Νέα πρόσωπα και πολλές φιλοδοξίες στις Εθνικές ομάδες ρυθμικής γυμναστικής

Άνεμος ανανέωσης πνέει στις Εθνικές ομάδες της ρυθμικής γυμναστικής, όπου ο νέος Ολυμπιακός κύκλος έχει ξεκινήσει με πολλές φιλοδοξίες, αλλά και με αρκετά «φρέσκα» πρόσωπα. Για τις ανερχόμενες Ελληνίδες πρωταθλήτριες, το 2009 προμηνύεται ως η χρονιά της καθιέρωσης στη διεθνή ελίτ της ρυθμικής. Απώτερος στόχος, βέβαια, θα είναι να φτάσουν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους κατά τη διετία 2011-2012, όταν η προσπάθεια θα κορυφωθεί, αρχικά με τη διαδικασία πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και κατόπιν με την ίδια τη διοργάνωση του Λονδίνου.

Στο ατομικό γυναικών, έπειτα από την αποχώρηση της Ελίνας Ανδριόλα από τα ταπί, η σκυτάλη περνά πλέον στην επόμενη γενιά πρωταθλητριών. Μάλιστα, το «νέο αίμα» αποτελεί πλειοψηφία, αφού οι γεννημένες το 1993 Ηλέκτρα – Καλλιόπη Μαρκογιαννάκη, Ιωάννα Τάχα και Μιχαέλα Μεταλλίδου πλαισιώνουν από φέτος τις πιο έμπειρες Ευαγγελία Γκουντρουμπή (4η χρονιά στην κατηγορία γυναικών) και Γιούλη Βαζαλίδου (2η χρονιά). Με εξαίρεση τη Μαρκογιαννάκη, η οποία γυμνάζεται στην Αθήνα με προπονήτρια τη Νέλι Ασένοβα και χορογράφο τη Γωγώ Αργύρη, οι υπόλοιπες τέσσερις αθλήτριες έχουν ως έδρα το Κέντρο Υψηλών Επιδόσεων της Θεσσαλονίκης, όπου προπονούνται υπό τις οδηγίες της Κυβέλης Χατζηβασιλειάδου και της δασκάλας μπαλέτου Μιρέλας Παραστατίδου.

Το ατομικό, μάλιστα, περιλαμβάνει φέτος το πλουσιότερο αγωνιστικό πρόγραμμα σε διεθνές επίπεδο, καθώς οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες θα κληθούν να συμμετάσχουν κατά σειρά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ρυθμικής (Μπακού / Αζερμπαϊτζάν, 14-17 Μαΐου), στους Μεσογειακούς Αγώνες (Πεσκάρα / Ιταλία, 26-27 Ιουνίου), καθώς και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής (Μίε / Ιαπωνία, 9-13 Σεπτεμβρίου).

Η διαδικασία επιλογής των αθλητριών που θα εκπροσωπήσουν τα ελληνικά χρώματα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μαΐου περιλαμβάνει τρία τεστ αξιολόγησης και ελέγχου του ασκησιολογίου και των αγωνιστικών προγραμμάτων, τα οποία θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη (14 Φεβρουαρίου, 28 Φεβρουαρίου και 14 Μαρτίου). Στο Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί και το πανελλήνιο πρωτάθλημα γυναικών, στις 11-12 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι για τη διετία 2009-2010 τα τέσσερα όργανα στα οποία θα αγωνίζονται οι αθλήτριες είναι σχοινάκι, στεφάνι, μπάλα και κορδέλα (έχουν εξαιρεθεί οι κορύνες).

«Η φετινή χρονιά αποτελεί τον θεμέλιο λίθο ενόψει του 2011, όταν θα κριθούν τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Για τις αθλήτριες του ατομικού, το 2009 είναι χρονιά ‘χτισίματος’ του ονόματός τους. Θα πρέπει να κυνηγήσουν τα καλύτερα δυνατά πλασαρίσματα στις διεθνείς διοργανώσεις, προκειμένου να αποκτήσουν σιγά – σιγά τις προϋποθέσεις για πρόκριση στο Λονδίνο», επισήμανε η τεχνική διευθύντρια ρυθμικής γυμναστικής της Ε.Γ.Ο., Ελένη Πολυχρονίδου, η οποία συμπλήρωσε: «Όλες οι αθλήτριες δουλεύουν πολύ καλά. Η Γκουντρουμπή, που δείχνει ωριμότητα, η Βαζαλίδου, η οποία επίσης έχει εμπειρία από την κατηγορία γυναικών, αλλά και οι τρεις νεότερες σε ηλικία. Από τη Μαρκογιαννάκη, τη Μεταλλίδου και την Τάχα, φέτος περιμένουμε να δούμε το ψυχικό σθένος και την σταθερότητα που χρειάζεται στην καινούργια γι’ αυτές κατηγορία των γυναικών».

