Την επιλογή των αθλητών που θα συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ανδρών – εφήβων της Λοζάνης (8-11 Μαΐου), ενέκρινε το δ. σ. της Ε.Γ.Ο., έπειτα από σχετική εισήγηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας.
Στην κατηγορία ανδρών, την πενταμελή ομάδα που δηλώθηκε με βάση την απαιτούμενη τυπική διαδικασία, απαρτίζουν οι Βλάσης Μάρας, Βασίλης Τσολακίδης, Χρήστος Λυμπανοβνός, Δημήτρης Μαρκούσης και Μιχάλης Δουλκερίδης. Την ελληνική ομάδα συμπληρώνει ο Δημοσθένης Ταμπάκος, ο οποίος βρίσκεται σε θέση ετοιμότητας για να ενισχύσει την Εθνική, εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο.
Στους εφήβους, οι πέντε αθλητές που συμπεριλήφθηκαν στην αρχική δήλωση συμμετοχής είναι οι Λευτέρης Κοσμίδης, Σταύρος Κέκελος, Κώστας Καραντώνας, Λευτέρης Πετρούνιας και Παναγιώτης Καδδάς. Μαζί με την παραπάνω πεντάδα, υποψήφιος για συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι και ο Γιώργος Γεωργιάδης, αποτελώντας εναλλακτική λύση σε περίπτωση που θεωρηθεί αναγκαία η αντικατάσταση ενός από τους συναθλητές του.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, ο οριστικός καταρτισμός των ομάδων γίνεται μία ημέρα πριν από την έναρξη των αγωνισμάτων κάθε κατηγορίας. Μέχρι τότε, κάθε ομάδα έχει τη δυνατότητα αντικατάστασης ενός ή περισσότερων αθλητών.
Την σπουδαιότητα που θα έχει για την Ελλάδα η κατάταξή της στο ομαδικό αγώνισμα, με άξονα το οποίο έγινε και η επιλογή των αθλητών, υπογράμμισε ο υπεύθυνος προπονητής των Εθνικών ομάδων ανδρών και εφήβων, Δημήτρης Ράφτης.
«Η καλή παρουσία στο ομαδικό αποτελεί πάντοτε τον πρωταρχικό μας στόχο και η επιλογή των αθλητών γίνεται με γνώμονα να έχουμε την καλύτερη δυνατή σύνθεση ως ομάδα. Ειδικά για την Εθνική ανδρών, άλλωστε, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσει, τουλάχιστον, τη 12η θέση που είχε πάρει στο προηγούμενο αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το 2006 στο Βόλο. Και αυτό, επειδή οι 12 κορυφαίες ομάδες αγωνίζονται κάθε φορά στο τελευταίο, βραδινό γκρουπ του προκριματικού, έχοντας πλεονέκτημα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες», εξήγησε ο κ. Ράφτης και συμπλήρωσε:
«Το όφελος από την παρουσία της Εθνικής στο κορυφαίο γκρουπ είναι πολύ μεγάλο και για καθέναν από τους Έλληνες αθλητές που διεκδικούν προκρίσεις σε τελικούς οργάνων. Όταν αγωνίζεσαι τελευταίος, οι βαθμολογίες των κριτών είθισται να είναι πιο γενναιόδωρες και επιπλέον έχεις το αβαντάζ να γνωρίζεις πόσους βαθμούς χρειάζεσαι για να προκριθείς σε κάποιον τελικό».
Παράλληλα, ο ομοσπονδιακός προπονητής περιέγραψε τους στόχους των Εθνικών ομάδων στη Λοζάνη: «Στους άνδρες, πιστεύω ότι θα τερματίσουμε οπωσδήποτε στη 12άδα του ομαδικού και μάλιστα θα βελτιώσουμε τη θέση μας σε σύγκριση με το προπέρσινο ευρωπαϊκό. Οι αθλητές μας έχουν προγράμματα με σημαντικό δείκτη δυσκολίας και, αν αποφύγουμε τις πτώσεις, μπορούμε ακόμα και να διεκδικήσουμε την είσοδο στην 8άδα του ομαδικού τελικού, πράγμα που δεν έχουμε πετύχει ποτέ στο παρελθόν.
Στους εφήβους, είναι πάντοτε παρακινδυνευμένο να κάνεις προγνωστικά, επειδή κατά κανόνα πρόκειται για αθλητές χωρίς μεγάλη εμπειρία. Πιστεύω όμως ότι θα τερματίσουμε στην κορυφαία 10άδα, αν όχι ψηλότερα. Επιπλέον, και στις δύο κατηγορίες, έχουμε αθλητές που είναι σε θέση να κατακτήσουν μετάλλια σε ατομικό επίπεδο».
Ο κ. Ράφτης αναφέρθηκε, τέλος, στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή των Εθνικών ομάδων ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος:
«Τα κριτήρια επιλογής, όπως έχουν αποφασιστεί εκ των προτέρων και είναι κοινά για κάθε κορυφαία διοργάνωση, είναι τα εξής: Κατά πρώτον, η δυνατότητα των αθλητών να εκτελούν κατά την προετοιμασία προγράμματα αρκετά υψηλού επιπέδου σε τουλάχιστον τέσσερα όργανα ο καθένας. Η διαδικασία αυτή γίνεται για να στρέψουμε τους αθλητές προς το σύνθετο ατομικό και για να είναι πολύπλευροι, έστω και αν τελικά στο ευρωπαϊκό αποδειχθεί αρκετό το να αγωνιστούν σε τρία από τα έξι όργανα.
Κατά δεύτερο και σημαντικότερο, η απόδοση των αθλητών στους αγώνες οι οποίοι είχαν οριστεί ως τεστ επιλογής. Τέτοια αγωνιστικά τεστ ήταν σ’ αυτήν την περίπτωση το πανελλήνιο πρωτάθλημα, το τετραεθνές μίτινγκ της Θεσσαλονίκης, καθώς και οι διεθνείς αγώνες στους οποίους συμμετείχαν οι αθλητές της κατηγορίας ανδρών.
Τρίτο κριτήριο, είναι η κατάσταση της υγείας των αθλητών σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και ιδιαίτερα πριν από τη διοργάνωση, έτσι ώστε να έχουμε σαφή εικόνα για το επίπεδο ετοιμότητας του καθενός. Και τέλος, υπάρχει η δυνατότητα που δίνεται σ’ εμένα ως υπεύθυνο προπονητή και στην Τεχνική Επιτροπή, ώστε να έχουμε άποψη για καθέναν από τους αθλητές, κρίνοντας από την αγωνιστική τους συμπεριφορά σε προηγούμενες συμμετοχές τους σε μεγάλες διοργανώσεις».