Αλλάζει ενόψει 2012 ο τρόπος πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Σημαντικές αποφάσεις, αναφορικά με τον τρόπο πρόκρισης των αθλητών της ενόργανης γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έλαβε η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG). Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν για πρώτη φορά ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με όσα αποφάσισε η FIG στο συνέδριό της, στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, στο εξής η Ολυμπιακή πρόκριση δεν θα κρίνεται αποκλειστικά και μόνο από το παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης της προολυμπιακής χρονιάς. Έτσι, ενόψει Λονδίνου, τα εισιτήρια θα δοθούν μέσω του παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2011 στο Τόκιο, αλλά και μέσω προολυμπιακών τουρνουά.

Επιπλέον, όλοι οι αθλητές και αθλήτριες που θα κατακτήσουν μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2011, θα πάρουν αυτόματα το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Για το Πεκίνο, το προνόμιο αυτό είχαν μόνο οι νικητές των χρυσών μεταλλίων στους τελικούς οργάνων.

Παράλληλα, για να διατηρηθεί σταθερός ο αριθμός των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι πλήρεις ομάδες που θα προκριθούν στο Λονδίνο το 2012 θα έχουν από πέντε αθλητές, αντί για έξι, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Τέλος, η FIG αποφάσισε για οικονομικούς λόγους την κατάργηση του τελικού του παγκοσμίου κυπέλλου, που διεξαγόταν κάθε διετία. Ο τελικός του παγκοσμίου κυπέλλου θα πραγματοποιηθεί για τελευταία φορά τον ερχόμενο Δεκέμβριο στη Μαδρίτη.