Στο ανσάμπλ γυναικών, αντίθετα, το φετινό καλεντάρι δεν περιλαμβάνει σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις στο πρώτο μισό του έτους. Έτσι, η νέα ομάδα που βρίσκεται υπό δημιουργία, θα επικεντρώσει την προσοχή της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σεπτεμβρίου, που θα αποτελέσει το πρώτο της μεγάλο τεστ.

Στην ανανεωμένη ελληνική ομάδα ανσάμπλ περιλαμβάνονται τρεις από τις αθλήτριες που είχαν συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, οι Δήμητρα Καφαλίδου, Βάλια Μανιού και Ιωάννα Σαμαρά, πλαισιωμένες από τις μικρότερες Αλεξάνδρα Γεωργοβασίλη, Αφροδίτη Γεωργοβασίλη, Τάνια Παπαϊωάννου και Μαρία Σπανουδάκη. Υπό την καθοδήγηση της ομοσπονδιακής τεχνικού Μαρίνα Φατέεβα και της χορογράφου Βάσως Καλαμπουκά – Παπαποστόλου, οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες ολοκληρώνουν αυτήν την περίοδο τις χορογραφίες στα δύο καινούργια προγράμματά τους (5 στεφάνια και 3 κορδέλες – 2 σχοινάκια).

«Οι διεθνείς αγώνες ξεκινούν από το Μάρτιο, αλλά ίσως χρειαστούμε λίγο περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσουμε την ομάδα, επειδή η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Έχουμε αρκετές μικρές αθλήτριες, που προσπαθούμε να τις βάλουμε στο πνεύμα του ανσάμπλ όσο γρηγορότερα γίνεται. Επιπλέον, το πρόγραμμα με τις 3 κορδέλες – 2 σχοινάκια είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Πρώτη φορά υπάρχει τέτοιος συνδυασμός οργάνων και μας ταλαιπωρεί ιδιαίτερα, μέχρι να φτιάξουμε το πρόγραμμά μας όπως θέλουμε», υπογράμμισε η προπονήτρια του ανσάμπλ γυναικών, Μαρίνα Φατέεβα.

Παράλληλα, την προετοιμασία της έχει αρχίσει και η ομάδα νεανίδων του ανσάμπλ, στην οποία έχουν επιλεγεί 11 αθλήτριες (Αναστασία Βολικάκη, Ειρήνη Γαλίτη – Μπουρνάζου, Μαγδαληνή Δάγκαρη, Χαϊδένια Δροσοπούλου, Μαριάνθη Ζαφειρίου, Μυρσίνη Θεοδοσιάδου, Κυριακή Πασχαλίδου, Σταυρούλα Σαμαρά, Ευαγγελία Συννεφάκη, Δέσποινα Τσουμαλάκου και Ιωάννα Χρυσομάλλη) και προπονούνται στον Άγιο Κοσμά με την επίβλεψη της Νέλι Ασένοβα, σε συνεργασία με τη χορογράφο Γωγώ Αργύρη. Για το ανσάμπλ νεανίδων, ο κύριος φετινός αγωνιστικός στόχος είναι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μπακού, όπου οι νεαρές πρωταθλήτριες θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους στις 5 κορδέλες.

«Η ομάδα των νεανίδων αποτελείται από κορίτσια με ικανότητες, τα οποία έχουν μπει σε μια καλή σειρά. Ήδη φαίνονται τα πρώτα δείγματα καλής δουλειάς και ομαδικότητας. Περιμένουμε ότι αυτή η γενιά αθλητριών θα βοηθήσει σημαντικά στο μέλλον», είπε η κ. Πολυχρονίδου.

Η ομάδα ανσάμπλ γυναικών:
ensemble2009-gynaikes
Η ομάδα ανσάμπλ νεανίδων:
ensemble2009-neanides
Οι αθλήτριες του ατομικού Μιχαέλα Μεταλλίδου, Ιωάννα Τάχα, Γιούλη Βαζαλίδου και Ευαγγελία Γκουντρουμπή (ΚΥΕ Θεσσαλονίκης):
metallidou-tacha-vazalidou-gountroubi
Η αθλήτρια του ατομικού Ηλέκτρα – Καλλιόπη Μαρκογιαννάκη (ΚΥΕ Αθήνας):
markogiannaki