Δημήτρης Ράφτης: «Πρέπει να προσέξουμε την ψυχολογία του Μάρα»

Αν βρεθεί κανείς στο Ολυμπιακό Χωριό, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει στον Βλάση Μάρα είναι το «δεν τρέχει τίποτα» στιλ με το οποίο κινείται, ειδικά όταν αντικρίζει εκπροσώπους του Τύπου. Όσοι τον ξέρουν καλά, όμως, γνωρίζουν ότι η ψυχολογία του βρίσκεται στο ναδίρ, μετά την αποτυχία του περασμένου Σαββάτου.

Ο Δημήτρης Ράφτης είναι ο προπονητής που βρίσκεται στο πλευρό του, εδώ και 15 χρόνια. Από τότε, δηλαδή, που ο Βλάσης ήταν 10 ετών και σιγά-σιγά άρχιζε να συλλαμβάνει με το μυαλό του την ιδέα του πρωταθλητισμού. Από τότε οι χαρές ήταν πολλές και οι πίκρες λίγες, ελάχιστες. Αλλά μία από αυτές, έμεινε για καιρό στη μνήμη του: ο άδικος αποκλεισμός στους Ολυμπιακούς του 2004.

«Πρέπει τώρα να προσέξουμε την ψυχολογία του Βλάση. Ξέρω ότι είναι και δική μου δουλειά αυτό. Μέχρι τώρα είχε στο μυαλό του την Αθήνα. Φαντάζεστε από εδώ και στο εξής να έχει και το Πεκίνο;» λέει ο προπονητής με τον οποίο ο Μάρας έχει πανηγυρίσει κορυφαίες επιτυχίες σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Όχι όμως και σε Ολυμπιακούς Αγώνες. «Πιστεύω ότι είναι θέμα πρεστίζ, γι’ αυτό ο Βλάσης ήθελε με τόσο πάθος να διακριθεί σ’ αυτή τη διοργάνωση. Ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζουν έναν Ολυμπιονίκη στην Ελλάδα είναι ξεχωριστός. Ο Ολυμπιονίκης γράφει για πάντα το όνομά του στην ιστορία. Όμως, ξέρει και ο ίδιος ότι τα παγκόσμια πρωταθλήματα είναι πιο δύσκολα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άρα, τα πάντα είναι στο μυαλό του και η διάκριση στους Ολυμπιακούς δεν χρειάζεται να γίνει αυτοσκοπός», υπογραμμίζει.

Κι όσο για τα αίτια της αποτυχίας, ο Δημήτρης Ράφτης δυσκολεύεται να τα εντοπίσει. «Κάναμε την τέλεια προετοιμασία, μέχρι και 48 ώρες πριν τον αγώνα. Την Παρασκευή στο πόντιουμ και το Σάββατο στον αγώνα, με το που μπήκε ο Βλάσης στο γήπεδο, χάθηκε. Το μυαλό του ήταν κάπου αλλού. Δεν τον πήγε καθόλου και η τύχη, αφού στο άλμα μπορούσε πολύ εύκολα να είναι στην οκτάδα. Τουλάχιστον θα είχε τη χαρά της συμμετοχής σε έναν τελικό και θα ανέβαινε το ηθικό του».

Ο Βλάσης Μάρας μαζί με τον προπονητή του φεύγουν αύριο από το Πεκίνο. Η πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει τουριστικό θέρετρο, για έναν πρωταθλητή που ήταν αποφασισμένος να εγκαταλείψει την Κίνα με ένα μετάλλιο στο στήθος.

Στον αποκλεισμό του Βλάση Μάρα αναφέρθηκε και ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, Ισίδωρος Κούβελος. «Αν στεναχωρηθήκαμε εμείς, φανταστείτε τη στεναχώρια αυτού του παιδιού. Προετοιμάζεται τέσσερα χρόνια, στερείται τα πάντα στη ζωή του, για να κάνει μία εμφάνιση διάρκειας ενός λεπτού και με μία ατυχία, ένα γλίστρημα στη συγκεκριμένη περίπτωση, μένει εκτός αγώνων. Είναι άδικο. Μίλησα με τον Βλάση μετά τον αγώνα του και του είπα να μη το βάλει κάτω, να συνεχίσει», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κούβελος.