3ος ο Μάρας, 8ος ο Κοσμίδης και 12ος ο Τσολακίδης στην τελική κατάταξη της FIG

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει τριπλή ελληνική εκπροσώπηση στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου ενόργανης γυμναστικής, που θα γίνει στη Μαδρίτη (13-14 Δεκεμβρίου), με την συμμετοχή των οκτώ κορυφαίων αθλητών και αθλητριών σε κάθε όργανο.

Με βάση την τελική παγκόσμια κατάταξη κάθε οργάνου, την οποία ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG), εξασφαλισμένο δικαίωμα συμμετοχής στη Μαδρίτη θα έχουν ο Βλάσης Μάρας (3ος στο μονόζυγο) και ο Λευτέρης Κοσμίδης (8ος στις ασκήσεις εδάφους), ενώ ο Βασίλης Τσολακίδης βρίσκεται εκτός οκτάδας (12ος στο δίζυγο) αλλά διατηρεί ελπίδες για να αγωνιστεί στη διοργάνωση ως επιλαχών. Η παγκόσμια κατάταξη καταρτίζεται από τη FIG σύμφωνα με το πλασάρισμα των αθλητών σε όλες τις αναγνωρισμένες επίσημες διοργανώσεις και αποτελεί το κριτήριο για την πρόκριση στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου, ο οποίος πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.

Στο μονόζυγο, ο Βλάσης Μάρας κατέχει την 3η θέση στην σχετική λίστα με 411,36 πόντους, πίσω από τον Σλοβένο Αλιάζ Πέγκαν (714,12 πόντοι) και τον Γερμανό Φάμπιαν Χαμπίχεν (479,65 πόντοι), παρότι δεν συμμετείχε σε κανένα από τα διεθνή γκραν πρι του φθινοπώρου. Ο 25χρονος πρωταθλητής, ο οποίος δεν έχει αγωνιστεί έπειτα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, θα αποφασίσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αν θα αποδεχθεί την πρόσκληση συμμετοχής στη Μαδρίτη ή αν θα επιλέξει να μην συμμετάσχει, προκειμένου να επικεντρωθεί στην προετοιμασία του για το 2009.

«Η παρουσία του Βλάση στη Μαδρίτη θα εξαρτηθεί από το αν θα βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο ετοιμότητας, με δεδομένο ότι χρειαζόταν ανάπαυση μετά την ολοκλήρωση του Ολυμπιακού κύκλου και επέστρεψε στις προπονήσεις πριν από ενάμιση μήνα», εξήγησε ο προπονητής του, Δημήτρης Ράφτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάρας είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο στον προηγούμενο τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου, το 2006 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Αντίθετα, βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή του Λευτέρη Κοσμίδη, ο οποίος πήρε την 8η θέση στην κατάταξη των ασκήσεων εδάφους, με 210 πόντους. «Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να πάρω το εισιτήριο για τη Μαδρίτη, μπαίνοντας στους 8 καλύτερους του κόσμου. Ήταν ένας στόχος που τον κυνήγησα με όλες μου τις δυνάμεις. Θεωρώ ότι θα είναι ο σπουδαιότερος αγώνας της μέχρι τώρα καριέρας μου, πιο σημαντικός ακόμα και από τον περσινό τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανδρών, όπου είχα κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Αυτή τη φορά, άλλωστε, θα βρεθούν απέναντί μου οι κορυφαίοι αθλητές από ολόκληρο τον πλανήτη», υπογράμμισε ο 17χρονος πρωταθλητής.

Πιο περίπλοκη είναι η περίπτωση του Βασίλη Τσολακίδη, ο οποίος είναι 12ος στην παγκόσμια κατάταξη του δίζυγου με 136,54 πόντους, αλλά στην πραγματικότητα είναι 11ος στην σειρά επιλογής για τον τελικό, επειδή ένας από τους τρεις Κινέζους που τον ξεπέρασαν σε συγκομιδή θα είναι υποχρεωτικά απών (κάθε χώρα μπορεί να έχει μάξιμουμ δύο αθλητές στον τελικό του ίδιου οργάνου).

Κατά συνέπεια, ο 29χρονος σπεσιαλίστας του δίζυγου είναι τρίτος επιλαχών και θα προσκληθεί στη Μαδρίτη εφόσον τρεις προπορευόμενοι αθλητές αρνηθούν να αξιοποιήσουν το δικαίωμα συμμετοχής τους. «Θα είμαστε σε αναμονή, για να δούμε τι θα συμβεί. Ορισμένοι από τους προπορευόμενους πρωταθλητές δεν πήραν μέρος σε καμία διοργάνωση έπειτα από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, συνεπώς είναι πιθανό να λείψουν και από τον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου», δήλωσε ο προπονητής του Τσολακίδη, Αβραάμ Σαπρανίδης.