στελέχη των «μεγάλων» κατηγοριών, σε εντατικούς ρυθμούς προπονούνται και οι μικρότεροι σε ηλικία επίλεκτοι αθλητές. Για τους εφήβους και τις νεανίδες, το 2009 προβλέπεται ως μία χρονιά σταθεροποίησης των νέων προγραμμάτων τους, αλλά και απόκτησης πολύτιμων εμπειριών, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

«Η φετινή χρονιά είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη των ικανοτήτων των νεαρών αθλητών και αθλητριών μας, στους οποίους υπολογίζουμε πολύ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Είναι σημαντικό να κάνουν βήματα προς τα εμπρός και να αποκτήσουν εμπειρίες, ώστε να ετοιμαστούν σταδιακά για να προσφέρουν σε υψηλότερο επίπεδο. Παρότι λοιπόν το φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δεν περιλαμβάνει αγωνίσματα για τις κατηγορίες εφήβων και νεανίδων, η Ε.Γ.Ο. θα δώσει και στους νεαρούς αυτούς αθλητές την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε κάποιους διεθνείς αγώνες, δείχνοντας την απαραίτητη προσοχή στην αξιοποίηση των ταλέντων», επισήμανε ο τεχνικός διευθυντής ενόργανης της Ομοσπονδίας, αναφερόμενους στους αυριανούς πρωταθλητές.

Σε ό,τι αφορά στα αγόρια, το μέλλον της ελληνικής ενόργανης ενσαρκώνουν στο ΚΥΕ Αθήνας οι έφηβοι Σπύρος Κορογιαννάκης, Βασίλης Γιαβρής, Νίκος Βασιλόπουλος, Γιώργος – Χρήστος Χατζηευσταθίου, Κώστας Κωνσταντινίδης, καθώς και ο μικρότερος Σοφοκλής Δέγλερης. Στο αντίστοιχο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι ενταγμένοι οι έφηβοι Χριστόφορος – Άγγελος Κωνσταντινίδης, Γιάννης Τζαρίδης και Θόδωρος Μπουτάκης και οι επίλεκτοι παίδες Μάτζιντ – Μιχάλης Αλ Ζουμπέιντι, Γιώργος Βότσης, Άγγελος Γραβάνης και Δημήτρης Πόλους, ενώ στο ΚΥΕ Πάτρας βρίσκονται οι Νίκος Αντωνιάδης, Δημήτρης Κουλής και Νίκος Ηλιόπουλος.

Στα κορίτσια, εξάλλου, στο ΚΥΕ Αθήνας γυμνάζονται οι Ανδριάνα Συρίγου – Αντωνίου, Αθανασία Χάψα, Μαριλένα Μπαρμαξίζογλου, Σοφιάννα Μακαντάση και Σεραφείνα – Ειρήνη Παπαδημητρίου, στο ΚΥΕ Θεσσαλονίκης οι Μαρία Πιτσικάλη, Κωνσταντίνα Καζαμία, Ελένη – Χριστίνα Διαμαντή, Δήμητρα Σταματιάδου και Μαγδαληνή Τριχοπούλου, ενώ στο ΚΥΕ Πάτρας είναι ενταγμένες ως επίλεκτες οι νεαρές Ελισάβετ Τσάκο και Μάρθα Βέρρα.

Οι επίλεκτοι άνδρες του ΚΥΕ Αθήνας:
2009-1-ethniki-andron-athina
Οι επίλεκτοι έφηβοι του ΚΥΕ Αθήνας:
2009-2-ethniki-efivon-athina
Οι επίλεκτοι άνδρες του ΚΥΕ Θεσσαλονίκης:
2009-3-ethniki-andron-thessaloniki
Οι επίλεκτοι έφηβοι του ΚΥΕ Θεσσαλονίκης:
2009-4-ethniki-efivon-thessaloniki
Οι επίλεκτοι άνδρες του ΚΥΕ Πάτρας:
2009-5-ethniki-andron-patra
Οι επίλεκτοι έφηβοι του ΚΥΕ Πάτρας:
2009-6-ethniki-efivon-patra
Οι επίλεκτες γυναίκες και νεανίδες του ΚΥΕ Αθήνας:
2009-7-ethniki-gynaikon-neanidon-athina
Οι επίλεκτες γυναίκες του ΚΥΕ Θεσσαλονίκης:
2009-8-ethniki-gynaikon-thessaloniki
Οι επίλεκτες νεανίδες του ΚΥΕ Θεσσαλονίκης:
2009-9-ethniki-neanidon-thessaloniki
Οι επίλεκτες νεανίδες και κορασίδες του ΚΥΕ Πάτρας:
2009-10-ethniki-neanidon-patra