Αύριο ανοίγει η αυλαία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ρυθμικής

Ελάχιστες ώρες απέμειναν για την έναρξη του 24ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ρυθμικής Γυμναστικής, που φιλοξενείται από αύριο και μέχρι το Σάββατο στην κεντρική σάλα του «Παλασπόρτ Ολίμπικο» του Τορίνο. Η άφιξη του αριθμού ρεκόρ των εκπροσώπων από 36 χώρες έχει ολοκληρωθεί, όπως επίσης και οι προετοιμασίες των Ιταλών διοργανωτών που έχουν δώσει μεγάλη δημοσιότητα στη σπουδαία αυτή γιορτή της ευρωπαϊκής γυμναστικής. Άλλωστε πρόκειται για ένα από τα τελευταία και σημαντικότερα τεστ εν όψει των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, εξ ου και αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα.

Την αρχή για τις ελληνικές συμμετοχές, συγκεκριμένα στις 11.00 το πρωί, θα κάνουν δυο νεανίδες. Η Βασιλεία Ζάχου από τον Γ.Σ. Λάρισας στο σχοινάκι και η Βαρβάρα Φίλιου του Ολυμπιακού Ρυθμού Αργυρούπολης στο στεφάνι. Είναι η πρώτη φορά που δίδεται η ευκαιρία σε γυμνάστριες από μεμονωμένους συλλόγους να δείξουν το ταλέντο τους και η παρθενική τους συμμετοχή σε εκτός συνόρων θεσμό μαρτυρά και το βαθμό δυσκολίας στο εγχείρημά τους. Η προπονήτρια της Ζάχου, Γκαλίνα Μπελογκλάσοβα σχολίασε σχετικά: «Είμαι πολύ χαρούμενη που η γυμνάστριά μου πήρε τη θέση και την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Εύχομαι να παρουσιάσει ένα καλό πρόγραμμα, χωρίς σημαντικά λάθη, μα πάνω απ’ όλα να το απολαύσει, γιατί είναι η πρώτη της διεθνής εμφάνιση και να είναι χαρούμενη με τον εαυτό της». Ανάλογα ήταν τα συναισθήματα και της προπονήτριας της Φίλιου, Ντίνας Δεκανέα, με σαφή διάθεση να κρατήσει χαμηλούς τόνους: «Όλοι στην αποστολή έχουμε προσδοκίες κι όλοι θέλουμε κάτι, ότι μπορούμε περισσότερο. Θεωρώ ότι υπάρχουν πάρα πολλές ελπίδες για όλα τα παιδιά που είναι στην αποστολή και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά, για όλους».

Το απόγευμα στις 17:00, τη σκυτάλη παραλαμβάνει η ομάδα του ανσάμπλ (Όλγα-Αφροδίτη Πηλιάκη, Δήμητρα Καφαλίδου, Εύη Πλεξίδα, Ιωάννα Σαμαρά, Βάλια Μανιού, Ελένη Ταμπάκη), με τη συμμετοχή της στο σύνθετο. Πρόκειται για ένα νέο σύνολο, που συστάθηκε σχετικά πρόσφατα κι έχει ως στόχο την παρουσίαση νέων προγραμμάτων. Όπως, χαρακτηριστικά δήλωσε και η Ομοσπονδιακή τεχνικός Μαρίνα Φατέεβα: «Για μας, ο αγώνας αυτός, είναι ένα ακόμη σκαλοπάτι για την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Περιμένω να φανεί λίγο περισσότερο η δουλειά που έχουμε κάνει, γιατί η ομάδα προετοιμάζεται μόνο έξι μήνες, είναι πάρα πολύ μικρό το χρονικό διάστημα. Έχουμε και δυο μικρά κορίτσια που πρώτη φορά θα κατέβουν στην κατηγορία των γυναικών και μάλιστα σε τόσο μεγάλο αγώνα και περιμένω η δουλειά που έχουμε κάνει ν’ αποδώσει και να μας δείξει τι άλλο χρειαζόμαστε και που βαδίζουμε. Να δούμε τις μας λείπει και τι πρέπει να προσθέσουμε και τι άλλο προλαβαίνουμε γιατί μας πιέζει ο χρόνος». Η υπεύθυνη για τη χορογραφία, Βάσω Καλαμπουκά στάθηκε περισσότερο στον παράγοντα ψυχολογία: «Λογικά θα είναι ένα τεστ για τους Ολυμπιακούς. Ήδη είδαμε την ομάδα στο Μινσκ, που ήταν Παγκόσμιο Κύπελλο και υπήρχε συμμετοχή από ολυμπιακές ομάδες. Το ίδιο ισχύει και τώρα εξαιρώντας την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία. Είναι όλες οι ομάδες που θα μετάσχουν εκεί. Να δούμε κάποια πράγματα, ελλείψεις έχουν. Βέβαια, ξέρουμε περίπου πως πάνε όμως θα φανούν μέσα στον αγώνα. Γιατί όταν επικρατούν συνθήκες φιλικού αγώνα, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, ωστόσο όταν υπάρχει η πίεση ενός σπουδαίου αγώνα είναι πιο δύσκολο για τα παιδιά, ψυχολογικά. Το θέμα είναι να είναι συγκεντρωμένες και να κάνουν αυτό που μπορούν. Τίθεται θέμα εμπειρίας καθώς έχουμε τις δυο μικρές κι έχουν περάσει μόνο ένα Ευρωπαϊκό Νεανίδων, είναι η Σαμαρά με σημαντική αποχή από αγωνιστική δράση». Ολοκληρώνοντας, η κ. Φατέεβα επανέλαβε τη σημασία των νέων προγραμμάτων: «Για μας είναι σημαντικό. Έχουμε πάει σε αγώνες κι έχουμε κάνει αλλαγές. Περιμένουμε και τώρα να δούμε τις αντιδράσεις του κόσμου και των κριτών. Είναι μια διαδικασία αέναη, συνεχώς προσθέτουμε για να γεμίσουμε το πρόγραμμα και να παρουσιάσουμε το καλύτερο δυνατό».

Η ελληνική αποστολή δεν αισθάνεται και δεν είναι μόνη. Πέρα από τα στελέχη των ελληνικών συλλόγων όπου ανήκουν οι γυμνάστριες και τις συνοδεύουν από την πρώτη στιγμή, συνεχίζονται οι αφίξεις κι άλλων στελεχών, συγγενών, ενώ σήμερα το απόγευμα αναμένεται να καταφθάσει στο συννεφιασμένο Τορίνο και ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο., Θανάσης Βασιλειάδης.