Κοσμίδης και Τσολακίδης θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου ενόργανης

Διπλή ελληνική εκπροσώπηση θα υπάρξει στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου ενόργανης γυμναστικής, που θα γίνει στη Μαδρίτη (13-14 Δεκεμβρίου). Εκτός από τον Λευτέρη Κοσμίδη στις ασκήσεις εδάφους, παρών στη διοργάνωση θα είναι τελικά και ο Βασίλης Τσολακίδης στο δίζυγο, ο οποίος κατάφερε να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο ως επιλαχών.

Αντίθετα, απών θα είναι ο Βλάσης Μάρας, ο οποίος είχε εξασφαλισμένο δικαίωμα συμμετοχής στο μονόζυγο, αλλά προτίμησε να μην αγωνιστεί στην ισπανική πρωτεύουσα.

Στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου, ο οποίος πραγματοποιείται ανά διετία, συμμετέχουν οι 8 κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες σε κάθε όργανο, με βάση την παγκόσμια κατάταξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG).  Η διοργάνωση της Μαδρίτης θα είναι μάλιστα η τελευταία, αφού η FIG έχει αποφασίσει να μην συνεχιστεί ο θεσμός με την σημερινή του μορφή.

Στις ασκήσεις εδάφους, η συμμετοχή του Λευτέρη Κοσμίδη θεωρούνταν δεδομένη, από την στιγμή που κατάφερε να πάρει την 8η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του οργάνου. Αντίπαλοι του 17χρονου πρωταθλητή στην ισπανική πρωτεύουσα θα είναι ο Βραζιλιάνος Ντιέγκο Ιπόλιτο (παγκόσμιος πρωταθλητής του 2005 και 2007 στο αγώνισμα), ο Ρώσος Άντον Γκολοτσούτσκοφ (χάλκινος Ολυμπιονίκης του Πεκίνου), ο Καναδός Κάιλ Σούφελτ (χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας), ο Βούλγαρος Γιορντάν Γιόβτσεφ (χάλκινος Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ και της Αθήνας), ο Τυνήσιος Βαζντί Μπουαλέγκ, ο Ισραηλινός Αλεξάντερ Σατίλοφ και ο Ολλανδός Τζέφρεϊ Βάμες.

Παρών στη Μαδρίτη θα είναι και ο Βασίλης Τσολακίδης, ο οποίος είχε πάρει την 12η θέση στην κατάταξη του δίζυγου αλλά θα βρίσκεται στην οκτάδα των φιναλίστ, επειδή αρκετοί από τους προπορευόμενους της λίστας δήλωσαν αδυναμία συμμετοχής. Μαζί με τον 29χρονο Θεσσαλονικιό πρωταθλητή θα αγωνιστούν ο Ουκρανός Βαλερί Γκοντσάροφ (χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας), ο Γάλλος Γιαν Κουσερά (3ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2005), ο Κινέζος Ζε Φενγκ, ο Σλοβάκος Σάμουελ Πιασέτσκι, ο Ισπανός Μανουέλ Καρμπάγιο, καθώς και οι Ιάπωνες Χιρογιούκι Τομίτα (αργυρός Ολυμπιονίκης της Αθήνας) και Γιοσούκε Χόσι.

Από τον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου θα απουσιάσει, αντίθετα, ο Βλάσης Μάρας, παρότι είχε δικαίωμα συμμετοχής ως κάτοχος της 3ης θέσης στην κατάταξη του μονόζυγου. Ο 25χρονος πρωταθλητής είχε θριαμβεύσει στην προηγούμενη αντίστοιχη διοργάνωση, το 2006 στο Σάο Πάουλο της Βραζιλίας, αλλά δεν θα υπερασπιστεί τον τίτλο του στη Μαδρίτη, επειδή έκρινε ότι δεν βρίσκεται στην επιθυμητή αγωνιστική κατάσταση. Ο Μάρας επανήλθε στις προπονήσεις τον Οκτώβριο και δεν συμμετείχε στις διοργανώσεις του φθινοπώρου, έχοντας επικεντρωθεί από τώρα στην προετοιμασία του για τη νέα χρονιά.