Ο Ηρόδοτος Γιωργαλλάς γράφει ιστορία για την Κύπρο

Το πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής της Λοζάνης αποτέλεσε για τον Ηρόδοτο Γιωργαλλά την ευκαιρία να γράψει ιστορία. Ο Κύπριος πρωταθλητής, ο οποίος την τελευταία δεκαετία ζει και προπονείται στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, κατέκτησε την 4η θέση στον τελικό των κρίκων, επίτευγμα χωρίς προηγούμενο για την κυπριακή γυμναστική.

«Η εμφάνισή μου στον τελικό της Λοζάνης ήταν εξαιρετική, αλλά η βαθμολογία 15,500 που πήρα, μου άφησε μια δόση στενοχώριας. Πιστεύω ότι άξιζα πολύ υψηλότερο βαθμό, που θα μου έδινε τουλάχιστον το χάλκινο μετάλλιο. Έδειξα πάντως ότι αξίζω να συγκαταλέγομαι στο κορυφαίο επίπεδο αθλητών. Νιώθω ότι βρίσκομαι στην πιο ώριμη ηλικία και στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας μου», υπογραμμίζει ο 31χρονος σπεσιαλίστας των κρίκων, ο οποίος κατά το παρελθόν υπήρξε άλλες δύο φορές φιναλίστ σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (6ος το 2002 στην Πάτρα, 8ος το 2005 στο Ντέμπρετσεν), καθώς και μία σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (8ος το 2001 στη Γάνδη).

Στις διακρίσεις του περιλαμβάνονται επίσης δύο μετάλλια σε Αγώνες Κοινοπολιτείας (χρυσό το 2002, χάλκινο το 2006), ένα σε Μεσογειακούς Αγώνες (αργυρό το 2005), καθώς και αρκετά ακόμη σε παγκόσμια κύπελλα ενόργανης, με τελευταίο το αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε τον περασμένο Μάρτιο στην Ντόχα του Κατάρ. Επιπλέον, το 2002 ψηφίστηκε ως αθλητής της χρονιάς από τους αθλητικούς συντάκτες της Κύπρου, ενώ το 2005 και το 2006 ήταν 3ος στις αντίστοιχες ψηφοφορίες.

Ο Γιωργαλλάς, ο οποίος έχει ως προπονητή τον Αλέκο Ιωακειμίδη, δηλαδή τον άνθρωπο που οδήγησε τον Δημοσθένη Ταμπάκο σε δύο Ολυμπιακά μετάλλια στους κρίκους, έχει ριζώσει στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει εδώ και δέκα χρόνια. Δεν παραλείπει, μάλιστα, να αναφέρει την συμβολή της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας στην προσπάθειά του: «Το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας αποτελεί ένα από τα καλύτερα προπονητήρια σε ολόκληρη την Ευρώπη και είναι πολύ σημαντικό το να μπορώ να γυμνάζομαι σε τέτοιες εγκαταστάσεις, δίπλα στους Έλληνες αθλητές, που είναι κορυφαίοι. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την στήριξη της Ε.Γ.Ο., η οποία με βοηθά σε ό,τι χρειαστώ κατά την προετοιμασία μου».

Επόμενος στόχος του Κύπριου πρωταθλητή είναι η συμμετοχή στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου, ο οποίος θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο στη Μαδρίτη. «Μέχρι στιγμής είμαι 8ος στην παγκόσμια κατάταξη στο αγώνισμα των κρίκων και εφόσον διατηρήσω αυτήν τη θέση, θα έχω το δικαίωμα συμμετοχής στον τελικό», τονίζει, αν και θα είναι απών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αφού η Κύπρος δεν κέρδισε την πρόκριση. Ο ίδιος, πάντως, δεν παύει να ελπίζει, με την σκέψη στο απώτερο μέλλον: «Το όνειρό μου είναι να συμμετάσχω σε Ολυμπιακούς Αγώνες και θα κυνηγήσω την πρόκριση για το Λονδίνο, το 2012. Πιστεύω ότι μπορώ να διατηρηθώ σε εξίσου καλή κατάσταση μέχρι τότε, ώστε η ηλικία μου να μην αποτελέσει εμπόδιο».

Το πρόγραμμα του Ηρόδοτου Γιωργαλλά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Λοζάνης: