Η ώρα του Μάρα

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Βλάσης Μάρας, απεγνωσμένος κρατούσε το κεφάλι του, αδυνατώντας να εξηγήσει πώς έμεινε εκτός τελικού στο μονόζυγο, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Τέσσερα χρόνια, στα οποία ο πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής σκέφτηκε να τα παρατήσει, αλλά δεν το έβαλε κάτω και αποφάσισε να δοκιμάσει ξανά.

Ήταν έντονο το αίσθημα της αδικίας τον Αύγουστο του 2004, όταν ο Μάρας ήταν από τους πρώτους που εκτέλεσε πρόγραμμα και στη συνέχεια οι κριτές άρχισαν να μοιράζουν… αφειδώς υψηλές βαθμολογίες, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός τελικού στο «δικό του» όργανο.

Πώς να μην αγχώνονται, λοιπόν, οι άνθρωποι της Ε.Γ.Ο., όταν γνωρίζουν πως αύριο (στις 07.20 ώρα Ελλάδας) ο Μάρας θα εκτελέσει το πρόγραμμά του και στη συνέχεια οι κριτές θα πρέπει να βαθμολογήσουν άλλους 92 αθλητές σε όλα τα όργανα! Βέβαια, η παγκόσμια ομοσπονδία έχει κάνει τις απαραίτητες συστάσεις στους κριτές, να είναι περισσότεροι προσεκτικοί στην αρχή των προγραμμάτων. Αλλωστε, ακόμα και ο πρόεδρός της, Μπρούνο Γκράντι, είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο πως το 2004 ο Μάρας αδικήθηκε.

Όπως και να έχει, πάντως, αν ο 25χρονος γυμναστής βρεθεί σε καλή ημέρα, θα είναι ανάμεσα στους “8” που θα αγωνιστούν τον τελικό του μονόζυγου, την επόμενη Τρίτη. Κάποιες ελπίδες υπάρχουν και στο άλμα (08.45 οι προσπάθειές του), αλλά σίγουρα εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ’ ό,τι στο μονόζυγο.

«Μετά από 13 ημέρες στο Πεκίνο, μπορώ να πω ότι πήγαμε καλά. Το τελευταίο διάστημα ο Βλάσης ήταν λίγο νευρικός, αλλά σήμερα ηρέμησε και παραμένει απόλυτα συγκεντρωμένος στον αυριανό αγώνα», δηλωσε ο προπονητής του Μάρα, Δημήτρης Ράφτης. Οσο για τον πρόεδρο της ΕΓΟ και παλιό εθνικό προπονητή της ενόργανης, Σάκη Βασιλειάδη, είπε: «Είναι στο χέρι του. Το πρόγραμμά του είναι εντυπωσιακό και από αυτόν εξαρτάται τί θα πετύχει στους Αγώνες».

Σε πολύ καλή κατάσταση βρίσκεται και η Στεφανί Μπισμπίκου, κάτι που έχει φανεί στις τελευταίες προπονήσεις. Παρότι κινδύνευσε να χάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω τραυματισμού στο γόνατο, ανάρρωσε πλήρως και είναι έτοιμη να διεκδικήσει μια θέση στον τελικό του σύνθετου ατομικού, αλλά και κάποιου οργάνου. Ειδικά στη δοκό ισορροπίας, η νεαρή πρωταθλήτρια είναι ικανή για σπουδαιά παρουσία, αν εκτελέσει χωρίς λάθη το πρόγραμμά της. Οι προκριματικοί διεξάγονται την Κυριακή και αρχίζουν στις 05.00 (ώρα Ελλάδας).