Αναχωρούν αύριο για το Τορίνο οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες της ρυθμικής

Με προορισμό το Τορίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί το 24ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής (5-7 Ιουνίου), αναχωρεί αύριο (Δευτέρα) η ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από συνολικά 11 αθλήτριες.

Η ομάδα του ανσάμπλ (Όλγα-Αφροδίτη Πηλιάκη, Δήμητρα Καφαλίδου, Εύη Πλεξίδα, Ιωάννα Σαμαρά, Βάλια Μανιού, Ελένη Ταμπάκη) θα δώσει στην ιταλική πόλη το σπουδαιότερο τεστ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, με δεδομένο άλλωστε ότι στο Τορίνο θα δώσουν το παρών οι εννιά (Ρωσία, Ιταλία, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ισραήλ, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδα) από τις συνολικά 12 ομάδες που έχουν πάρει την πρόκριση για το Πεκίνο.

Με βάση τα πλάνα της ομοσπονδιακής προπονήτριας, Μαρίνα Φατέεβα, στο πρόγραμμα με τα 5 σχοινάκια θα αγωνιστούν οι Πηλιάκη, Καφαλίδου, Πλεξίδα, Σαμαρά και Μανιού, ενώ στο πρόγραμμα με τα 3 στεφάνια / 2 κορύνες τη θέση της Μανιού θα πάρει η Ταμπάκη.

Εξίσου σημαντική, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, θα είναι η διοργάνωση και για την Ελίνα Ανδριόλα, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο ατομικό των γυναικών. Η 22χρονη πρωταθλήτρια εξασφάλισε την συμμετοχή της στο Τορίνο μέσω του περσινού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, από το οποίο προκρίθηκαν οι 20 κορυφαίες αθλήτριες του σύνθετου ατομικού.

Όπως ακριβώς θα συμβεί και στο Πεκίνο, η Ανδριόλα θα αγωνιστεί μόνο στο σύνθετο ατομικό, αφού στο πρόγραμμα του φετινού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος δεν υπάρχουν τελικοί οργάνων για τις γυναίκες. Μάλιστα, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πρόκειται να συναντήσει στην Ιταλία τις περισσότερες και ισχυρότερες από τις αντιπάλους που θα έχει και στην κινεζική πρωτεύουσα. Στο ευρωπαϊκό παίρνουν μέρος 16 από τις 24 αθλήτριες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς, ενώ θα απουσιάσουν μόνο δύο αθλήτριες από το «τοπ 12» του περσινού παγκόσμιου πρωταθλήματος της Πάτρας.

Το 24ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα περιλαμβάνει επίσης το ατομικό των νεανίδων (αθλήτριες γεννημένες μεταξύ 1993 και 1995), στο οποίο από ελληνικής πλευράς θα αγωνιστούν οι Βασιλεία Ζάχου, Μιχαέλα Μεταλλίδου, Αθηνά Τσινασλανίδου και Βαρβάρα Φίλιου.

Την ελληνική αποστολή, επικεφαλής της οποίας θα είναι η ταμίας της Ε.Γ.Ο. Μαρία Παπαδοπούλου, συμπληρώνουν οι ομοσπονδιακές προπονήτριες Μαρίνα Φατέεβα, Νέλι Ασένοβα, Κυβέλη Χατζηβασιλειάδου, οι χορογράφοι Βάσω Καλαμπουκά, Γωγώ Αργύρη, η τεχνική σύμβουλος της Ε.Γ.Ο. Πόπη Κουτσούκου, ο γιατρός Οδυσσέας Παξινός, η φυσιοθεραπεύτρια Κατερίνα Σιεμπένου, καθώς και οι κριτές Μαρία Πάχτα, Χρύσα Γεωργακάκη.

Στη διοργάνωση θα πάρουν μέρος 36 χώρες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού. Στις γυναίκες συμμετέχουν 20 αθλήτριες του ατομικού (επιλέχθηκαν με βάση την κατάταξη στο περσινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα) καθώς και 18 ομάδες του ανσάμπλ, ενώ στο ατομικό των νεανίδων έχουν δηλώσει συμμετοχή 111 αθλήτριες. Οι αγώνες θα γίνουν στο χωρητικότητας 13.000 θεατών «Παλασπόρτ Ολίμπικο», που χτίστηκε για τις ανάγκες των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2006.

Το πρόγραμμα των αγώνων (σε ώρες Ελλάδας):

Πέμπτη 5 Ιουνίου
11.00 – 14.35: Ατομικό νεανίδων: Προκριματικός, α’ μέρος (σχοινάκι, στεφάνι)
16.15 – 16.45: Τελετή έναρξης
17.00 – 20.00: Ανσάμπλ γυναικών: Σύνθετος αγώνας

Παρασκευή 6 Ιουνίου
10.00 – 13.35: Ατομικό νεανίδων: Προκριματικός, β’ μέρος (μπάλα, κορδέλα)
15.45 – 20.00: Ατομικό γυναικών: Σύνθετο ατομικό

Σάββατο 7 Ιουνίου
15.30 – 17.00: Ατομικό νεανίδων: Τελικοί οργάνων
17.30 – 19.00: Ανσάμπλ γυναικών: Τελικοί οργάνων (5 σχοινάκια, 3 στεφάνια / 2 κορύνες)