Αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας της Ε.Γ.Ο., θεμελιώνεται στενή συνεργασία με την ιταλική ομοσπονδία

Οι βάσεις για μια στενή συνεργασία της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας με την αντίστοιχη ιταλική ομοσπονδία, σε οργανωτικό και αγωνιστικό επίπεδο, μπήκαν κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ε.Γ.Ο. Θανάση Βασιλειάδη στη Ρώμη. Ο κ. Βασιλειάδης, ο οποίος βρέθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), δρ. Μπρούνο Γκράντι, είχε μια σειρά από χρήσιμες επαφές, σε μια περίοδο κατά την οποία έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός του νέου μοντέλου λειτουργίας της Ε.Γ.Ο..

Κατά την συνάντηση του επικεφαλής της Ε.Γ.Ο. με τον δρ. Γκράντι διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων για τα θέματα που θα εξεταστούν στο 77ο Συνέδριο της FIG, την ερχόμενη εβδομάδα στο Ελσίνκι (17-19 Οκτωβρίου). Παράλληλα, συζητήθηκαν οι πιθανές αλλαγές στον τρόπο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, αφού υπάρχει καθολικό αίτημα για τη θέσπιση ενός δικαιότερου συστήματος, που θα δίνει περισσότερες ευκαιρίες πρόκρισης στους αθλητές.

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν και οι επαφές του κ. Βασιλειάδη με τον πρόεδρο της ιταλικής ομοσπονδίας γυμναστικής και αντιπρόεδρο της ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής (CONI), Ρικάρντο Αγκάμπιο, καθώς επίσης με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής ομοσπονδίας, Γκουίντο Μένκι και τον γενικό γραμματέα της, Μικέλε Μαφέι.

Στις συζητήσεις με τους Ιταλούς παράγοντες έγινε διεξοδική ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας πάνω σε τεχνικά και οργανωτικά θέματα, ενώ τέθηκαν οι βάσεις για συνεργασία και στον αγωνιστικό τομέα, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση κοινών καμπ προετοιμασίας για τις Εθνικές ομάδες των δύο χωρών. Επιπλέον, ο κ. Αγκάμπιο προσφέρθηκε να βοηθήσει την Ε.Γ.Ο. στον τομέα της επιστημονικής υποστήριξης, μέσω της CONI, σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο (εργομετρικοί, σωματομετρικοί έλεγχοι κλπ.).

Με αφορμή τα συμπεράσματα που αποκόμισε από την επίσκεψή του στην Ιταλία, ο κ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο λειτουργίας που σκοπεύει να εφαρμόσει η Ε.Γ.Ο. ενόψει του νέου Ολυμπιακού κύκλου. Μάλιστα, οι πρώτες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση έγιναν με την τοποθέτηση τεχνικών διευθυντών, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη συντονισμού των Εθνικών ομάδων. Χρέη τεχνικού διευθυντή στην ενόργανη γυμναστική θα ασκεί ο Αλέκος Δούμπας, ενώ αντίστοιχες αρμοδιότητες στη ρυθμική γυμναστική θα έχει η Ελένη Πολυχρονίδου.

«Η ένταξη των τεχνικών διευθυντών στο οργανόγραμμα της Ε.Γ.Ο. ήταν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου και σύγχρονου σχήματος. Ο κεντρικός στόχος μας είναι να δοθεί βάρος στα σωματεία και να ισχυροποιηθεί ο ρόλος τους στον τομέα της παραγωγής πρωταθλητών. Σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα, το σωματείο πρέπει να έχει πιο ενεργή συμμετοχή. Στα αγωνιστικά ζητήματα, η Ομοσπονδία οφείλει να έχει συντονιστικό ρόλο, καθώς και την ευθύνη για τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Και φυσικά, η Ομοσπονδία πρέπει να φροντίζει για τη διαρκή επιμόρφωση των σωματειακών προπονητών, στοιχείο στο οποίο χρειάζεται να δείξουμε πολύ μεγάλη προσοχή», τόνισε ο Θανάσης Βασιλειάδης, που συμπλήρωσε: «Οι αλλαγές θα χρειαστεί να γίνουν σταδιακά, για να έχουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα κάνουμε τις κατάλληλες προετοιμασίες, ώστε κατόπιν να εφαρμοστεί πλήρως το νέο πλάνο λειτουργίας, που θα δώσει πνοή στο άθλημα».

Ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. υπογράμμισε επίσης την σπουδαιότητα της επικείμενης συνεργασίας με την αντίστοιχη ιταλική ομοσπονδία: «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει κοινή επιθυμία για αυτήν την ευρεία ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, η οποία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην ελληνική αλλά και στην ιταλική γυμναστική. Προσδοκούμε ότι από τη νέα χρονιά η συνεργασία θα εντατικοποιηθεί και για το λόγο αυτό προσκαλέσαμε στην Ελλάδα τα στελέχη της ιταλικής ομοσπονδίας, ώστε να καταθέσουν τις εντυπώσεις τους σχετικά με το νέο μοντέλο λειτουργίας της Ε.Γ.Ο.».