Οι μελλοντικοί πρωταγωνιστές της ενόργανης γυμναστικής έδειξαν τις δυνατότητές τους το προπερασμένο Σάββατο (17/5) στην Αργυρούπολη, στην τελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής παίδων – κορασίδων. Εκεί, τα φώτα έπεσαν κατά κύριο λόγο στον Μάτζιντ – Μιχάλη Αλ Ζουμπέιντι και στη Δήμητρα Σταματιάδου, που αναδείχθηκαν νικητές στο σύνθετο ατομικό.
Στους παίδες, ο Μάτζιντ – Μιχάλης Αλ Ζουμπέιντι κέρδισε συνολικά επτά μετάλλια, αφού εκτός από το σύνθετο πρώτευσε επίσης στο ομαδικό με τον Διαγόρα Αμπελοκήπων, καθώς και σε τρία όργανα (πλάγιος ίππος, κρίκοι, μονόζυγο), ενώ κατέκτησε και δύο αργυρά μετάλλια στους τελικούς οργάνων (στο έδαφος και στο άλμα). Η φετινή του επιτυχία ήταν συνέχεια εκείνης που είχε το 2005, όταν είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας στην κατηγορία παμπαίδων.
«Η νίκη στο σύνθετο ατομικό ήταν κάτι που το περίμενα, επειδή από τους προκριματικούς, όπου επίσης ήμουν πρώτος, είχα δει ότι μπορούσα να τα καταφέρω. Προσπαθώ να κάνω όσο καλύτερα μπορώ και τα έξι όργανα, αλλά τα αγαπημένα μου είναι εκείνα που έχουν σχέση με το πάνω μέρος του σώματος. Το όνειρό μου είναι να μπω σε μερικά χρόνια στην Εθνική ανδρών και κατόπιν να προσπαθήσω να πάρω μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες», τονίζει ο 14χρονος αθλητής, που έχει κατά το ήμισυ ιρακινή καταγωγή, από την πλευρά του πατέρα του. Ο Αλ Ζουμπέιντι ζει στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με την ενόργανη εδώ και μια δεκαετία, ενώ παράλληλα είναι μαθητής της Β’ Γυμνασίου.
Τα προσόντα του νεαρού πρωταθλητή σκιαγραφεί ο εδώ και τρία χρόνια προπονητής του, Χρήστος Κασιόλας, που δηλώνει πως «…στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, ο Μιχάλης έπιασε την ιδανική απόδοση και δεν είχε καμία πτώση. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό και πειθαρχημένο παιδί, που έχει κάπως μεγαλύτερο ύψος από τους συνομήλικους συναθλητές του. Για το λόγο αυτό, μέχρι στιγμής είναι καλύτερος σε όργανα όπως ο πλάγιος ίππος και το δίζυγο, έχοντας πολύ ‘καθαρά’ τεντώματα. Η επιδίωξή μας, όμως, είναι να αποκτήσουν όλοι οι αθλητές μας γερές βάσεις και στα έξι όργανα και σ’ αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε, εφαρμόζοντας για όλους ενιαίο σύστημα προπόνησης. Επιπλέον, είναι πολύ καλός μαθητής, όπως και οι υπόλοιποι αθλητές μας, πράγμα πολύ σημαντικό, γιατί θέλουμε να διαμορφώσουμε άτομα που θα έχουν ανεπτυγμένη σκέψη και άποψη».
Ο κ. Κασιόλας δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον Γιώργο Βότση, επίσης αθλητή του Διαγόρα Αμπελοκήπων, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος στο σύνθετο ατομικό: «Ο Γιώργος αποτελεί επίσης ελπίδα για το μέλλον της ελληνικής ενόργανης. Είναι πιο βραχύσωμος και έχει πολύ δυνατά πόδια, προσόν που δεν καλλιεργείται εύκολα. Ξεχωρίζει στο έδαφος και στο άλμα, παρότι προτεραιότητά μας αποτελεί πάντοτε το σύνθετο, όπως προανέφερα».
Πολλές υποσχέσεις για το μέλλον άφησε στην ίδια διοργάνωση και η Δήμητρα Σταματιάδου, η οποία πρωταγωνίστησε στην κατηγορία κορασίδων. Η 13χρονη αθλήτρια του Ορφέα Καλαμαριάς κατέκτησε τον τίτλο στο σύνθετο ατομικό και επιπλέον ανέβηκε στο βάθρο σε όλους τους τελικούς οργάνων, στους οποίους κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια (δοκός ισορροπίας, έδαφος), ένα αργυρό (ασύμμετροι ζυγοί) και ένα χάλκινο (άλμα).
«Υπολόγιζα ότι θα τερμάτιζα στην πρώτη τριάδα του σύνθετου ατομικού, αλλά δεν ήμουν σίγουρη για τη νίκη, επειδή είχα τραυματιστεί λίγες μέρες πριν από τους αγώνες. Τελικά, όμως, κατάφερα να κερδίσω, όπως και στον προκριματικό της Βόρειας Ελλάδας. Πιστεύω ότι είμαι εξίσου καλή σε όλα τα όργανα, αλλά το αγαπημένο μου είναι η δοκός. Φιλοδοξία μου για το μέλλον είναι να μπω στην Εθνική ομάδα και να συμμετάσχω μαζί της σε μεγάλους διεθνείς αγώνες», τονίζει η Σταματιάδου, που είναι μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου και ξεκίνησε την ενόργανη σε ηλικία 8 ετών, ενώ το 2005 είχε κατακτήσει τον πανελλήνιο τίτλο στην κατηγορία παγκορασίδων.
Τις αξιόλογες προοπτικές της νεαρής πρωταθλήτριας υπογραμμίζουν και οι προπονητές της. «Η Δήμητρα αντέδρασε πολύ ώριμα μέσα στον αγώνα. Παρότι είχε να αντιμετωπίσει έναν μικροτραυματισμό που την κράτησε εκτός προπονήσεων, τα πήγε εξαιρετικά. Είναι μια αθλήτρια που μπορεί να εκτελέσει ικανοποιητικά προγράμματα και στα τέσσερα όργανα. Αυτό το στοιχείο είναι πολύ σημαντικό για την ίδια και μπορεί να την κάνει πολύ χρήσιμη για τις Εθνικές ομάδες στο μέλλον», εξηγεί ο Νίκος Κεντημένος, που έχει τη νεαρή αθλήτρια υπό την καθοδήγησή του εδώ και τρία χρόνια, ως τεχνικό δίδυμο με την Σμαρώ Μήτσα, η οποία συμπληρώνει: «Αυτό που κάνει τη Δήμητρα να ξεχωρίζει, είναι η αγωνιστικότητά της. Έχει πείσμα και υπομονή. Είναι πολλά υποσχόμενη, όπως και οι άλλες συνομήλικές της που είναι επίσης ενταγμένες στο Κέντρο Υψηλών Επιδόσεων. Με σκληρή δουλειά, τόσο από την ίδια όσο και από εμάς, μπορεί να φτάσει εκεί που ονειρευόμαστε».